Нинова: Генчовска да отмени нотата за изгонването на руските дипломати!

Радев да уволни шефа на ДАНС, Петков зам.-министъра на МВнР
Обновена: 1 юли 2022 11:47 | 1 юли 2022 11:33, Камелия Цветанова
152
Нинова: Генчовска да отмени нотата за изгонването на руските дипломати!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова НС да излезе с решение, с което да задължи министъра на външните работи Теодора Генчовска да отмени нотата подписана от неин заместник за експулсирането на 70 руски дипломати.

Тя предложи няколко стъпки, за да се избегне кризата, в която според нея е изпаднала държавата заради създалата се ситуация.

„Очевидно е, че институциите си прехвърлят горещия картоф, нямайки смелост да понесат отговорност. Предлагам ви следното - Кирил Петков да излезе и да заяви, че няма да се кандидатира за премиер официално и преди да го направи да уволни зам.-министъра на външните работи, който е подписал тази нота, президентът Радев да уволни шефа на ДАНС, който е приел устно някой да му нареди да изготви едни списъци и НС да поеме следващата отговорност - да вземе решение министърът на външните работи да отмени тази нота, да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота за тях. Така ще възстановим върховенството на българското и международното право и ще успеем да преодолеем огромната пропаст, към която се движим“, заяви тя в обръщение към парламента.

Нинова посочи, че до момента посолства на Русия са закривани само в Папуа Нова Гвинея, Суринам, Грузия и последното в Украйна заради войната.

„Нито един от идеологическите врагове на Русия не си е позволил това, което ние дори и по време на война. Трябва да си дадем сметка за последиците, икономически, социални културни. А ако спрат доставките на петрол, нямаме горива, следва блокиране на икономиката, на семействата, на всичко. Ако спре взаимното сътрудничество по отношение на АЕЦ „Козлодуй“ дали можем да останем без ток? И не ми говорете, че това е русофилство или слугинаж на Путин, това е българският национален интерес“, скочи соцлидерката.

Според нея България е изправена пред реална опасност, ако прекратим дипломатическите си отношения с Русия.

Освен това страната е отговорна и за стотици българи в Русия.

Нинова посочи като пример центъра за промишлеността на икономическото министерство в Москва, който има 112 договора за отдаване на ползване на офиси, складове и гаражи и там има български фирми и български стоки.

Нинова призна, че е изненадана от подкрепата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за решението за изгонването на дипломатите заради неговата позиция през 2018 г., когато избухна скандала между Русия и Запада заради руския гражданин Сергей Скрипал - бивш двоен агент, станал жертва на атака със силно отровно бойно вещество.

„Това е желание да се върне във властта и днешната му позиция е коронно различна от това, което решихме тогава на председателски съвет да не гоним руски дипломати и да не отзоваваме наши в името на националния интерес“, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Корнелия Нинова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарко защо не и паднахте на колене пък да и бяхте извъртяли и една бли за лка. Вместо да поставиш ултиматум че ако не премахнат нотата няма да има преговори ти се направи на приятно разсеяна. Сеяндурска тарикатка си тииииии. Знавш че ако отидеш на избори ще изпаднеш от каруцата и се държиш здраво на коня за чадъро.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 100 Така е, но погледни Чехия, Полша и унгария с кои държави граничат и ние с кои граничим!
117
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
119 Идиотско е да се хилиш, по скоро ти се плаче, но въпроса е приключен в полза на българският Суверенитет! Относно газа разгледай из другите сайтове- новината вече е факт- САЩ за първи път надмина Рф по доставки на газ за Европа! Русия е АУТ от европейският енергиен пазар и няма връщане!
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следва яки удари от Кьовеши, много народ ще отиде в панделата а останалите терикати които са били на хранилката ще се изпокрият. Руското влияние в България ще бъде ликвидирано, а народа ще осети много скоро разликата и как са били лъгани от 44та до сега
115
0
 
5
 
! Отговори
Ами преди 1 година
До питанко Да ти кажа богати са на ресурси ,голяма държава са, но умни? При тези богатства, не може брутния ти вътрешен продукт да е по- малък от този на Нидерландия. Това не говори за много акъл! Та в Русия има райони в които сутрин си изхвърлят кофите с фе-калиите в пригодени ями. Другаде пък имат дъсчени пътеки. Това, какво говори? Все пак, Русия не е само Москва и Санкт Петербург!
114
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите получиха това, което искаха. Жалко, че ще си патим всички заедно, но пък от друга страна ще е смешно тази зима. Дано САЩ прати още някой танкер хахахахаха
113
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Отменя ме корни и бсп!
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свърши тази, да си заминават Руските агенти веднага !Ако искат да останат само реципрочност в бройката всичко друго е продажба на влияние в България
111
0
 
0
 
! Отговори
Букварче преди 1 година
До Славка Трифонова-ДълТенЕските са много важни,обаче неграмотността кърти.
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая комунистка да си тури два телескопа вместо очила и да погледне какви ги вършат в ОПГ " Лукойл" при цена 75$ за барел " рафинерията" вади 3.45 лева за ЛИТЪР ЦЕНА НА ЕДРО! руско мафиотски грабеж, а тая кокошка ми кудкудяка за изгонени руски шпиони! Какъв " министър" е тая бе? Срам!
109
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До113.Амо той Запада подари България на Съветския съюз.Същия този Запад дето сега много си го обичаш.Така че замисли се малко на кой да си благодарен.
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова май хапна митрофански сливов ошав.
107
4
 
9
 
! Отговори
До 100 преди 1 година
Не знам какво е казала Ванга и дали го е казала тя, но България се е държала, държала за Русия повече от половин век, откакто сме им били подарени след 2та СВ, а и след 1989 пак продължават да дърпат конците от Кремъл, и виж до каква разруха доведоха страната! И ни унищожиха интелигенцията. А други нации, дори и по време на социализма не са се държали за тях , /макар че сме били в един блок! /- Чехия, Полша, Унгария...и виж къде са сега те!! Понимаеш?
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито Външно ще отмени нотата, нито перламента ще иска да я отменя, нито Президента ще поведе битка в тази посока. Късно е либе за китка, ЕС и НАТО подкрепиха решението а и държат с Магнитски ДПС и ГЕРБ. Колкото и да упрекват Петков, всъщност операцията е по учебник .. докато суетните Президент и Външна министърка се снимаха до Байдън и ги забавляваха Шведите че ги носим едва ли не на ръце към НАТО, в това време Петков ги даде на късо и 70 дипломата изхвърчаха. Последва подкрепа от ЕС и НАТО..
105
2
 
1
 
! Отговори
абе Питанко преди 1 година
ти май сам си подаваш реплики,А? Един вид сам си говориш хехехе ..пакостник ..дай ***
104
2
 
8
 
! Отговори
Славка Трифонова-Дъл преди 1 година
Оказа се че Румен Радев , Възраждане и ИТН са готови на всичко за Русия ! Какво да очакваш от хора които носят тенески с Руско знаме под ризоте !
103
1
 
4
 
! Отговори
до Питанко преди 1 година
Голям верно, колко силен видехме, богат (хаха едни 2 % може би) , умен също видяхме. А когато си беден или слаб , далеч не означава ,че трябва да си задължително слаб или глупав. Дали ще успееш да вденеш , изобщо крепостний ...стърчи ти банкнота от отвърстието...блях
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До105.Правилно ама към това добави и неблагодарен.Защото българина е неблагодарен и забравя и отрича доброто което му направиш.За това цял свят ни се смее и подиграва и затова Алеко Константинов е написал Бай ти ***.
101
2
 
3
 
! Отговори
Курнишон преди 1 година
ше се изприщиш *** ....чемодана и беж към Любимая ..баси @@@@@
100
2
 
3
 
! Отговори
питанко преди 1 година
Когато си малък,беден,слаб и глупав,какво ще стане при сблъсък с голям,силен,богат и умен човек?Последиците са за глупавия.