ПП търси подкрепата на независимите депутати за кабинет

Преговорите за съставяне на правителство продължават
66
ПП търси подкрепата на независимите депутати за кабинет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

И днес продължават преговорите на "Продължаваме Промяната" (ПП) в парламента за съставяне на кабинет в 47-то Народно събрание.

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев, който е и кандидат за премиер, и преговорният екип на ПП ще търсят подкрепа от напусналите "Има такъв народ" депутати, които станаха нечленуващи в парламентарна група, предаде БТА.

Вчера от ПП разговаряха последователно с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ)

Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет, обяви след края на срещата с БСП Асен Василев. И посочи, че ПП и левицата са постигнали съгласие по приоритетите на правителството, както и за изготвяне в кратки срокове на програма, която да бъде приета на политическо ниво и в която да има ясни срокове и ангажименти за реформите и необходимите дейности до края на годината.

Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове, каза на свой ред вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова, която е и лидер на БСП. По думите й е договорено екипи от по трима души да изготвят програма с политически приоритети и конкретна законодателна програма за шест месеца.

Нинова очерта краткосрочни и средносрочни задачи, на които държат в управлението - средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, съпътстващите ги 22 закона и подготовката на бюджета за 2023 г. Като дългосрочни намерения посочи сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел за управление на държавата. От левицата държат да продължат социалните политики, акценти да бъдат също образованието и здравеопазването.

Двете политически формации са отчели и досегашни грешки в комуникацията, затова ще предложат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

За нуждата от по-добра комуникация между изпълнителната власт и законодателната, както и вътре в коалицията, говори и председателят на парламентарната група на на "Демократична България" Христо Иванов след срещата с ПП.

Стана ясно, че "Демократична България“ е потвърдила готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната“. Иванов подчерта, че за ДБ е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Според него нови избори могат да доведат до повече конфронтация, разделение в обществото и до парламент, който е още по-фрагментиран и неспособен да излъчи управление. "Всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите", каза Иванов.

Той обяви приоритетите на ДБ - конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на въоръжените ни сили и общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност“. Като важни определи и по-активна дейност в културните политики и демографията. Христо Иванов отбеляза, че ДБ не са чертали червени линии и смятат, че има национални задачи, за които да се работи.

Както и с "БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи след срещата с ДБ Асен Василев.

По думите на Корнелия Нинова темите за кабинет и министри са оставени за втори етап на разговорите между ПП и БСП, защото "по-важно е в момента да подготвим програмата и законодателната рамка, по която ще работи парламентът в следващите шест месеца".

Структура и персонален състав на евентуално ново правителство не са обсъждани все още, стана ясно и от думите на Асен Василев след срещата между ПП и ДБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.