ПП търси подкрепата на независимите депутати за кабинет

Преговорите за съставяне на правителство продължават
66
ПП търси подкрепата на независимите депутати за кабинет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

И днес продължават преговорите на "Продължаваме Промяната" (ПП) в парламента за съставяне на кабинет в 47-то Народно събрание.

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев, който е и кандидат за премиер, и преговорният екип на ПП ще търсят подкрепа от напусналите "Има такъв народ" депутати, които станаха нечленуващи в парламентарна група, предаде БТА.

Вчера от ПП разговаряха последователно с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ)

Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет, обяви след края на срещата с БСП Асен Василев. И посочи, че ПП и левицата са постигнали съгласие по приоритетите на правителството, както и за изготвяне в кратки срокове на програма, която да бъде приета на политическо ниво и в която да има ясни срокове и ангажименти за реформите и необходимите дейности до края на годината.

Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове, каза на свой ред вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова, която е и лидер на БСП. По думите й е договорено екипи от по трима души да изготвят програма с политически приоритети и конкретна законодателна програма за шест месеца.

Нинова очерта краткосрочни и средносрочни задачи, на които държат в управлението - средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, съпътстващите ги 22 закона и подготовката на бюджета за 2023 г. Като дългосрочни намерения посочи сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел за управление на държавата. От левицата държат да продължат социалните политики, акценти да бъдат също образованието и здравеопазването.

Двете политически формации са отчели и досегашни грешки в комуникацията, затова ще предложат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

За нуждата от по-добра комуникация между изпълнителната власт и законодателната, както и вътре в коалицията, говори и председателят на парламентарната група на на "Демократична България" Христо Иванов след срещата с ПП.

Стана ясно, че "Демократична България“ е потвърдила готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната“. Иванов подчерта, че за ДБ е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Според него нови избори могат да доведат до повече конфронтация, разделение в обществото и до парламент, който е още по-фрагментиран и неспособен да излъчи управление. "Всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите", каза Иванов.

Той обяви приоритетите на ДБ - конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на въоръжените ни сили и общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност“. Като важни определи и по-активна дейност в културните политики и демографията. Христо Иванов отбеляза, че ДБ не са чертали червени линии и смятат, че има национални задачи, за които да се работи.

Както и с "БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи след срещата с ДБ Асен Василев.

По думите на Корнелия Нинова темите за кабинет и министри са оставени за втори етап на разговорите между ПП и БСП, защото "по-важно е в момента да подготвим програмата и законодателната рамка, по която ще работи парламентът в следващите шест месеца".

Структура и персонален състав на евентуално ново правителство не са обсъждани все още, стана ясно и от думите на Асен Василев след срещата между ПП и ДБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напоследък всички обясняват, че нормалното било, депутатите да гласуват както някой някъде им е наредил, под строй и ако може без да задават много много въпроси. Иначе казано, депутатите трябвало да бъдат овце.
49
1
 
7
 
! Отговори
КАК СТАВАШ НЕЗАВИСИМ преди 1 година
ОБЯВЯВАШ, ЧЕ СИ ВЪЗМУТЕН ОТ ПОЛИТИЦИТЕ Х, СЛЕДВА КАКВА УМОРА ТЕ Е НАТИСНАЛА, КОЛКО ОГРОМНО Е РАЗОЧАРОВАНИЕТО, НАПУСКАШ ПОЛИТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ И ПАРЛАМЕНТА, НА СЛЕДВАЩИЯТ ДЕН ОБЯВЯВАШ ЧЕ СИ НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПАТРИОТ И ПРОДЪЛЖАВАШ ДА СЕ БОРИШ С КОРУПЦИЯТА, ЧЕКМЕДЖЕТАТА И КЮЛЧЕТАТА ЗА ТОВА ОСТАВАШ В ПАРЛАМЕНТА И СИ НЕЗАВИСИМ- ОЧАКВАМЕ ОЩЕ УМОРЕНИ НЕЗАВИСИМИ МИЛИОНЕРИ- МОЛЯ ВИ НЕ ИЗБИРАЙТЕ ТОЛКОВА БЪРЗО УМОРЯВАЩИ СЕ ДЕПУТАТИ- ИЗЛИЗАТ МИЛИОНЕРИ НО БОРЦИ С ЧЕКМЕДЖЕТА
48
0
 
13
 
! Отговори
перко преди 1 година
Въх, повярвах ви! Кого лъжете измамици?
47
6
 
2
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Абе вие от ГЕРБ много се измъчихте,бе.От 1 година не сте в управлението и ох,мъка,мъкааа.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП да си връщат мандата и нови избори защото ако пак се опитат да ни мъчат този път ще има въстание и линч за всички участници в управлението.
45
1
 
11
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
"Правителството" на баламурниците "работило" за "интересите" на България??? Боже, упази от такава "работа", от такива "интереси". По-скоро, на пожар, да идват ИСТИНСКИ, ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ, КОИТО ДА ЗАПОЧНАТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ОТ РУИНИТЕ, В КОИТО НИ СТОВАРИХА тези нека-дърници и лъж-ци.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо-Кокорчо, после Кокорчо-на Кирчо. Не знаех, че ге*овете се менкат.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПОРЕД ЗАКОНА. Според Киро КУПУВАНЕТО на дупетати е демокрация?!?
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На практика нямат шанс да съберат 121 души след врътките, които направи Чалгаджията Славчо. Очевидно тия депутати, които останаха при него или са работници от фирмата му или са били обработени по друг начин /силов или финансов/ за да не избягат. Тъй че..
41
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ,ДПС и Копейкин най-много драпат за нови избори,защото си въобразяват,че всеки от тях ще получи много гласове,за да съставят кабинет.Чалгарите въобще не ги слагам в сметката.Само че,това няма да се случи и пак ще ходим на нови избори.И народа пак ще гризне дръвцето.Докога?
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някои партии и депутати искат да се спасят,трябва да подкрепят кабинета,иначе ще видят друг парламент през крив макарон.
39
12
 
4
 
! Отговори
48-и гербераст преди 1 година
Така ли бе, лакей банкянски и теляк на сикаджийската мутра? Да, протест имаше, многохиляден протест и той беше в защита на достойния,образован и възпитан Никола Минчев, когато новата коалиция на СИК, Решетников, сараите и чалгарите на сакатото учиндолско нищожество го свалиха! И отсега нататък, герберастче жалко, в България ще има само такива протести! Десетината платени *** на Копейкин въобще не ги слагам в сметката!
38
5
 
7
 
! Отговори
Мустафа Бир Фишек преди 1 година
Абе българите си искат да ги управляват мутри и простаци. На бай Таньо като му говори интелигентен и образован човек, той не разбира.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези които се продадоха да не си мислят че ще могат да си харчат парите, я тежко заболяване, я катастрофа...., лошо е когато си се продал и те знаят. А и файда бяма щото има група от БСП която ще разтури седянката... Р. Овч я дерижира.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави разбра по трудния начин, че с тестове за лоялност и детектор на лъжата, няма да държи хората си изкъсо, в българската политика издигането става с дълги години доказване, че си безкрупулен мошеник, готов на всичко да си във власта. Там не е за хора с чест и достойнство. На олигархията такива не им трябват.
35
2
 
14
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Покупката на депутати продължава. Цената се е вдигнала на 5 милиона.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случва се нещо чудовищно. Само ще припомня, че в избирателния район на Христо Иванов във Велико Търново за него са гласували 2500 човека , което не стига и за половин депутат. В същото време при средно 10 хиляди гласа за депутат, сега кирчо и кокорчо си пазарят стотици хиляди гласове и всички било ОК
33
2
 
17
 
! Отговори
dakotabg преди 1 година
,,Независим'' депутат! Не го проумявам и това е!Виж,платен дупетат,е друга работа! Баси промяната....
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представяте ли си какъв вой щеше да бъде, ако примерно Пеевски им пишеше смс-и на депутатите на кирчо да се срещат по хотели и апартаменти и да си търси подкрепа. Щеше да бъде обявено за супер скандално и ужасно
31
0
 
7
 
! Отговори
Местни избори в преди 1 година
Нова Загора:полицията е мобилизирана за да не допуска купуване и продаване на гласове,което е престъпление.Единични гласове.Избор на "ново" правителство в НС. Няма полиция-в НС са недосегаеми,с имунитет.Купуване и продаване на гласове-по над 10 000 наведнъж(толкова гласове стоят зад всеки избран депутат).Не само не се преследва от закона,но се лансира от медийния слугинаж като действие на честни и почтени хора.Хора,избрани не заради личността си,а от партийна листа,лъжещи избирателите.