Любчо Нешков: РСМ неизбежно трябва да приеме френското предложение

Ако Скопие не приеме ще има проблем с Албания
Обновена: 4 юли 2022 18:05 | 4 юли 2022 18:05, Александър Попов
7

Още по темата
"Македония неизбежно трябва да приеме френското предложение. Това е не само пътят на евроинтеграцията, а на изграждането на независима македонска държава. Македонските политици трябва да спрат да обслужват чужди геополитически интереси," каза Лючо Нешков в предавенето "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR. На въпрос за чии чужди чии интереси става дума, журналистът отговори:
 
"Македонизмът е чужд геополитически проект, създаден от Стоян Новакович, подкрепен от Москва и днес знаем кого обслужва. В тази кризисна ситуация виждаме, че единствената балканска страна, която се противопоставя на въвеждането на санкции срещу страната-агресор в Украйна, това е Сърбия. Македония трябва да тръгне по пътя към изграждане на истинска независима държава."

Няма модификация на френското предложение, казва основателят на БГНЕС в разговор с Милена Милотинова. "Както каза френската посланичка в София - текстът въобще не се различава от приетия и гласуван от българския парламент. В противен случай това би било едно ново предложение, нямащо нищо общо с пакета, приет от НС," заяви основателят на БГНЕС по повод коментарите в Скопие.

По думите му от края на юни се намираме в коренно различна ситуация.

"Ако през последните 5 години имахме период на възход след подписването на Договора, след това - един период на застой, и оттук нататък - една друга писта, на която Македония трябва да се доказва. Сега сме в ситуация, в която България доказа, че нямаме никаква вина за случващото се между двете страни. Години наред българите виждахме агресия и конфронтация. Ние бяхме в неизбежната ситуация да блокираме старта на преговорите. Сега посланието на чешкия посланик е ясно. Той казва, че не само че всичко е в ръцете на властите в Скопие, но и това е последният шанс, това е едно предупреждение към македонските политици, че не трябва да пропускат тази възможност, защото следващата може да се окаже много далечна. Така, както направиха в спора с една друга държава и загубиха 30 години, сега да не изпаднат в същата ситуация - отново по тяхна вина да загубят загубят десетилетия по отношение на единствената възможна за тях перспективата. Но мисля, че този път няма да се стигне до там и френското предложение ще бъде прието. Чешкият посланик е много ясен - той им казва ние отваряме вратата за още две-три седмици, когато може да проведем първата среща. В чешкото председателство разширяването въобще не съществува. Те сега оставят вратата отворена през следващите седмици, за да се отиде към приемане на това предложение."

Според Нешков има приемственост между френското и чешкото председателство по отношение на РСМ, така както е имало приемственост и при предишни председателства. Журналистът припомни:

"Сблъсъкът между София и Скопие избухна по време на германското председателство, когато властите в Скопие бяха сигурни, че германският валяк ще мине през нас. След това имаше и португалско, и словенско... Всяко едно от тези председателства се доближаваше до българската позиция. Германският канцлер каза - разберете се вие, не разчитайте на мен. Португалското председателство даже имаше едно изявление, което вбеси Скопие - че македонският език е диалект на българския. А словенското, на което властите в Скопие много разчитаха, защото смятаха, че Югославия е още жива, чрез словенския посланик им каза: „Вие нямате посланик в София, а искате да разрешите този спор? Започнете да преговаряте истински.“ Така че има една приемственост. Сега чешкият посланик в София им казва - приемете подадената ръка и да вървим напред, иначе щетите ще са изцяло за вас."

По думите му натиск върху България няма вече.

"Оттук нататък целият този политически натиск, цялата европейска преса, ще бъде на запад от нас. Скопие ще има проблем не с нас, но със съседна Албания. Надявам се и вярвам, че както обикновено действат в Скопие, все пак в 12 без 1 минута ще вземат правилното решение за своето си бъдеще."

Западните партньори тепърва ще разберат каква държавна идеология и какъв политически елит управлява тази страна, заяви журналистът.  

"Не е въпрос само за вписването на българите в Конституцията. Трябва да се премахне идеологията на омразата, защото ние нямаме исторически спорове. Ние спорим, защото има фалшификация. Ние не спорим дали е имало Гоце Делчев и дали той чака Пендаровски да каже какъв е бил той. Говорим за грубо фалшифициране. Това е международно престъпление относно документи и на минало. Второ, ние говорим за държавна институционална омраза към нас, от медиите чрез образователната система и политическата система. Ние имаме институционална, тя няма място в Европа и трябва да бъде премахната. Трето, установяване на нормални икономически отношения. Тези условия трябва да бъдат изпълнени от властите в Скопие, ако искат да бъдат част от европейското семейство."

Журналистът припомни, че  целият албански политически блок в РСМ единодушно подкрепя френското предложение. Основната опозиционна пратия ВМРО-ДПМНЕ обаче - не.

"ВМРО-ДПМНЕ ще се превърне в крайно тежка политическа формация. Тя ще се изолира не само вътре в страната, но и международно. Ако партията продължава да подкрепя досегашната идеология, ще има минимална перспектива."

Когато България приключи преговорите, след като стана страна членка на ЕС, екипът по преговорите само няколко месеца след това отиде в Скопие и предаде всички папки на властите в Скопие. Това беше през 2007 г., припомни основателят на БГНЕС.

"Според Вас някой обаждал ли се е в София, за да поиска съвет? Не. Загубиха 15 години - сега сме 2022 г."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой ти е основал града би битолски *** чети битолския надпис
3
0
 
2
 
! Отговори
Dzole преди 1 година
Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
петко бре петко..ние не 'бараме' наше малцинство во вашиот устав. ние сакаме бугарско мнизонство во вардарско. и ке чекаме колку мора да се чека :) ние проблеми немаме, вие jугословенците сте вештачка отрова
1
2
 
3
 
! Отговори
И аз това им казвах. преди 1 година
Киро и Димитър голяма каша забъркаха