Политолози: Нови избори в момента е циничен хазарт

В НС има много крехък баланс за връщането на хартиените бюлетини
6 юли 2022 12:28, Анисия Иванова
47

В НС има много крехък баланс за връщането на хартиените бюлетини. А ако предложението бъде прието - очаква увеличаване на купения вот, каза политологът Георги Проданов в студиото на "България сутрин".

"Купуването на гласове се институционализира по времето на Борисов. Явно ГЕРБ разбира от тези работи. На местните избори през 2007 г. беше пикът на купуването на гласове. Около 15-20% от гласовете са купени, показват данни на анализатори. С гласуването с машини купеният вот не може да бъде в такива размери", коментира Проданов.

Според него едно от нещата, които дават възможност за манипулация, са хартиените бюлетини. Гласуването с машина плаши онези, които организират контролирания вот. Има сблъсък на доброто и лошото в политиката, добави политологът.

Още по темата

Колегата му Светлин Тачев коментира, че връщането към хартиените бюлетини би означавало отстъпление от демократизирането на избирателния процес.

"Преди избори се правят промени, които да объркат хората. Промени в Изборния кодекс в 12 без 5 е пагубно за вота. В България няма последователност, хората тъкмо свикнаха, видя се, че няма проблем да се гласува машинно. Това елиминира възможностите за контрол на вота", заяви Тачев пред Bulgaria ON AIR.

Според него търсенето на подкрепа на всяка цена не дава добър сигнал и надежди за стабилно управление.

"Дали метафорично "Продължаваме промяната" купува депутати - не е незаконно, не е морално. Това показва търсене на мнозинство на всяка цена. В такава ситуация разговори с отделни депутати е нормално, защото се търси мнозинство. Имат желание да продължат да управляват. Със сигурност има натиск или убеждаване, договорки, неморалното е това, че се стига до там да отцепват депутати. Чисто практически те търсят 121 депутати за съставяне на кабинет. Такъв може да бъде одобрен и с повече от половината присъстващи в залата. Въпросът е дали ще могат да управляват след това, да не стоят на мускули постоянно в зала, защото ако един двама да липсват - всичко приключва", каза Тачев.

От думите му стана ясно, че нови избори не са най-добрият вариант в условията на кризи.

"Ако част от проблемите не бъдат решени, това означава тежка зима. Представете си да я посрещнем в тежка политическа криза, липса на Народно събрание. Това ще доведе до още по-голямо отблъскване от политическата система. Невъзможността за решаване на кризите ще доведе до подкрепа за русофилски партии, които в периоди на криза се издигат, събират подкрепа", подчерта политологът.

Георги Проданов също е на мнение, че избори в този момент не са удачни.

"Ако допуснем избори в този момент, след изгонването на тези 70 човека от руското посолство, следващите избори ще бъдат в посока вълна от финансиране на "Възраждане" и други проруски партии, нарушения в изборния процес. Ще ни вкара в парламентарна и политическа криза. В момента нови избори - това е циничен хазарт", прогнозира Проданов.

Той е оптимист за удържането на мнозинството до решаваненто на проблемите в енергетиката, в сферата на здравеопазването на прага на нова Ковид вълна. Светлин Тачев прогнозира предсрочни избори, защото не вижда възможност за стабилно мнозинство, което да функционира нормално за период от 6-9 месеца.

"Вероятно ни чака нов фрагментиран парламент с невъзможност за формиране на мнозинство. Това може да ни вкара в нова спирала от избори, подобно нещо ще бъде деструктивно за икономиката и за политиката, удар по демокрация", каза Тачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименруски б.яд.и да ни вменяват,че България се разпадала...у лево,България се възражда въпреки *** усилия на некадърни и крадливи...манипулатори,хората се обединяват около ПП,безпрецедентна смелост демонстрираха,загриженост за Народа ни и България,спечелиха уважението на Свободният Свят с решенията и битките който водят срещу мафията на путин дпс-гроб,хората го оценяват и виждат...ПП водят битка за Освобождението на Българите...на България,вече не сме ви крепостни г-н путин!!!
32
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 1 година
Да дава депутати, да не говори неистини. Ще го понатиснат по европейска линия, мисля. И ще подкрепи новата Промяна.
31
2
 
6
 
! Отговори
Цинизъм е да останат преди 1 година
на власт тези две недоразумения с цялата им пасмина.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуването на депутати пък се институционализира по време на Петов! Аре стига вече, разпада на държавата е пълен! Всички се занимават само с последната хрумка на Киро!
29
1
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Много кучета, а кокалът е един. Издерете си очите! А за народа - зрелища без хляб.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На болшевишката преститутка от паpцал.бг не и харесва да се гласува със сопите и реши да ме изтрие, по и харесват машинките на Мадуро :D
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На болшевишката преститутка от ***.бг не и харесва да се гласува със сопите и реши да ме изтрие, по и харесват машинките на Мадуро
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Dinosaurus - Трудно е да муу направиш снимка с телефона. Попринцип схемата е следната - Влизаш у урнъта, цакаш една снимка, излазаш вакна нали викаш на поличацят чау и са извърташ отрани, дет чака некой батка и показваш снимката, той гледа и вика брауууу и ти дава там колкост сте се разбрали. Преди виакха че било 200 леа, ама ней ... накаде сто сто и дайси
25
0
 
5
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Когато ревяха по площадите, трикратните избори не бяха цинизъм. Сега, като *** калците, било цинизъм да ги изгонят от власта.
24
0
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
Няма ли кой да ме светне как машинките спират купения вот? Нали се плаща за маркирано конкретно номерче, дали е с химикалка или на тъчскрийн каква е разликата ?!? Освен че *** нямат лични карти и много им е сложно с трхниката. Обаче пък изходните данни от машинките са "тъмна Индия" как се отчитат. И никой не брои даже контролните разписки. У Харвард тия врътки ги изучават обстойно, обаче. И как да гушнат 11000 гласа, подкрепили поименно "независим" депутат, дето влиза от партия
23
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
22
0
 
19
 
! Отговори
вън бе преди 1 година
Поредните купени мас тии . Край нямат ...
21
3
 
19
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Цяла Европа, пък и Света като цяло отдавна казаха едно голямо НЕ на пластмасовите кутии на Мадуро? Само тия, нашите баламурници се намериха в тяхна защита? Кой, ако не тези днешни пиш-ман "управленци" се облажиха от тях? - Ако допуснем избори в този момент...///Вие ли, платените блюдолизци, ще решавате съдбините на един ЦЯЛ БЪЛГАРСКИ НАРОД??? СУВЕРЕНА, НАРОДА РЕШАВА ДА ИМА ИЗБОРИ. За да бъдат изгонени, лъжците, слугите на чужди господари. И ВСИЧКИ, КОИТО НЕХАЯТ ЗА ТЕГОБИТЕ И МЪКИТЕ НА ХОРАТА.
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви световно неизвестни клакьори, вероятно на заплата при другаря Прокопиев, тръгнали да ми обясняват, че избори било цинизъм и нямало шанс за хартиен вот! Абе айде марш обратно в мишите дупки , откъдето сте изпълзяли! Изборите са най-логичното което следва, когато една власт загуби всякаква легитимация и доверие! Това е демокрация, а не автокрация, в която се опитват да ни вкарат!
19
4
 
9
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
"Купуването на гласове се институционализира по времето на Борисов." "Гласуването с машина плаши онези, които организират контролирания вот." Странно, това гласуване плаши над 90% от Европа, но не поредното красивоумно създание??? Вервам му ама почити никак.
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане!!
17
1
 
9
 
! Отговори
От З-тия свят сме! преди 1 година
България в 21ви век-с глас да заплаче човек!
16
1
 
23
 
! Отговори
РН преди 1 година
Новите избори са Единствената надежда за спасение от възникналата критична политическа ситуация на неадекватното Коалиционно управление на "Риба, Рак и Птица" (басня)!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие сериозно ли мислите да се управлявате така, с рап и чалга? Не виждате ли колко сте смешни? Ако продължавате така, да вземем да закрием държавата най-добре и да се върнем на управление в градове-държави с пряка демокрация. Това вашето управление просто е абсурдна клоунска работа, чалгарски фашизъм. Такова животно няма никъде по света.
14
12
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
аз съм за машинното гласуване с хартиените бюлетини ще се купуват гласове напора-зия но няма да гласувам защото не вярвам на никого само гледаитекакво ще стане с траншовете от ес