Спират износа на дърва за трети страни, имало дефицит

Търсенето им било голямо заради цените цените на горивата
25
Спират износа на дърва за трети страни, имало дефицит
Снимка: Pixabay

Има много проблеми в земеделието - сега имаме дефицит на дървен материал. Още днес ще разпоредя да бъде спрян износа на дърва за трети страни, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев пред bTV.

Той подчерта, че сега е краят на лятото и трябва да наваксаме за около месец, защото е пропуснат моментът, за да се отрази, че търсенето на дървен материал заради цените на горива, включително е нараснало три пъти.

“Вчера се видях с две от големите преработватели на дървен материал. Те казаха, че ще участват в целия план, намалявайки количествата дърва, които те ще изкупуват, за да може да задоволим нуждите на практика за населението. Почваме от нуждите население за крайно нуждаещите се по списъците, които ще се помогнат от социалното министерство”, допълни Гечев.

“В момента фитосанитарният контрол на “Капитан Андреев” се извършва само и единствено от Българската агенция за безопасност на храните както и това на разтоварителната дейност, и това на лабораторната дейност”, каза Гечев.

Преди време стана ясно, че частна фирма, която дълги години е извършвала фитосанитарния контрол на “Капитан Андреево”, бе отстранена със заповед на редовния кабинет на Кирил Петков. Съответно настъпи хаос на границата.

Контролът винаги е бил на държавата. Това което мога да кажа е, че работата трябва д аима малко повече експертиза, а не само ПР. Ще видите в следващите дни както ще се свърши, не ми се говори сега, за да не участва в предизборната кампания, категоричен е земеделският министър. 

Случаят с “Капитан Андреево” ще бъде решен от служебния кабинет, подчерта той.

100-процентовата подкрепа на българската държава към Украйна е факт. Но европейските ни колеги трябва да знаят, че определени държави, особено такива, които са по-близо до границата, страдаме повече от солидарността си към Украйна. Това се отразява на българския пазар, каза Гечев.

6 пъти повече в последната година сме внесли слънчоглед. Има пренасищане на пазара и цената започва да пада, обясни той. 

Явор Гечев е един от тримата министри от БСП в служебния кабинет и станаха причина за раздор в левицата.

“Странни са ми всичките тези неща, които се случват. Аз все по-често говоря със социалисти, включително членове на Националния съвет и не намирам коренна разлика освен в политическото говорене, с което разбира се прекалява. В Министерство на земеделието работят 15 000 души. Аз съм сменил само трима”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: износЯвор Гечевдърва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
Не ви ли светва лампата , че може да има режим на тока ?
17
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
пак ви метнаха на джанката,граждани!...Ама не забелязвате ли,че "забраната" за износ е .."за ТРЕТИ страни" ?...Кои са тия "трети"?..И защо не забраниха износа ИЗОБЩО?
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-сетне ! Ама защо чакахте последния момент или ножът да опре до кокала ?! Щото бг. търгаш наяждане няма и чрез лобита , мобита гледа да удари келепира , независимо че става за сметка на живота и здравето на някои. Сега цената на дървата в чужбина (Турция и Гърция )се вдигна заради войната в Украйна ,и юруш всички дърва - в чужбина ! ПарА да пада , щом е за пари и майка си ще продадем ...
15
1
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
дървата за огрев ще се използват за изборите за купуване на гласове затовазабрана да се сече гората при тези аномалии в климата това е наложително
14
5
 
4
 
! Отговори
Можете да проверите! преди 1 година
При абсолютно всяко ново редовно правителство което дойде на власт първата работа на министъра на околната средата и водите е да си измисли някакви нови територии от страната които да ги обяви за защитени зони забранени за човешка икономическа дейност и извличане ресурси. Както е тръгнало след 30 години цялата територия на страната ще е защитена зона. А ние ще сме като животни в резерват. Това трябва да спре! Някой трябва да постави зелените и-дио-ти на мястото им.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма дърва защото зелените превърнаха 36% от територията на България в природни паркове и защитени зони за да могат да усвояват повече пари от Евро програми. Да ходят из горите и да правят напълно ненужни "еко пътеки" с мостчета и табелки и други глупости. Дотолкова са откачили че последните години вече вкарват и населени места, села, фабрики, военни поделения, стари кариери, мини и др....в защитените територии. Вече не можеш едно дърво да отсечеш без да нарушиш на някой далаверката.
12
0
 
14
 
! Отговори
Ей бастун ! преди 1 година
Около Пловдив навсякъде дървата вървят от 185 лв нагоре 1кубик ,ако е и един кубик ! НА Това спекула ли му викат ? Ти за какво си там горе ????????
11
4
 
14
 
! Отговори
Полския тръмбеж преди 1 година
БСП вън от политиката!За други всякакви ще гласувам но за двмагожката Корнелия никога!Когото видя ще го агитирам никакво БСП!Тука кмета от БСП и яко краде с другите!Селата са леш и тотална мънгали3ация!Денонощни кечеци и цгдандании до небесата!
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краделия Нинова къде е да каже как така дървата станаха 300 лв под нейното"вещо" ръководство. А при крадеца Борисов бяха 100-120 лв. Е то по-добре крадци да ни управляват щом "честните" се справят така
9
3
 
13
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Корнела яката ни налага че имало контрол и дървата щели да са на достъпни цени!Сега хем са на четворни от миналата година цени,хем ги изнасят,хем ги крият!Вчера пак нещо лъжеше че купоните ги вдигнали на 200 лева ама такова нещо няма...тука днес пак за 80лв ни дадоха!Вярно е че е г-жа Лъжа!
8
2
 
17
 
! Отговори
7777 преди 1 година
Лелята от БСП друго обещаваше. Евтения с дървата. Сега скъпи, че ги и няма. Аман от тази лъжлива лелка.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обяснете къде изнесохте цяла Странджа. къде са ни горите крадци мръсни. 33 години само крадене и геноцид.
6
2
 
8
 
! Отговори
Жената требе да се л преди 1 година
#1 не е важно какво е обещала бабичката курнелана. Важно е че баба пена е повярвала е курнелана е социялистка и е гласувала за нея.
5
0
 
17
 
! Отговори
перко преди 1 година
Ама как така? Нали г-жа Лъжа го спря и каза кубик дърва за 65 лева!
4
0
 
12
 
! Отговори
Ясно как ще става преди 1 година
Та значи Турция ще купува български дърва през Гърция, а българите ще трябва да си ги купуват чрез немска фирма, купила ги от Турция. Дървата ще се продават екологично подпомагани от евро фондове за пестене на гориво, няма защо да се транспортират от склада на топливо до Гърция, Турция, Германия и обратно до склада на топливо.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес, последно "Капитан Андреев" или "Капитан Андреево"?
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои са тези дето ще си купят дърва за 200 лв кубик. Ние от блока минахме на еко гориво. Нарязахме бракувани гуми и ще чадим екологично. Гумите са безплатни.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетиха се..