Работеща формула за правителство може да има с третия мандат

Янев даде заявка, че може да разговаря и с едните, и с другите
Обновена: 6 окт 2022 22:36 | 6 окт 2022 22:14, Анисия Иванова
11

Неяснотите около съставяне на правителство продължават да са много. Борисов подаде ръка за преговори, очаква се отговори дали такива ще се състоят.

"Трудно е да се прогнозира. Трябва да се гледа политическата логика - единственото ново, което се коментира след изборите, е създаването на контактната група. Утре ще разберем дали ще ѝ бъде даден шанс да проработи. Ако "Продължаваме промяната" потвърдят позицията си от изборната нощ, нейното съдържание се изчерпва", коментира журналистът Таня Джоева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя е убедена, че Кирил Петков и Асен Василев не се избързали с позицията си в изборната нощ, а са следвали заявките, дадени в предизборната кампания и преди това.

"От тяхна гледна точка нещата трябва да са ясни - бяха първите и отговориха на очакванията на своите избиратели. Те са обещали, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ. Трябва да има причина, която гражданите да разберат, за да могат да променят своята позиция. Единственото, което би могло да стане, е работеща формула за правителство, но не с първия мандат, а с третия", прогнозира Джоева.

Политологът Георги Проданов е убеден, че работещ парламент ще има, но дали ще върши работа е по-голямата тема.

"От Борисов видяхме монолог за назидание, изключително нагло поведение. Не видях действително желание да се предложи на който и да е партньор нещо, освен тази мъгла, която се пуска за евроатлантическия модел. Това е желание да се прикрият всички неща, които съществуват като обществено мнение около ГЕРБ и причините партиите да обявят карантина на партията", каза Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че никой не се опитва да обясни защо иска да управлява във вътрешнополитически план. По думите му страната е във "вътрешнополитическа безтегловност".

И според двамата събеседници е по-вероятно съставяне на правителство с третия мандат.

"Стефан Янев вече си даде заявката, че може да разговаря и с едните, и с другите. Той е гъвкавият политик, който при провал на първия и втория мандат би могъл да води преговори. Тук ролята на Радев става изключително важна", заяви Таня Джоева.

Политологът посочи, че не е забранено най-малката пария в НС да получи третия мандат за съставяне на правителство.

"Янев може да вземе мандата и да не го върне, ген. Янев може да държи мандата, докато той или президентът не реши. Служебното правителство ще продължи да управлява, а НС ще приема закони, които са подготвени вече. Това ще бъде продължение на действията на Радев срещу всички партии", обясни вероятна хипотеза Георги Проданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
няма да има правителство всички са се вторачили в траншовете от ес ама самного на клона и няма да има за всички ще се изпокарат и всичко ще приключизатова да отиваме на избори 2023 г и да си спестим вредите които сами синанасяме с нашето мислене и поведение
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега да чакаме президентски преврат ли от генералите Радев и Янев? Вече 13 години ни управляват генерали, а България си стои на опашката на ЕС а във външнополитически план си останахме същия руски васал какъвто сме от 78 години.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди месец нямаше проблеми да съборим редовно правителство и да предизвика предсрочни избори, нямаше кризи, нямаше война?! Сега голям проблем да има избори! Що така бе Лойко, прозрачен си! А за хората от ТВОЯТА партия няма нужда да говорим,хора без мнение и достойнство, доказано във времето *** галиш ги по главите като немски овчарки. Никога повече герб и бб +дпс
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ+ДПС+ВЪЗРАЖДАНЕ имат достатъчно депутати да съставят кабинет. Така както се обединиха и бутнаха Редовни избраното Правителство на България, нека сега да поемат отговорност и да управляват заедно.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То обединение имаше но ГЕРБ активираха подпартията си ИТН и го разтуриха. Сега да се оправят що ревът
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност политическата криза у нас се нарича Бойко Борисов, колкото и големите медии и анализатори да се правят, че не го забелязват. Той трябва да е на подсъдимата скамейка, както се случва с министри, премиери и президенти в други европейски страни. Има за какво.
1
1
 
1
 
! Отговори
Стефка Янева преди 1 година
Аз съм стара служителка от бардака на Рундьо! Давам всичко на всеки, според тарифния план!