МВР готви по-тежки наказания за трафик на нелегални мигранти с промени в НК

Демерджиев: Изпратих писмо до всички парламентарни групи в Народното събрание
23 ное 2022 15:50, Красимир Ангелов
62
МВР готви по-тежки наказания за трафик на нелегални мигранти с промени в НК
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МВР предлага по-тежки наказания при трафика на нелегални мигранти с промени в Наказателния кодекс, обяви министър Иван Демерджиев.

"Днес изпратих писмо до всички парламентарни групи в Народното събрание, в което се съдържа проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта му по чл. 279 – 281, която се отнася до трафика на нелегални мигранти", съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи.

По думите му МВР предлага завишаване на наказанията, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби в големи размери, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг. Според МВР шефът целта на законопроекта е да бъде подпомогнато МВР в борбата с нелегалния трафик на хора, както и да бъдат защитени ефективно полицаите.

Още по темата
"Целим да избегнем честите случаи на условно осъждане, целим да улесним и разследването. Предвиждаме конфискация на автомобилите, с които се извършва трафика, когато са собственост на лицата, возещи мигранти, както и за плащане на глоба в размер до десет пъти стойността на моторното превозно средство, когато това МПС не е собственост на този, който превозва мигрантите", поясни Демерджиев.

Той каза, че в трафика на мигранти са се включили лица от всякакви националности като основната причина за това са ниските наказания на този тип престъпност в България и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с трафика. Докато това не бъде променено, ние ежедневно ще се борим с такива прояви и все повече лица от криминалния контингент на цяла Европа, ще се занимават с трафик на хора у нас, каза вътрешният министър.

Той съобщи, че от приключили 2485 дела за трафик през 2021-2022 г. само по 158 от тях има наложени ефективни наказания, а 1442 са завършили със споразумения. По думите му лицата, които се спират и задържат, след ден-два отново са по пътищата, натоварили нови мигранти.

"Последният пример е наложената присъда на човека, наел автобуса-убиец в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда, може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицейски служители. Не може МВР да бъде оставено само в тази борба. В Народното събрание има трима бивши вътрешни министри, разчитам на подкрепа и помощ, не за мен, а за МВР", каза Иван Демерджиев.

Той съобщи още, че миграционният натиск по границата с Турция е завишен четири пъти, но мигрантите, които се пропускат във вътрешността на страната, са много по-малко.

Според министъра едва през последните месеци МВР прави необходимото тези лица да бъдат задържани на наша територия и да бъдат настанявани в съответните центрове. "Ако не правим това, нямаме никакъв шанс да влезем в Шенген", категоричен е вътрешният министър.

В последните няколко месеца съм направил необходимото МВР да противодейства на всички незаконни практики по българските граници, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички украинци вън от България
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не всеки става за полицай
47
0
 
1
 
! Отговори
Рашков за преди 1 година
Година и половина съсипа полицията. Този я довърши. Сега законите им виновни. Как от преследвачи на купувачи на гласове за една нощ да станат професионалисти в борбата с нелегалния трафик.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо за едни мигранти е нелегален трафик, а за украинците същото действие е похвална постъпка?
45
2
 
8
 
! Отговори
СС преди 1 година
Затвор и екстрадация на трафикантите и незаконните емигранти !!! Дупетатите да гласуват промени в НК !!! Справка Унгария !!!
44
2
 
2
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Некадърен башибозук!Играе си на 22 километрови всекидневни гонки!Хаха!Тулопи....неслучайно още по неграмотните азиатски козари ги избиват!
43
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
А на всички българи ще кажа: Въоръжавайте се да не ревете един ден ! Погрижете се сами за сигурността си ! Всеки трябва да има запас от храна и гориво минимум за 1-на седмица !
42
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
ЗАЩО ЕДНИ СА ПО ХОТЕЛИТЕ ,А ДРУГИ ГИ ПРЕСЛЕДВАТ ? ЕС ЛИЦЕМЕРИЕТО Е БЕЗГРАНИЧНО !
41
3
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 година
Мигрантската вълна не може да бъде спряна ! Напротив ,ще става все по голяма ! Никой,повтарям Никой не може да спре милионите мигранти и желанието им за по добър живот ! И ,ако някой не го е разбрал значи е *** !
40
0
 
2
 
! Отговори
Бивш преди 1 година
Адвокатчето да си хвача чукалата и да си ходи в Пловдив, от където е дошъл! Само напъването му много! И за такива адвокати, дето ми се връткат в политиката и по медиите, да има закон - след участие в народното събрание и изпълнителната власт, 5 години да е лишен от адвокатски права! Какво ми се рекламира сутрин и вечер по медиите!
39
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Учудващо е защо никой журналист не повдига въпроса кой предизвика тази огромна мигрантска вълна ? Кой разби цветущи държави като Либия,Ирак,Сирия ? Кой стоя 19год в Афганистан и допусна отново талибаните на власт ? Злото си има корени ! Кажете защо гузно мълчите ?
38
0
 
12
 
! Отговори
Гърция преди 1 година
12 МИГРАНТА ПО 8 ГОД ЗА ВСЕКИ = 96 ГОД ЗА ТРАФИКАНТА!!!! АЙДЕ ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ СЕ ХВАНЕ НА ТАЯ "РАБОТА"!!!
37
0
 
8
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
АМЕ 5АТО СТЕ НЕФЕЛНИ УПРАВНИЦИ - ПОНЕ ПРЕПИСВАЙТЕ ОТ СЪСЕДИТЕ НИ КАКВО ПРАВЯТ ТЕ!!
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нелегалните мигранти са престъпниците. Те плащат на трафикантите. Те не са жертви на трафик.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам разстрел на място. Или още по-забавно - бичуване до смърт. Бавно.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и невероятно е в българия да се обяви извъредно-военно положение и при подобни нападения-преминавания на държавната граница военнен съд да присъжда.... стелба на место!!!
33
1
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Не затворът за емигрантите ще им помогне да останат и удължат периода си до 6 години и да кандидатстват за жителство. Излизайки ще имат бг паспорти.Само разстрел по границата срещу нелегални емигранти ще ги намали.Когато пишех за това преди години ми триеха коментарите.
32
0
 
2
 
! Отговори
КОЧО преди 1 година
ПЪРОБЛЕМЪТ НЕ Е В ТОВА ДА СЕ ИЗМЕНЯТ ЗАКОНИТЕ,А СЕ СЪСТОИ В ТОВА- СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ЗАКОНИ ДА СЕ ПРИЛАГАТ ПРАВИЛНО ОТ СЪДИИТЕ.НАКРАТКО КАЗАНО-ТРЯБВА ДА ИЗОСТРЯТ КАЛЪЧКАТА,Т.Е. ПО-ТВЪРДА НАКАЗАТЕЛНА ПРАКТИКА/НЕПРАВИЛНО СЕ ГОВОРИ ЗА"НАКАЗАТЕЛНА ПОЛИТИКА"/.ТРЯБВА ДА ЗАВИШАВАТ НАКАЗАНИЯТА ПО СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ НК,ЩОМ ДЕЯНИЯТА СА СЪС ЗАВИШЕНА СТЕПЕН НА ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ,КАКВИТО СА ВСЪЩНОСТ-ТРАФИК НА ХОРА И ПР.
31
0
 
10
 
! Отговори
НЕ МВР да иска !!! преди 1 година
ВСЕКИ БЪЛГАРИН трябвада иска ефективен затвор за всяко длъжностно лице взимащо подкуп или участващо по някакъв начин във престъпление по служба от 10до 20 г ефективен затвор ! Навсякъде искат да поставят камери, а когато спрът кола на пътя точно нещо се случва със точно техните камери или точно във районото нещо станало със някоя камера или във болниците или другаде по администраците !
30
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 1 година
Мигрантите накараха полицаите да работят. Това е чудо!