Освободиха двама от директорите на ББР

Валентин Михов и Васил Щонов се разделиха с постовете си
1 дек 2022 15:43, Йоана Цонева
18
Освободиха двама от директорите на ББР
Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, в качеството си на принципал на Българската банка за развитие, освободи със свое решение двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Валентин Михов и Васил Щонов се разделиха с постовете си, информира от пресцентъра на министерството.

В мотивите на решението се посочва, че през 2021 г. управителния съвет на Банката е взел решение за изготвяне на предложение до едноличния собственик на Банката за стартиране на процедура по емитиране на необезпечена облигационна емисия. Нейният размер е до EUR 500 млн., със срок до 7 години и с цел рефинансиране на дългосрочни задължения на Банката. Със същото решение управителния съвет на Банката избрала банки и консултанти по облигационната емисия.

Няколко дни по-късно надзорният съвет в тогавашния си състав одобрил решението на управителния съвет за издаване на облигация, като впоследствие е трябвало да упражни контрол дали тя се издава с разрешението на собственика на капитала в лицето на министъра.

Междувременно обаче, след 6 дни, било прието Решение № 16 на Конституционния съд на Република България от 27.10.2021 г., с което възниква възможност да бъдат оспорени актовете на министъра на икономиката, в качеството му на едноличен собственик на капитала на Банката, с които е назначен надзорен съвет, избрал от своя страна действащия управителен съвет на Банката.

Още по темата
След като управителният съвет взема решение да поиска разрешение от принципала си (министър по онова време е била Даниела Везиева) да емитира емисията, в крайна сметка такова разрешение не е получено нито от тогавашния ресорен министър Везиева, нито от последващия - Даниел Лорер. Именно липсата на разрешението на министъра за облигацията е трябвало да даде повод да се упражни контрол от страна на надзорния съвет над управителния съвет и да не се допуска продължаване на подготовката на облигацията.

Управителният съвет не е следвало да пристъпва към следващи действия по облигацията, но въпреки това той е ангажирал банки и консултанти и е позволил разход в размер на 929 856 лв., направен между януари 2022 г., когато се ангажират банките по сделката, до ноември 2022 г., когато УС взима решението за прекратяването на облигацията, но и то не е потвърдено от новия Надзорен съвет, назначен от министър Пулев.

Министър Пулев многократно е изисквал от Банката да предостави решението на едноличния собственик на капитала за емитиране на облигационна емисия, но това така и не се случило.

Припомняме, че в края на ноември ГЕРБ обвиниха бившия премиер и министър на икономиката Кирил Петков за нанесена щета от 1 млн. лв. на ББР. Според тях Управителният съвет на държавната банка е отказал да се емитира емисия за 1 милиард лева, но сума от 1 млн. все пак била платена за адвокатски и консултантски услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
у4уден преди 1 година
Тоя министер на какви наркотици е бре ???
12
0
 
3
 
! Отговори
мунчовския казя преди 1 година
Осветлиха че се вземат заеми на висока лихва от китайски банки, казаха кой краднал 300 милона , че и батаците тръгнали да оправят .... такива индивиди не се задържат дълго в бордът на деректорите
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста нагло Киро, Лорер и Ко уредиха любовници, роднини и всякакви приближени с благи постове във властта докато скандират "Борба с корупцията!", сега разбирам когато те го правят не се брои.
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 12 години Калинките на Бойко с колко ли са завлякли от тази банка
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А гербавите кога ще върнат 300 млн и кога ще. отидат при бай Ставри за подарените наши пари на Пеевски и Вълка?
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро сега да върне на държавата тези 1 милион лева харизани на адвокатската кантора на Лена. А тя милата се репчи, че не е получавала повече от 16 000 лева заплата. Горката, жива да я оплачеш!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагат "наши" хора и ще разкарат Петър Волгин от ефир
6
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мафията на власт.Защо този Пулев не пита къде заминаха 300 млн раздадени на Вълка, Пеевски и Гергов от същата тази банка по управлението на гербавите и в момента обявени за несъбираеми защото са дадени без обезпечение. Демек 300млн взети от джоба на народа и подарени на Вълка, Пеевски и Гергов от ГЕРБ. Ако тези които махат днеска са виновни да бъдат дадени веднага на Каскета той към тях няма милост и да видим дали са виновни, или е поредната гербава пушилка.
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям зор беше на кирчо и кокорчо да фалират най-стабилната банка в България! Не им стигна време да успеят
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Росен Карадимов е най-подходящият кадър в тази банка. Функционер на ДКМС и разбиращ от банково дело, колкото аз от китайски. Браво, Пулев
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където и да разровиш след Кирил Петков все мирише!
2
1
 
24
 
! Отговори
999 преди 1 година
1МЛН ЗА АДВОКАТСКИ УСЛЕГИ ЗА НЕЩО, КОЕТО НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО!!! АФЕРИМ БЕ, МАШАЛЛА! ТОВА ПО- ДОБРО И ОТ ЦАНКОВ КАМЪК, БЕ! А СЕГА ЩЕ ИМА ЛИ ПОДВЕДЕНИ ПОД ОТГОВОРНОСТ ИЛИ ПРАВИМ ПРОВЕТРЕНИЕ НА УСТАТА???
1
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като на дават пари на хората на ГЕРБ-ДПС така става. Ще ги гонят.