Захариева: Заплатите в МВнР могат да скочат с 30%

От ГЕРБ ще отправят питане към Донев по въпроса
1 дек 2022 09:42, Петя Славова
34
Захариева: Заплатите в МВнР могат да скочат с 30%
Снимка: БГНЕС

На протест излязоха вчера служителите на МВнР с искания за по-високи заплати. Демонстрантите заявиха, че исканията им са от месеци.

С проблема им решиха да се заемат от ГЕРБ, които ще отправят питане към служебния министър-председател Гълъб Донев за увеличение на заплатите им.

Според прогнозата на председателт на Комисията по външна политика и бивш външен министър на България Екатерина Захариева, заплатите могат да нарастнат с около 30%.

Още по темата
"Истината е, че заплатите на Министерството на външните работи са по-ниски от средните в администрацията", призна Захариева.

Това не се отнасяло за всички служители, но по-младите дипломати определено били с ниски възнаграждения, допълни тя. Бившият ресорен министър заяви, че за 4 години заплатите на служителите скочили с 45%, но в последните две те не са помръдвали.

Захариева обаче твърди, че ако нов държавен бюджет бъде внесен преди да има сформиран редовен кабинет, ще започне предизборно раздаване на пари и има риск държавата да бъде фалирана. Депутатът увери, че най-голямата партия в парламента ще направи всичко възможно да бъде създадено редовно правителство.

Тя коментира и темата Шенген, след като в сряда вечерта президентът Румен Радев проведе разговор в нидерландския си колега Марк Рюте. Според председателя на външната комисия в парламента няма как да бъдем възприемани на сериозно, при положение, че не можем да съставим стабилен редовен кабинет. "Това пречи на решението за Шенге", категорична е Захариева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30% увеличение - от 900 лева на 1170 лева. Ау-у колко много.
26
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Май пак трябва да се припомни, че държавните служители са 97 хиляди, от които 2/3 са в централната администрация и 1/3 са в регионалните администрации. Те са прецакани с намалени заплати заради това поемане от държавата на 100% осигуровките, а не 60%, както е при другите.
25
0
 
2
 
! Отговори
akud преди 1 година
с това изявление захариева купува ли си гласове за предстоящите избори или само така си мисля...... :):):)
24
2
 
0
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
Голяма част от държавните служители-живи да ги ужалиш мизерно заплащане. Братята по строежите взимат три пъти повече от тях. Това е лъжа, че чиновниците в България взимат хубави пари. Има хора с под 1000 лв. на месец. Умствения труд е неотценен в България. Един ром на строежа под 70лв. надник не работи....
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А хотела подпорна стена ,който проектира твоя съпруг?
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо има въобще МвнР като на нас всичко ни се казва от големия брат
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли да припоВням : През 2009 г. , държавните служители бяха 340 000 , след 2021 по времето на герб /Баце/ , БРОЙКАТъ Е ''някакви' си 630 000 човека !?!?!?Краят остава , за ВАС !
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От МВнР няма никаква файда , да се закрие , така и така , там стоят само за стаж , а И всичките служители са РОДНИНИ !...............МЕРСИ !
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До данъкоплатецабсолютно сте прав. щата на външно е толкова раздут, а тия нищо правещи чантаджии ползват огромни привилегии. тука е проблема.
18
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Да ходят при господарите си на Раковска 124 там да искат пари. И без това не работят за България.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо в статията липсва, каква е сегашната заплата, да не взимат като мен 710лв,
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГРОБ първо да формират правителство, после да се грижат за МВнР
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русата с опашката там ли беше? А оная силиконовата?
14
1
 
9
 
! Отговори
защо преди 1 година
не ги вдигнахте вие когато бяхте на власт-пала,ундерка
13
1
 
14
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
К'ва е тая индексация, ***? 30%??? И скакво са заслужили такова световно увеличение. Тъъпа гербаджийка
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи от 6 Хил ще станат на 8 Хил.Браво на ГЕРБ. Мислят за народа.
11
1
 
18
 
! Отговори
Ванчето преди 1 година
Ми аз имам една позната работи във външно, кара нов джип, има луксозен апаттамент и половината година е по командировки демек екскурзии по цял свят. Бешв казала че едвам е започнала работа там, защото баща и бил на времето във първо главно и ударил едно рамо. Тя не се е оплаквала от заплатата
10
2
 
17
 
! Отговори
A работа? преди 1 година
На един дипломат заплатата може да му е 1400 лв ама ако го изпратят на дългосрочна командировка, командировъчните са му от порядака на 3000-4000 евро или долара в зависимост от държавата + личен дипломатически автомобил + осигуровки за семейството ако ги вземе с него + апартамент на разноски на държавата. Тия неща взимат ли се в предвид или ще се вдигне заплатата само на чиновниците в сградата, които никога не ходят никъде в чужбина?
9
1
 
23
 
! Отговори
данъкоплатец преди 1 година
Ако съкратят 25% от тези мързеливи и нагли чантаджии, хем ще има да се вдигнат заплатите на тези, които останат, хем ще има хора за частния сектор, а и така ще имат възможност да се изявят, като са толкова кадърни и реват за повишение на заплатите. във външно преообладават жалките връзкари на по мин 45 години, цял живот на бюрцето в прашното кабинетче, кътат си службичката, щото знаят, че извън нея няма да оцелеят.
8
2
 
22
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Снощи един от МВнР обяснява, че заплатата му била 1400 лв. чисто, пък той бил висшист и владеел 3 езика. Ми *** при частника бе приятел - ще вземаш 2000 - 2500, ама ще бачкаш по 10 часа на ден, 26 дни в месеца.