Енергийно бедните - доходен критерий, социален статус и имущество

Дефиницията била на финалната права
54
Енергийно бедните - доходен критерий, социален статус и имущество

Служебният кабинет бил на финала за определяне на дефиницията к,ой е енергийно беден и ще получава помощ, като това ще зависи от доходния критерий, социалния статус и имуществото.

"Дефиницията ще включва тези три елемента“, обясни вицето Атанас Пеканов по време на блиц контрола в отговор на въпрос на лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя настоя да научи кога точно служебният кабинет ще внесете в парламент понятието "енергийна бедност".

Още по темата
"Лазар Лазаров каза, че ще го внесете от 2024 г., когато ръстът на цените ще бъдат овладян. Ние настояваме това да стане началото на следващата година. Бързахте със самолетите за ВВС, за военна помощ за Украйна, но за нас и за няколко десетки хиляди понятието „енергийна бедност“ е по-важно", коментира соцлидерката.

"Аз съм съгласен с вас, че темата за енергийната бедност е приоритента и важна, темата е трябвало да се реши отдавна. Темата е част от националния План за възстановяване и устойчивост, приемам бележката, че има забавяне, но сме на финалната права по този въпрос. Има експертна комисия, която разработва понятието, а дефиницията ще включва три елемента - доходен критерий, социален статус и имущество. Енергийната ефективност също ще се включи в механизма. Понятието за енергийна бедност ще се включи в програмите от Плана за подпомагане на домакинствата. Самата дефиниция е готова, но трябва да се доуточни механизмът", каза Пеканов.

Нинова му отговори, че това са общи приказки.

"Слушаме ги вече 4 месеца, обещанията ще направим това, онова, питам ви кога това ще стане реалност. МС не внесе нов бюджет, а предложи удължаване на настоящия, а в него няма нито една стотинка подкрепа за енергийно бедните", обвини тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не делете хората, намалете цените за всички!, така е справедливо!, както стана с бензина и нафтата!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма битка за гласовете на пенсионерите, бракята и пройдохите. Който е нормален и коректен да превива гръб и мълчи. Южна Корея с помощи ли са това, което са днес? Това ли превърна тях и другите около тях в малки и сега големи тигри?
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39И какво ще гледат? Съседки прехвърлиха 70декара земя по документи на детето на едната и се оказаха енергийно бедни. Нищо, че живеят в една стая заедно и те си прибират арендата. Но се писаха, че са поотделно вдовици. Не ни стигат"инвалидите". Сега и "енергийно бедните" ще ни засмучат. Ако е в пари ще падне ядене и пиене. Ако е в натура ще обикалят къщите да проват "помоща". Както досега с храните.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който мята 30хил.лв.през прозореца на ало измамници дали е енергийно беден? Баба, дето сина й има магазин или кръчма в селото, и работи на макс енергийно бедна ли е? Баба и дядо, дето децата им са в чужбина и идват и си купуват жилище за 200-300 хил.евро, енергийно бедни ли са? Не знам защо, но само като чуя, че Корни се е развихрила, без да знам още са какво вече съм бесен и не ми се плащат данъци и осигуровки. От дивоотията с различните ставки ДДС до тук ми е дошло. Пълно мазало с какъв ефект
43
0
 
0
 
! Отговори
НаПиканофф, преди 1 година
а офшорките,чекмеджетата и комисионните включени ли са в графата "енергийно бедни"?!? Щото пак правите м*а*л*о*у*м*и*я!Вместо да накарате шведите да си плащат тока и водата тормозите наивния български коректен данъкоплатец!Вместо да осигурите евтин ток на българите го изнасяте навън за комфорт на немските пенсии и за комисионни на шефчетата!Вместо да изнудвате бизнеса и работещите що не се хванете на работа и да решите проблема из основи или не е полит-коректно,а и ЕСССР са по-важни от нас?!?
42
0
 
0
 
! Отговори
хХх преди 1 година
Заглавието звучи като доклад на Комсомолско събрание! Традиции да го е...! ---)))
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я Корни да даде дефиниция що е то "социален статус" и как това се връзва с доходите...
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо енергийно бедни и подобни деления на хората, намаляват се цените за всички! Това е справедливо!
39
0
 
0
 
! Отговори
От чисто любопитство преди 1 година
към 39-ти коментар - *** къде живее, че с 1500лв не може да изкара седмицата?
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както вече един човек се изказа вчера- държавна помощ според платените данъци. За програмистите с по 1500лв. месечно плосък данък- голяма помощ. За наглите бачкатори в сивия сектор- плюнка в пликче. За малцинставата- нищо. За пенсионерите според зависи от авоарите, които притежават. Че и майка ми е с пенсия кажи-речи 1500лв., с която и седмица не може да живее, но има 3 къщи в полите на Витоша и 4 апартамента под наем в София и 500к банкова сметка. Да се гледа кой какви авоари има.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хехехе като не спират коментарите, махат гласуването с палчетата, манипулации и цензура във всякакъв вид може да се видят из бг медиите
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оня ден гледах по тв за енергийно бедна пенсионерка, тя си стои по блуза в къщи, показват градусите у тях 21... , у нас, без да съм енергийно беден в същото време беше 13 градуса...
35
0
 
0
 
! Отговори
Защо толкова преди 1 година
напират за това понятие "енергийна бедност"? Нали има праг за бедност? Очевидно ако си около прага на бедност си освен всичко друго и енергийно беден. Колко милиарда хвърли правителството в заеми за несъществуващи самолети? Защо се пилеят средства така?!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мдааам и пак истински бедните, които нямат и керемидка под която да се скрият, няма да влизат в сметката, тези които са под наем, не са енергийно бедни за държавата
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има печка (за готвене ), пералня , хладилник , телевизори, компютри(смартфони , таблети , лаптопи , настолни компютри ),климатици , печки за отопление -ТОВА НЕ СА ЕДНЕРГИЙНО БЕДНИ! Мисля че ако се вземат тези горните критерии броя на енергийно бедните ще е само малка част от една особена прослойка които дори нямат натурални актове за домовете си !
32
0
 
0
 
! Отговори
до коментар 7 преди 1 година
в СОфия е пълно с пенсионери, с имоти на обща стойност над половин милион лева, които обаче реват, че пенсиите им били ниски. Ширят се в апартаменти от средно 100 м2, които трудно отопляват, щото им било скъпо, но въпреки това не продават, щото, нали, да има за децата, които пък обикновено са в чужбина, там плащат данъци, тамошните пенсионери издържат, а ние, работещите тук, трябва да работим за пенсиите на "бедните" им родители. трябва да се въведе критерий за имуществото при даване на помощи.
31
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 1 година
И аз съм енергийно беден ! Жена ми ( азиатката) не обича студа ! Климатиците в къщи работят денонощно ! Като я доведох в Бг за първи път видя сняг ! Искам и аз помощи ! Тъй де плащам данъци ,а нищо не получавам срещу тях !
30
0
 
0
 
! Отговори
ПРОСТО ГО СЪЖАЛЯВАМ преди 1 година
ЕНЕРГИЙНО БЕДЕН Е БОЙКО РАШКОВ, КАК СЕ ТОПЛЯТ 20 ИМОТА? А КОЛКО СТРУВА ВОДАТА В КАЗАНЧЕТАТА НА 12 ТОАЛЕТНИ САМО В ЕДИНИЯ ИМОТ?
29
0
 
0
 
! Отговори
Енергийно богати преди 1 година
Има ли?Ако има,то не са повече от 15-20%.Хеле пък по селата забравени от държавата и Бога дори са под всякаква енергийна класификация,оставени сами на себе си.И какво правим сега?Трябва да има политика по доходите и държавата да се ориентира към някакъв национален стандарт за отопление,а не всеки да се спасява според както може.Днеска на газ,утре на дърва,вдугиден на ток,с климатици,с конвектори,на студено,с кражба от комшии и така нататък!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Доходите се крият '' , да крият се , АМА ОТ КОИ , ОТ ТИЯ КОИТО ИМАТ ПРЕ---МНОГО , И ЗА ТЯХ ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ !Пресните примери от гербаджиите и ДПС , Цветанов , Цачева , ''ЛУКОЙЛ'' , Доган , Пеевски , Костов , Р. ОвчЪ. , и знайни и незнайни крадци на прехода ...