Димитър Стоянов: Няма да ощетим българската армия заради Украйна

Това, което изпращаме, е в топ 3 на Украйна като искано от нас въоръжение
46
Димитър Стоянов: Няма да ощетим българската армия заради Украйна
Снимка: БГНЕС

Каквото и оръжие да предоставим, не сме ощетили българската армия, не сме компрометирали способностите й, заяви в предаването "120 минути" по bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

През седмицата Министерството на отбраната (МО) внесе в Министерския съвет  предложение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание.

"Първо трябва да бъде осигурена българската армия, осигурили сме мирновременните формирования, военновременните формирования, предвидили сме попълване на загуби, резервни части и чак тогава това, което остава, сме го коментирали с украинската страна", обясни министърът на отбраната.

Според него това, което изпращаме, е в топ 3 на Украйна като искано от нас въоръжение.

Военният министър посочи, че зенитно ракетни системи, както и самолети МиГ -29 и Су – 25 не изпращаме. Всичко е съгласувано с колегите от украинска страна, мисля че колегите от Украйна ще останат доволни, добави той. Димитър Стоянов уточни, че оръжията, които изпращаме, са за сухопътни войски основно.

За придобиването на новите изтребители F-16C/D Block 70 министърът на отбраната каза, че първите два самолета по първия договор ще бъдат готови през първото тримесечие на 2025 г. Останалите ще дойдат през третото тримесечие на 2025 г.

Възможно е и по-рано да бъдат подготвени самолетите, имаме такива индикации, че ще бъдат готови през лятото на 2024 г. , но информацията още не е потвърдена, добави той. За тях трябва да бъдат обучени около 14 пилота. Ще ни бъде доста проблемно, да не кажа невъзможно, през 2025 г. да носим бойно дежурство, отбеляза Димитър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Смех. преди 1 година
ЗАПАЗЕТЕ СИ РУСКИЯ СКРАП ,ЩОТО Е МНОГО ЦЕНЕН...така на всички паради ШЕ се маскиранте на руснаци като ония от Карлуковци....
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номер 16 да не би с преводач да пише на бг?
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номер 16 наистина е бавно развиващ се.Нека духовете на нашите деди,които са проляли кръвта си едно време,за да има мир на тази земя го пееследват и накажат,защото се опитва да ни вкара в чужда война.
30
0
 
0
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
МОЗЪЧЕН ИНВАЛИД - СВАЛЕНИЯ В ЧЕТВЪРТЪК МИГ29 И УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ КАЗАХА, ЧЕ Е БИЛ БЪЛГАРСКИ ПО СЕРИЕН НОМЕР - СТИГА ЛЪГАЛИ НАРОДА - ЗНАЕ СЕ И КАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЩЕ СЕ ПУБЛИКУВА КОИ, КОЛКО, КАКВО ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ Е ПРЕДАЛ НА УКРАЙНА - ДАЛАВЕРИТЕ СА ВИ КАТО ФИКАЛИ В РЕКА - ВИНАГИ ИЗПЛУВАТ ЯВНО ВСИЧКИТЕ СТЕ ХОРА С ОГРАНИЧЕНИ УМСТВЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ БЕЗ МИСЛОВНИ ПРОЦЕСИ, НЕУФАТНИ ЛЪЖЦИ.
29
0
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Ти българин ли си изобщо? Въобще нямаш и понятие, какви глупости си написал!!! Въобще даже не знаеш на чия земя стъпваш и за какъв се пишеш , че си!!! Нямаш и идея кой е проливал кръвта си за да можеш да пишеш изобщо на български...Просто недоумявам как за 30 години промиха мозъците на две поколения и създадоха пасмина от необразовани iдиоти но с претенции до небесата!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
раздадохме си и оръжието
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли да ощетим? Защото през почивните дни подочухме, че над украинска територия са свалени изтребител МиГ-29 и щурмовак Су-25. Информиращите твърдят, че свалените военни самолети били български. Вярно ли е, г-н генерал?
26
0
 
0
 
! Отговори
българската АРМИЯ ? преди 1 година
каква армия бе чоджум ? бг армията не съществува, откакто се сцапи комунизъмо ( УЖ ) . . ..
25
0
 
0
 
! Отговори
Истинският Някой преди 1 година
Мен ме интересува, докога реално ще продължи тази жестока цензура? Вече така ще си бъде завинаги, или само докато в Америка изборите ги спечелят републиканците?
24
0
 
0
 
! Отговори
Аа не преди 1 година
Ощетявате я и още как! Ощетявате и българския народ, всичките тия милиони българи, които всеки ден се борят, за да преживеят. Ощетявате ни с подкрепата за *** санкции на еврейския ЕС, с плащането на 5 звездни хотели на украинците, с влошаването на отношенията с най-близката велика сила. На път сте да ни вкарате във война, която не е наша и нямаме никакъв интерес там!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е купил тоя, че да го праща насам - натам??? 2 автомата не са купили. А снабдяването с оръжия на фашистите ни прави и нас фашисти. И всъщност в цялата статия изобщо непише какво всъщност ще подарят на фашистите? Цялата статия без тази информация е напълно безсмислена. Хайде напишете какво всъщност подарявате на тия фашисти КОНКРЕТНО И В ПРАВ ТЕКСТ???
22
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 година
Изпращате оръжие срещу братята-освободители, гадове мръсни! Двама-трима платени *** - тулуми в България вземат тези решения, но ще има Видов ден и за тях.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние оръжие нямаме,можем да им дадем прашки и лъкове.Да ги предаде лично Боко,а не да се крие страхливо в зайчарника в Банкя.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко възможно с, което може да се убиват руските варвари ще бъде изпратено на братска Украйна.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снаряди, миномети и патрони са нужни на Украйна. Това и ще изпратим.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
единия та другия и въпроси отговори
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нема кво да носим бати
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с и д е двуместен то втория кво прави
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това "пращане", "предоставяне" и т.н. евфемизми значи ПОДАРЯВАНЕ. Нищо не дължим на киевската хунта за да им подаряваме оръжие, което те ще продадат в Африка или близкия Изток с което ще си напълнят частните банкови сметки. След това ще купуваме прескъпо американско оръжие с цената на милиарди външен заем, на който даже не може да изплащаме лихвите. Тук пишат някакви *** простаци, чиито единствени финансови операции в живота е да си купят евтина дрога и долнопробен алкохол.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва да сме солидарни- все пак и хамериканците са солидарни с нас - продават ни 4 пъти по скъп газ