Ганев: Вероятността да се изпълни първия и вторият мандат е близо до нулата

Има два варианта за управление
5 дек 2022 09:07, Нели Христова
12
Ганев: Вероятността да се изпълни първия и вторият мандат е близо до нулата
Снимка: БГНЕС

Рулетката на мандатите запорва днес и в 10 ч. президентът връчва първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС. Възможността за съставяне на правителство минава през третия мандат. Това коментираха политолозите Татяна Буруджиева и Димитър Ганев.

"Няма според мен интрига кой ще получи папката. Обикновено председателят на ПГ на ГЕРБ взима мандата", каза Татяна Буруджиева.

По конституционна процедура мандатът се взима от кандидата за премиер, посочен от парламентарната група, но това по никакъв начин не обвързва партията това да е окончателният ѝ избор при връщането на папката, каза Димитър Ганев.

"Ако Бойко Борисов бъде кандидат, това ще е по-скоро послание към твърдия електорат на партията за едни предстоящи предсрочни избори през март. Ако бъде външно лице, това ще бъде мост и послание към други политически полета. Смятам, че вероятността да се изпълни първия и вторият мандат е близо до нулата", коментира той пред БНТ.

Ако ГЕРБ предложат кандидат-премиер, различен от Борисов, то партиите, които евентуално биха се разбрали за третия мандат, ще могат да се разберат и за първия, смята Татяна Буруджиева.

"Ако предложението им е на Борисов обаче, това означава, че действително ГЕРБ прави категорична заявка към избирателите си с ясното съзнание, че няма да им изберат правителството".

По думите на Буруджиева ГЕРБ са излезли от изолацията в Народното събрание, защото всички приети предложения в зала минават с техните гласове. Според нея в момента ПП и ДБ сами се поставят в изолация.

Димитър Ганев посочи, че е имало два варианта за управление.

"Първият беше т.нар. "евроатлантическа коалиция", другият - коалиция "Рашидов" или "хартиена коалиция" - но и в двете хипотези присъства ГЕРБ. В Народното събрание има три партии с мнозинство - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" Ако трябва да се направи мнозинство, някой от тези три субекта трябва да бъде част от управляващата конфигурация", коментира политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Невероятно е как управляващата каста контролира 100% медиите и ни натрапва с лекота индивиди като този от снимката като уж утвърдени гадатели и политици. Истината е, че във феодалния строй е имало повече свобода и истина от сега.
7
0
 
0
 
! Отговори
Караяна Цветова преди 1 година
Нинова ще ни подкрепи....и ще видите тегло кучешко всички млади и образовани!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуваш за Герб - получаваш Възраждаме/ДПС (Русия-КГБ-ДС).
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сградата на НС е кота нула- бермудски триъгълник, черна дупка. Всичко изчезва безследно.
4
0
 
0
 
! Отговори
Чао Демокрация преди 1 година
В България се изтезават хора от милиции близки до Борисов и Гешев!
3
0
 
0
 
! Отговори
Лена преди 1 година
този селс к и беГ всеки път по- добре и от божинката открива топлата вода. навън днес е светло. браво миекаш ганеФ. толкова ли от 6 млн души няма един нормален политически анализатор освен Слави А.
2
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
избори 2023 г с нови лица и с мандатност 2 пъти в нс сега изобщо никои не сеинтересува кои ще вземе мандата да го връща веднага достатъчно време изгубихмев празни приказки
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,знаем го от юни.