Шенген е най-белият кахър, ако сме без кабинет

Политолози: По-скоро отиваме на избори
5 дек 2022 10:11, Анисия Иванова
11

Президентът Румен Радев връчва днес първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, които заявиха, че са готови както с кандидат за министър-председател, така и с програма. Но подчертаха, че няма да има правителство без "Демократична България".

"Едната опция за премиер е ясен партиен кандидат, другата е човек, който не е свързан с ГЕРБ. Това е индикатор за кулоарните преговори, които са осъществили ГЕРБ до този момент. Ако не могат да разчитат на достатъчна подкрепа, тогава в президентството ще има партиен кандидат. Ако бъде Борисов, това е знак, че отиваме на предсрочни избори", коментира политологът проф. Румяна Коларова в "България сутрин".

Тя подчерта, че кабинетите на малцинствата са изключително стабилни в европейските демокрации. Кабинет на малцинството, но управление на мнозинството, отбеляза гостът.

"В рамките на първия мандат единственият вариант е да се разделят парламентарните групи. Ако ще се формира мнозинство, което е много малко вероятно, то ще бъде постигнато с подкрепата на части от парламентарни групи - с независими депутати. Продължаваме промяната вече са в цугцванг. И да опитат да направят правителство, и да не опитат - те вече губят", каза още проф. Коларова.

Тя е на мнение, ГЕРБ и Борисов рационално оценяват ситуацията. И добави, че при тези промени в Изборния кодекс те нищо няма да загубят, а по-скоро ще спечелят.

Още по темата

Според ексепрта, ако тръгнем на вариант непартиен министър-председател и такъв профил на министрите, тогава се върви към период от 6 до 8 месеца управление.

"За Асен Василев и Кирил Петков сегашният кабинет на президента е много неудобен. Целта на президента е управление на криза. Първите два кабинета предизвикаха кризата, в което бе насадено правителството "Петков". Не се търси партийна коалиция, дори не се търси платформа за ново ляво. Президентът мисли за собствения си авторитет. Ясно е, че между президента и ГЕРБ има остро противопоставяне", изтъкна проф. Коларова.

Ако няма правителство, Шенген е най-белият кахър, който България ще има. През много по-големи загуби и катастрофални развития ще премине страната ни, предупреди гостът.

Политологът Георги Проданов заяви, че ако Борисов е единственият кандидат за премиер, е ясно, че се касае за правителство на Борисов, а не на ГЕРБ.

"Не съм сигурен, че ще стигнем до нови избори толкова бързо", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Проданов не смята, че Десислава Атанасова и Томислав Дончев ще бъдат издигнати за премиерския пост.

"ГЕРБ се опитва да извие ръцете на всички. Борисов разчита на подкрепа за първия мандат от ПП. Това би оневинило подкрепа от страна на ДПС, "Български възход" са ясни за подкрепа", коментира още политологът.

Според него в българските политика вече няма морал, а в последните два месеца се занимаваме със схеми за изборни манипулации. Той смята, че ясен ориентир за правителство са местните избори и не споделя мнението на Коларова, че ГЕРБ ще спечели от скорошни предсрочни избори.

"Ясно е, че отношението на президента е срещу всички партии в последните месеци. Стигаме до партии, които никоя от тях не харесва президента. С отлагането с два месеца на даване на мандат се даде възможност на партиите да влошат отношенията си. Добре е да имаме някакво правителство, макар да е по-вероятно да се стигне до избори", заключи Проданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ще ги откраднат ! преди 1 година
На всеки е ясно ,че правилния развой на събитията е да се докажат злоупотребите ,за който се твърди на всякъде и заради което е разделението , но едната партия пречи и саботира по всякакъв начин всичко което може да доведе до изясняване на предполагаеми зулуми -- така зулумите остават не доказани ама всичко става все по критично . Разделението и омразата стават все по-драстични залога е голям и варианта да плеснат със ръце и да се прегърнат изчезва . Добре че сме във ЕС иначе .. те ако помогнат
9
1
 
0
 
! Отговори
ще ги откраднат ! преди 1 година
И после бойкот ! Е те това ще се случи ! За какво им са на герб хартиени бюлетини -- риторичния отговор е да се появят от някъде от 300 000 -- до-- 500 000 нови гласа и така да се разпределят, че да може да се съберат 121 гласа ! То е очевадно че това им е идеята , вечече се е случвало със хартията това е истина имало е по 600 000 невалидни гласа --докато за машините няма никакви доказателства по скоро предположения колкото да се върви към хартиена измама !След новите избори- бунтове!
8
0
 
0
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
До 2:Откъде да дойдат тези българи, от чужбина ли?
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А поредното крадливо Банкянско правителство няма ли да бъде истински дезастър.
6
0
 
0
 
! Отговори
Русия преди 1 година
"всички приходи и данъци на ЛУКОЙЛ от тяхната дейност да бъдат плащани у нас, а не както досега - в Холандия или Швейцария."Я Вижти що голандията ни на иска ф шенгена, сички пари за минавали на запад, а туркоробцити ги търсели от Русия.Гулюгулюту, фейсбуца, апълката кви данъци платиха ф БГ? НУЛА
5
0
 
0
 
! Отговори
Ку-Ку преди 1 година
Брей, виждам журналистически напредък. Най-после виждам шитген, определен като "кахър". Обаче използването на турцизми в българската журналистика, ме наскърбява.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България кахъри ня-***! :)
3
0
 
0
 
! Отговори
РАКИШИ преди 1 година
ТЕГЛЕТЕ ДЪЛГОВЕ БЕ ***.ПОЛВНАТА ЗА ВАС ,ДРУГАТА ЗА НАРОДА,ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най големия кахър е че едни мошеници като Киро Ментата и Кокорчо смениха мутрата и няма друга алтернатива такава безпътица не е имало в историята и при оцеляването от две робства , византийско и турско държавата ни ще загине и натам върви
1
1
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Избори докога?