Замерянето с камъни на границата е заплаха за живота

Ако българският полицай е стрелял, е правомерно
7 дек 2022 12:50, Петя Славова
31
Замерянето с камъни на границата е заплаха за живота
Снимка: БГНЕС

60 души да те замерят с камъни, това е сериозна заплаха за живота. Ако българският полицай е стрелял, това е било напълно правомерно. Това коментира пред Нова тв бившият главен секретар на МВР Николай Радулов след репортажа на Sky News и отказа на Нидерландия и Австрия за приемането ни в Шенген.

Той и бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов коментираха репортажа, в който се казва, че български граничен полицай е прострелял 19-годишен сирийски бежанец.

Българските власти отричат да има данни за изстрели на браздата. Според МВР на 1 октомври група от около 65 човека се опитва да премине незаконно българо-турската граница. След като са забелязани от патрул, за кратко се изтеглят от граничната бразда, но след това се връщат и започват да хвърлят камъни и горящи предмети по българските полицаи. Един от нашите униформени е пострадал.

Още по темата

"По данни от ведомството на 1 октомври група от около 65 човека се опитва да премине незаконно българо-турската граница. След като са забелязани от патрул, за кратко се изтеглят от граничната бразда, но след това се връщат и започват да хвърлят камъни и горящи предмети по българските полицаи. Един от нашите униформени е пострадал. Нанесени са щети по служебния автомобил и охранителната кабинка."

"Оградата е строена навътре в Българската територия, тя не е границата между България и Турция. Този видеоклип, който гледахме, на него не видях полицаи", заяви и Йордан Божилов като припомни, че ролята на полицаите е да отблъснат мигрантския натиск на зелената граница.

Николай Радулов пък коментира, че след инцидента с убития български полицай край Елхово, служебният вътрешен министър е разписал позволение да се използва оръжие.

"Ако срещу теб има една агресивна тълпа, която се опитва да те убие – 60 души да те замерят с камъни, е сериозна заплаха за живота. Ако нашият полицай е стрелял, това е било напълно правомерно", каза Радулов. То обясни, че това са патрули от двама души, понякога има и куче.

"Преминаването през зелената граница е престъпление по Наказателния кодекс. Гранична полиция е длъжна да ни пази от агресивни мигранти.  Всички мигранти, които минават през зелена граница, аз ги считам за агресивни – те са без документи, не знаем какви са, умишлено са унищожени документите им. Не могат да минат през граничния пункт, защото от там най-вероятно ще ги върнат. Или ако влязат в България, ще ги върнат в страната, от която са. Тези твърдят, че са сирийци. Силно се съмнявам, че са сирийци", коментира още бившият главен секретар.

"Терористичните организации бутат напред деца”, каза Радулов. „Не е толкова просто както изглежда. Има разлика между правозащитните организации и реалния закон на страната. Те твърдят, че това е свободно движение на хора и е Европейска ценност. Не, това е като контрабандата. Тогава трябва да твърдим, че контрабандата е свободно движение на стоки. Всичко трябва да става законно тогава", каза бившият главен секретар на МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Имаме силна нужда от снайперисти, а успелите да влезнат на наша територия и арестувани за храна на лъвовете и хиените в зоологическата градина
20
0
 
1
 
! Отговори
В такива случаи преди 1 година
Да се стреля с гумени куршуми !
19
0
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Свободното движение било залегнато в основните европейски ценности......., е да, ама вътре в ЕС, а не отвън навътре , някой трябва сериозно и отговорно да им го обясни това на "правозащитните" организации !!!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските граничари трябва да бъдат въоръжени с камъни. За да могат подобаващо да отвърнат на атакуващите ги емигранти.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша да върне териториите които и подари СССР , на Германия !
16
4
 
9
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
ГРАНИЦИТЕ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ СА НЕПРИКОСНОВЕНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА УКРАЙНА!
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ако замерям полицай с лайнa и те ще ме замерят с лайнa. Аз нямам нищо против да се поизцапам :)
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Границите на ВСИЧКИ държави , са НЕПРИКОСНОВЕНИ !!!Стреля се без предупреждение !
13
1
 
13
 
! Отговори
Разлика с полицай преди 1 година
Веднъж с приятели се бяхме объркали в планината и ни върнаха сръбските граничари. Доста е страшно. Насочват дулото на автомат диретно срещу теб. Това цивилен полицай не го прави.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 -Законите за цивилната полиция и за граничарите са различни. По закон граничаря има право да те застреля, ако пресичаш нелегално гранницата и не му се подчиниш на заповеддта.
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако полицията я замерят с камъни.Полицаите трябва да отвърнат също с камъни.Така е според закона.
10
0
 
27
 
! Отговори
SDI преди 1 година
Според евроатлантическите лицемери нашите граничари нямат право да защитят себе си и родината, а единствено да умират. Когато не пазим границата сме виновни, а когато започнем да я пазим също сме виновни. Най- голямата грешка е да се обсъждат подобни ситуации, да се обясняваме на разни НПО-та и продажници защо граничар е стрелял при положение че е нападнат от 60 диваци. Защо въобще се коментира това? Медиите, които дават възможност на разни *** като тези от БХК са гнусни продажници.
9
1
 
21
 
! Отговори
Точно така преди 1 година
Браво! Правилно и добре обосновано!
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на граничаря един достоен българин ! Медал да му се даде и следващия път, цели се по точно другарю тая напаст няма, да спре да минава !!! Стреляй на месе колкото е нужно ако трябва убий няколко !
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли е трудно да им се раздаде по една камерка Insta360 GO например, която е малка и с магнитно захващане и при нужда натискат едно копче и си я лепват на джоба, в който има метална пластина за която да се залепи магнита и да се снимат тези инциденти. Не е нужно да се гледат всички записи след това, а само тези които се налага. Това може и за полицайте да се направи... айде при тях е ясно защо не искат. Няма да могат да събират рушвети ^^
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези уж бягащи от войната защо предпочитат зелена без документи пред КПП-та. За всички други има закони, за тях защита от някакви английски драскачи.
5
0
 
29
 
! Отговори
Ако сте вие? преди 1 година
Представете се вие. Работите неприятна професия, дето повечето хора не искат и не могат да я работят. Но някой трябва да я върши и това сте вие - Пазите отечеството и Европа. Сблъсквте се с отчаяни хора, ревящи умоляващи майки, бебета, но основно с разярени и отчаяни младежи, готови да убят всеки на пътя им. Вие с колегата 2-*** в джипа, Отсреща итдват 50-100 такива младежи, които ви плсуват, закантват ви се, вадят ножове и ви замерят с камъни. Пък вашата жена ви чака да се приберете жив.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига сме слушали разни евроумници в крайна сметка тези хора преминават незаконно държавна граница какво очакват с хляб и сол ли да ги посрещнат - добра работа вършеха на време като Динко - може да се носеха слухове, че са обирджии, но много от кандидат емигрантите просто заобикаляха България...
3
1
 
27
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
До къде я докарахме?! Да се оправдаваме, че си пазим границата?!?
2
0
 
32
 
! Отговори
Офанзивен дефанзиф преди 1 година
Бях граничар в казармата. Командирът винаги казваше - "Вие сте въоръжен наряд в носене на службата. При всяка заплаха за животата ви или опит за нападение, може да ползвате оръжие. Уставът ще ви защити, аз също...". Това е - посягане с пръчка, камък, юмрук или каквото и да е, води до опасност за живота, следователно може да се стреля! Ако тази случка въобще е вярна, браво на граничаря! Той затова е там, да пази! Който не иска наранявания, да ходи на пункта! А не 60 диви глигана на границата...