Адриан Николов: Няма логика в 1 лев отстъпка за горивата

Следващите месеци няма да са толкова трудни
8 дек 2022 21:23, Росен Стойчев
9

Идеята за отстъпка от 1 лв. от цената на горивата за шофьорите е форма на популизъм. Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

По думите му в такова решение няма икономическа логика, липсват и разчети колко подобна мярка би коствала на бюджета.

Предложението беше внесено в Народното събрание от групата на ГЕРБ-СДС, а парламентарната комисия по енергетика го отхвърли.

Според Николов и сега действащата отстъпка от 25 ст. на литър ощетява сериозно хазната.

Той е категоричен, че липсата на приета финансова рамка за 2023г. и влизането в новата година със стария бюджет, ще тежко за парите на държавата.

Още по темата
Според него обаче следващите месеци няма да са толкова трудни за икономиката ни, каквито са масовите очаквания.

"Ние влизаме с бюджета за 2022г. , удължен с няколко месеца, а в него са разписани огромните помощи за бизнеса, които са огромната тежест за бюджета. В момента даваме на всички фирми, дори на тези, които не са засегнати по никакъв начин от икономическата ситуация. Да, много бизнеси понасят много по-скъпия ток, но тази тежест вече се прехвърли на потребителите с много по-високите крайни цени. Тоест, техните печалби са запазени горе-долу на едни и същи равнища, а ние продължаваме да дотираме техния ток", смята Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, не, това за дотирането на калпак е "гениалната" популистка идея на Асен лъжеца. Така богатите фирми получиха дотации и ако нямаха такава остра нужда от тях, както малките.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има, защото така става облагане на некоректния енергиен тръст и връщане на парите на гражданите.
3
0
 
2
 
! Отговори
Офф преди 1 година
До сегашната мятка е частично добра но не както трябва измислена. Не може да правиш 25ст отстъпка не литър нафта която струва 3.25 лв /8%/ и на литър газ който струва 1.10 лв /23%/. Къде е справедливостта?? Едните получават 3 пъти повече отстъпка от другите. Но както да очакваме от нескопосани мислители
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв икономист е въпросния господин, да го светна понеже не са му ясни нещата - скъп бензин комбинирано със скъпи автомобили нарушава мобилността на хората, по-малко пътуване, по-малко туризъм, по-малко пари в икономиката и бизнеса, всичко е навързано и ще бъде засегнато от скъпи горива за крайния потребител.
1
2
 
4
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Че къде логика в Бойко Борисов,?