България и Гърция доказаха, че могат да загърбят проблемите от миналото

България е изпълнила критериите за членство в Шенген
8 дек 2022 15:25, Елка Василева
11

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

България и Гърция доказаха, че две страни и два народа могат да загърбят проблемите от миналото и да развиват стратегическо партньорство, базирано на нашите европейски ценности. Това каза президентът Румен Радев на брифинг в Президентството, след като удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден „Стара планина“ с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция. Сакеларопулу е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев.

„Днешната визита на президента на Гърция е своеобразна връхна точка в изключително динамичните отношения между нашите две страни през последната година и е израз на отличното ниво на сътрудничество между България и Гърция“, коментира Радев. По думите на президента развитието на отношенията между двете страни е от стратегическа важност за сигурността, мира и просперитета на целия регион.

Според Радев България и Гърция са отбелязали прогрес в много области през последните години. „Дори в годините на пандемията (от COVID-19) само през последните три години стокообменът на нашите страни нарасна с повече от един милиард евро“, посочи държавният глава. Стокообменът между двете страни е достигнал четири милиарда и половина евро, отбеляза президентът.

Миграцията, като едно от големите предизвикателства към Гърция и България, като страни на първа линия, изисква повече солидарност от европейските ни партньори, смята Радев. „Нашият призив е, преди да се градят и вдигат граници и бариери вътре в Европейския съюз (EС), нека всички осъзнаем, че всъщност подкрепата, инвестициите, помощта трябва да идват към държавите на първа линия, така че всички заедно да бъдем много повече солидарни в охраната на външните граници на ЕС, където и Гърция, и България имат нелеката задача да охраняват заедно най-дългата сухопътна граница в ЕС по пътя на мигрантския поток“, обясни той.

Значим е и приносът на двете страни за развитието на енергийната свързаност в целия регион, смята Радев. Това, което свършиха България и Гърция с изграждането сами на най-високо технологично ниво на интерконектора между Гърция и България допринесе не само за вдигане на авторитета, за вдигане на технологичните възможности на нашите страни, то допринесе за реалната диверсификация на доставките на газ не само за България, а за региона на Централна и Източна Европа, каза президентът, цитиран от БТА.

България е изключително заинтересована и полага усилия заедно с Гърция терминалът за втечнен газ в Александруполис да бъде завършен в срок и от другата година страната ни да може да получава втечнен газ от този терминал, обясни Румен Радев. Той припомни, че България е участник с 20% в терминала, а с решение от миналия месец удвои резервирания си капацитет.

Гърция получава над 30% от своето електричество от България, както и над 45% от вноса на пшеница, добави Румен Радев. „От критично значение за нас е да възобновим отдавна забравения проект за петролопровод между Бургас и Александруполис, но този път да обърнем посоката – от Александруполис към Бургас. Това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, Украйна, за другите страни от Черноморския басейн“, коментира той.

България е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още от 2011 г., каза Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за мнението му относно отказа на Нидерландия и Австрия да подкрепят страната ни за влизане в Шенген. „Призоваваме тези страни, които все още не дават своето съгласие, да осмислят много добре, че колкото по-бързо България се присъедини към Шенгенското пространство, толкова по-бързо ние ще можем придвижим сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочим към външната граница на ЕС – тази с Турция“, допълни държавният глава. Според него е крайно нелогично в условията на криза България и Румъния да бъдат държани извън Шенген.

Гърция смята, че България е изпълнила предварително поставените й критерии за членство в Шенген, каза от своя страна президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. Според нея членството на страната ни в Шенгенското пространство не бива да се бави повече.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците винаги са били по тарикати и този път отново ще изпързалят българите! Ама какво да се прави с хора, които не могат да обслужат една избирателна машина! Тъй, че може не само да се загърбите ами и още да се надупите!
8
2
 
2
 
! Отговори
Истината е свята преди 1 година
Траките са ГРЪЦКА лъжа и измишльотина.............Никога не е имало Траки а е имало беси,одриси,даки,серди и прочие...............За да се смяташ за тракиец преди три хиляди години първо от някой грък трябва да научиш че изобщо съществува нещото Траки...........Човекът чието въображение изфантазирало Траките е гръкът ХЕРОДОТ
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Едва ли! - само дето има малък проблем! Докато ти си живееш с "величавото" минало в панелката, Света върви напред! Тези дето живеят в миналото, рано или късно стигат да украинския сценарии. В случая, гърците са изразили подкрепа - дали от сърце или по други причини - не е толкова важно. Всяка подкрепа е добре дошла. Без да коментираме, че внуците ти не ги интересува "мъдростта" ти. Искат глобален свят, а не живот в страх и омраза трупана с векове!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РР е шарлатанин
5
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Гнусни инсинуаци! Загърбим ли миналото, значи не знаем кои са нашите предци и сме изчезнали като народ!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре,че са нашите туристи.Трябва да ни благославят.
3
7
 
4
 
! Отговори
Кой ще ни ли? преди 1 година
До Анонимен 1...Със сигурност няма да си ти!А пък сме чували много неща.Като например,че гърците са нашественици от Африка и досега в някой части на Балканите им викат "гюпци",тоест Египтяни!Също така сме чували,че гърците са откраднали културата на нашите прадеди траките и са я представили пред света за своя.Много неща сме чували ние драги,но явно ти не си чувал!
2
4
 
7
 
! Отговори
Едва ли! преди 1 година
Не сме чак такива балами!Нищо не е забравено и никой не е забравен!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак общи приказки.