Божанков се застъпи за изпращането на оръжие в Украйна, БСП го изхвърли

Парламентарната група отстрани депутата от редиците си
Обновена: 9 дек 2022 14:55 | 9 дек 2022 14:55, Нели Христова
286
Божанков се застъпи за изпращането на оръжие в Украйна, БСП го изхвърли
Снимка: БГНЕС

БСП изхвърли депутатът Явор Божанков от парламентарната си група.

Присъствалите единодушно са гласували за отстраняването му.

По-рано в пленарна зала депутатите гласуваха дали България да изпрати оръжие в Украйна. Парламентарната група беше против заседанието да е закрито и в знак на протест членовете на партията извадиха телефоните си и започнаха да предават на живо. Червените са и категорично против изпращането на оръжие в Украйна, тъй като това щяло да ни въвлече във войната.

Божанков, който тъкмо се върна от САЩ, обаче не бе на едно мнение с колегите си. Той обори твърденията на социалистите, че военната помощ ще ни вкара във война.

Божанков обяви, че хората не трябвало да се плашат. "Нашата отговорност е да водим нашия народ и макар да е трудно, не трябва да гледаме накъде води общественото мнение и да опънем платната и да се водим по него", заяви младият депутат.

Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, включи се той в хора на тези, които БСП определи за "Коалиция на войната". Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско", заяви Божанков малко след като Борислав Гуцанов обяви, че всички държави са част от цивилизационния свят. Според него само диктаторски режими подкрепяли Русия, "от другата страна е демократични свят, дори Сърбия е заела своята позиция.

"Тази война рано или късно ще свърши, ще е лицемерно България е да част от програмите за възстановяване и развитие и да получава пари, но да не е част, когато народ е на тъмно студено, и страда. Жени и деца са подложени на системен геноцид от руската държава, каза още соцдепутатът.

"Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал.

С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите - ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война", каза Божанков под ръкоплясканията на мнозинството и видимото неудоволствие на БСП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
1
 
1
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 година
БСП постоянно лъжат хората,колко били демократична партия и че всеки член можел да изказва мнението си своодно и да гласува по съвест.Сега ясно се видя,че това е илюзия за залъгване на лековерните.Ако не гласуваш под строй изхвърчаш! Тази партия не се е променила и на милиметър от 1944г.
236
0
 
0
 
! Отговори
Гордост българска преди 1 година
Депутатите от 48-то Народно събрание, гласували за изпращане на оръжие на Украйна: https://pastebinТОЧКАcom/7hjLpWsu
235
0
 
0
 
! Отговори
Гордост българска преди 1 година
Депутатите от 48-то Народно събрание, гласували за изпращане на оръжие на Украйна: https://pastebin/7hjLpWsu
234
3
 
7
 
! Отговори
ПРАВИЛО преди 1 година
ЩОМ КОМУНИСТИТЕ ПИЩЯТ,ЗНАЧИ ДЕ Е СЛУЧИЛО НЕЩО ХУБАВО!
233
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало и честни комунисти, браво!
232
2
 
4
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
бсп изхвърли Божанков от парламентарната си група,а народът много скоро ще изхвърли тази путинопоклонна партия от политиката и парламента.И какво искаха да ни кажат симеон 2 и румен петков застанали чинно в руската църква до мутрофанова и путиновите глашатаи и защо "царят" покани на вечеря в двореца защитниците на путин и войната в Украйна,извършили молебен за победата на русия в Украйна? Защо социалната мрежа мълчи? Само питам...
231
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най накрая някой да им каже на другарите в прав текст, това което всички знаят и мислят. Няма как да претендират че са модерна партия и да подкрепят мракобесния режим на Путин. БСП се нарежда до Сирия, Еритрея, С Корея и Белорус
230
0
 
0
 
! Отговори
Татко Барба преди 1 година
Неандерталец пък като не знаеш учи се от цар Борис Обединител.Пфу...
229
7
 
5
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
И тоя се пише лидер на народа.Браво на Нинова,че го изхвърли като мръсно коте!Да отива при "Дай България"
228
11
 
15
 
! Отговори
браво преди 1 година
божанков ти си човек с позиция,това че бсп е късогледа си е нейна работа-долни комунисти
227
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото ми е известно, божанков не е член на БСП.Изхвърлен е напълно заслужено от ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА!Изглежда някои не правят разлика.Една мижитурка по-малко.
226
14
 
17
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 1 година
Браво на Божанков! Точно, кратко и пределно ясно заяви на столетницата, че са платени руски поДЛ оогиии!
225
8
 
8
 
! Отговори
.... преди 1 година
Браво на Божанков, сега *** се пука от яд . Ха ха ха.
224
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Златния пръс е уреден.
223
5
 
2
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Божанков: Ний триабва да съ ориинтирами в иевро циенностити
222
11
 
11
 
! Отговори
Адио Рио... преди 1 година
Еее...най-после, тоя *** го пуснаха по пързалката. Самонадеян и нагъл до безобразие...Един продажник по-малко, ще се самопочерпя по случая...
221
9
 
15
 
! Отговори
УУУУЖАС.... преди 1 година
ТОЙ ЩЕ СЕ СЪФИРЯСА КАКТО КАЗВАТ СТАРИТЕ ХОРА НО ЩЕ Е КЪСНО КОГАТО ГО СЛУШАХ ВЧЕРА НЕ МОЖЕХ ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ ТОВА Е БОЖАНКОВ - КАКВО ЛИ МУ КАЗВАТ РОДИТЕЛИТЕ И БАБА И ДЯДО АКО ИМА ДАЛИ ГО ХАРЕСАХА ИЛИ ТОЙ И ЗА ТЯХ Е ДОНЕСЪЛ ПО ЕДИН ЧИП - ЖАЛКО ЗА ТЕБ МОМЧЕ КЪДЕТО И ДА ОТИДЕШ ЩЕ ТЕ ГЛЕДАТ С ДРУГО ОКО
220
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е възможно да има толкова промити мозъци в България и да се кланят на САЩ и евролиберастите. Не виждате ли, че държавата ни умира малко по-малко ден след ден? Откакто цари "демокрацията" народът умира буквално! Всичко се разграбва и унищожава... Един ден дано да я има България и българите и със сигурност ще споменат за времето в което живеем като черен век на българското общество и държава. Тотално унищожение, по-зле от робство дори. Срам и позор!
219
14
 
13
 
! Отговори
Божанков преди 1 година
Ми кво да ви каа... Отидох в САЩ, препрограмираха ми чипа, с онзи рефрен за цивилизационният избор и оръжието, набиха ми канчето, казаха ми, че руснаците са агресори и варвари, върнах се при Корнелия и тя мъ изгони;))) Вече съм бил с друг чип;))) Другарите, на свой ред, също *** изгониха и сега съм немил-недраг, но се пак с правилният цивилизационен код! Бойко, земи ***!;)))
218
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божанков кога точно разбра, че Русия е агресор? До сега друго говореше.