ДПС и Габровски на едно мнение: Нужно е работещо правителство

От движението питат за целите на бъдещия кабинет
75
ДПС и Габровски на едно мнение: Нужно е работещо правителство
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски се срещна с представители от ПГ на Движението за права и свободи. Пред тях той представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат.

"Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори", заяви Габровски.

Още по темата

„Бихме искали да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична за страната ситуация. Бегъл поглед върху вашата биография говори, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в нашата страна. На политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас това не е чужда тема. Нормалността за нас минава през диалога. За да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но освен аксиомите, оттам нататък трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важен елемент и програмата - цели, приоритети, включително и професионалния състав на кабинета", заяви Карадайъ, цитиран от БНТ.

Габровски отговори, че за момента не може да оповести персоналния състав на проектокабинета, но той ще е съставен от експерти, отдалечени от политическите партии. Очерта и приоритетите си - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната, борбата с корупцията.

"Трябва да се продължи в посока работещ парламент, който дори и да си постави само няколко цели, да има хоризонт да ги изпълни. Като гражданин се чувствам лично засегнат, че ни отделят в отделна група за Шенген. Това е сигнал, че при нас нещо не е както трябва. За еврозоната, където също изпускаме срокове, за мен няма колебание къде е нашето място и към кое семейство принадлежим. Трябва да бъдат положени всички усилия. Ако влезем в цикъл на предсрочни избори, вероятността за положителен развой за еврозоната намалява драстично", посочи той.
Габровски отново подчерта готовността си да търси конституционно мнозинство в 48-ото Народно събрание за осъществяване на съдебната реформа.

От ДПС определиха темата като "политическа дъвка" и изразиха съмнение, че партиите, които я сочат като приоритет, искат наистина да направят нещо по въпроса.

"Промените в Конституцията и правомощията на главния прокурор много хора го ползват за политическа дъвка, но малко са хората, които правят нещо или са направили. От ДПС, чувайки много политици, които ползват понятието "реформа в съдебната система", за да се опитат Народното събрание да кадрува в съдебната система, направихме своята част - разписахме проект за промени в Конституцията и черно на бяло го предоставихме на всяка ПГ в 47-ото НС. И тези, които ползват темата като политическа дъвка, след това видяхме техните действия - точно нула, нищо! А ние отворихме възможност за диалог. Явно за някои от политическите партии е по-важно партийно-политическото експлоатиране на някои теми, а не тяхното решаване. Така че по тази тема имаме еднакви виждания, въпросът е пътят да се извърви. Дали някой има желание да извърви пътя, това е друга тема", посочи Карадайъ.

По темата за Шенген той призова да се анализират пропуските на страната през последните години. Според него са липсвали разговори, диалог и единни действия на българските политици, институции и дипломация.

"С честите избори, смяната на правителства и отказите за диалог и разговори по важните за страната теми, стигаме до такива ситуации, в които трудно можем да си отговорим на някои въпроси. За плана за възстановяване - има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел и не се знае дали ще ги вземем. За да има тройка от тотото, трябва да пуснем фиш, а ние не сме си разписали фиша", каза Карадайъ.

Той призова за усилия в посока на това евросредствата да стигнат до българските граждани. Габровски изтъкна, че тезите на ДПС показват, че по повечето неща мислят в една посока, но ако няма работещо правителство, няма как да бъдат изпълнени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: ДПСГабровски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Възможно е народа да линчува тези , които са против съставяне на правителство, защото те са против своя народ, те са за обедняването на хората и за последваща мизерия , те не са българи , а нечии слуги.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тарикати с много пари тетолувани за професори пак искат да ни обират със здравни каси!Държавата на мутрите-партизани.
62
1
 
2
 
! Отговори
тома преди 1 година
Професора е харесал дпс защото при тях ахмет раздава порциите а при герб боко.Имат единомислие
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тръгна бай Г а н ьо към Шенген понесъл чанта със сланина салам, ракия, лук зелен и пушката на баба Нина. И пак не влязохме в Шенген но в ЛИДЛ пуснаха банани...
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужно е работни места и работа, а не сто здравни каси да обират данъкоплатеца.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около 6,7 милиарда са накрадените пари от Черепа,Мустака,Бобоковите,Баневите и кой ли не още !Към тях добавете крадците на ДДС,ало измамниците,трафикантите на дрога,нa емигранти,на фалшиви цигари и алкохол,таксиметровите шофьори в София поради направеното по времето на Борисов метро,което им изви ръцете да не могат да изнудват пътуващите от летището,от централна гара и т.н.Виждате каква лавина от престъпни интереси подпират фалшивите проекти на ПП,ИТН,ДБ,Мутри вън и това го постигат с М,адурките
58
1
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Тук е пълно с празни самонадеяни канчета дето до обяд мразят себе си а след обяд останалите
57
0
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Стига пишете лъжи анонимници нулеваците разрушиха държавата това как се нарича и се разхождат безнаказано и продължават да лъжат е като има дивани в тази държава
56
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стрина Деса е като някакъв бухал там. Не ми е ясно защо тя и Томислав Дончев се влачат с човека, това си е направо обидно.
55
6
 
6
 
! Отговори
ДП плюс ББ преди 1 година
Събрахме се! Е сега ви разкатахме фамилията! Ще ви окрадем до 29-то колено. Пхахахахахахаххахахаха. Роби!
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окончателно, корумпираните оглавиха протеста срещу себе си. Те ще реформират съдебната система и ще се борят със престъпността по високите етажи, т.е ще се борят срещу себе си. Нищо ново. Еврозона и Шенген през крив макарон.
53
6
 
3
 
! Отговори
извън темата преди 1 година
Тая Деса се разхубавила. Става за ... вицепремиер. Ъхъмм.
52
2
 
8
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Най-сетне! Заедно в радост и тъга. Щом толкова се обичат, да се вземат.
51
4
 
7
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Извинявам се много, но този човек не става за министър председател. Ако имаше някакви качества да беше оправил поне проблемите с медицинските заведения (да заведения са защото ако не си платиш ти казват нищо ти няма ходи си, от 1во лице с думите им от последната седмица) в страната!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, нужно е работещо правителство, но това на ГЕРБ и ДПС )))
49
5
 
19
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
То ясно че герп и дпс искат да крадът пак по много ,но въпросът е защо се опитват да ни заблуждават? Толкова наивни ли смятът българите?
48
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Габровски, щял да бъде независим, ама познай кога? Ако беше независим, още с встъпването си няколко човека от герб и дпс тярбва са арестувани, начело с Бойко Борисов. Но познай, кога ще се случи? Независим, как лъжете. Бойко сигурно си пее, избрах добра порода магаре и прекарах всички отново, нали сме прости.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ+ДПС+Възхода+изрожденците ето ти правителството. Изрожденският вожд Копейкин може да оглави министерството на антиевропейската и антизападната проруска пропаганда. Сигурен съм че ако му осигурят такова министерство веднага ще подкрепи правителството.
46
3
 
17
 
! Отговори
от северозапад0 преди 1 година
Вие какви европейци сте? Помниш ли когато Мика Зайкова говореше от трибуната на парламента за ниските доходи? Помниш ли в същия момент бизнесмените от ГЕРБ как тропаха по банките? Помниш ли? Това европейско ли е? Това първо на първо дори не е морално и се прирявнява на открит геноцид пред цялото българско общество. Европейци били. Вие първо станете човеци. Нагли хора.
45
6
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Габровски щял да бъде самостоятелен и да прави правителство от експерти, а на всяко негово явяване е заграден от гербери които да му набиват канчето и да му казват какво е заповядал вожда. Хайде няма нужда от поредната кукла на конци зад която да се скрие Боко защото знае, че правителство няма да има. Къде е Меси на балканите? Защо не го сложихте него, поне на всички да е ясно кой ще води правителството ако го има? Поредната гъбка която да бъде жертвана за да се спаси егото на шизофрена бойко.