Затварянето на въглищните мощности означава деиндустриализация на България

Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов
14 яну 2023 13:50, Петя Славова
128
Затварянето на въглищните мощности означава деиндустриализация на България
Снимка: БГНЕС

Много трудно би се случило предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, заяви пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

По думите му, обаче то е необходимо и постижимо. Според него, не е добре за България, че мени позицията си през няколко месеца.

Той изрази мнение, че затварянето на въглищните мощности в сегашната ситуация би означавало деиндустриализация на България.

 "Като служебно правителство без дълъг хоризонт свикнахме да ни се поставят задачи, които са дългосрочни. Истина е, че ще е трудно и за България е лошо, че си меним мнението през няколко месеца. Все пак този план е приет и изведнъж коренно се приема. Подкрепям, обаче, решението за предоговаряне, защото няма икономика без енергия, а енергийната криза проявава много компании да проявяват интерес към България, защото ние имаме налична енергия, да си затваряме мощностите и да ги откажем, ще е двоен удар върху българската икономика. Друг е въпросът, че ще е много трудно и премиерът е прав.

 Дали е реално - всичко е възможно. Ако затворим въглищните мощности, това със сигурност означава деиндустриализация на България, но когато са ми поставени задачи не мисля за противния случай. Ще се справим и това е!", посочи той.

Министърът прогнозира, че след Нова година цените на хранителните стоки ще тръгнат надолу предвид продължаващия спад на инфлацията. Амбицията е до април размерът на инфлацията да се сведе до едноцифрено число, за да изпълним критериите за еврозоната.

Статистиката показва, че малко хора са се възползвали от мярката 25 ст. за литър гориво.

    "30 млн. на месец някъде е струвала тази мярка при положение че беше за всички без ограничения в количеството на зареждане. Ако хората се бяха възползвали масово, много повече пари щяха да се изразходват за тази мярка", изтъкна той.

Министерството на икономиката продължава разработването на подоходни критерии за получаването на помощ при ползването на горива.

Реализирането на инвестиционното намерение за построяване на плаващ фотоволтаичен парк в яз. Огоста все още не е сигурно, а крайното решение ще бъде взето след приключването на проверките.

Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

Днес в Монтана е насрочен протест на рибари и граждани срещу изграждането на фотоволтаична централа в язовир "Огоста". Според министъра гражданското недоволство се използва с политически цели. Той уточни, че в момента има заявено единствено инвестиционно намерение, което мотивира държавните институции да започнат процес по проверка.

 „Протестите се използват от политици и други интереси, но дали ще има инвестиция ще се реши на следващ етап“, отбеляза Стоянов.

Министърът изясни факта, че язовирът в момента се държи на ниски нива, тъй като има проблеми със стената и според експерти има нужда от между 20 млн. и 30 млн. лв. да се инвестират в ремонта на язовира.

Той уточни, че ако се окаже възможно на язовир „Огоста“ да се построи плаващ фотоволтаичен парк, условието към инвеститора ще бъде да направи ремонт на язовира.

Стоянов увери, че дори ако се изгради фотоволтаична централа, язовирът ще продължи да се ползва по презназначение. Ще има и условия за риболов, защото централата няма да покрива цялата площ на водоема, а ще заема по-отдалечено място.

Планираната инвестиция за яз. "Огоста" е за над 1 млрд. евро.

Министърът на икономиката разказа и за второто си посещение в Саудитска Арабия.

    „Стремим се към общ проект съвместен проект между държавната „Ел Би Булгарикум“ и саудитска компания в сектора на млечните продукти. Тази компания има сериозни позиции на пазара в целия Персийски залив и вече са започнали да продават българско сирене. Идеята е през тази инвестиция да осигурим сериозно производство, което да можем да покрием всички пазари в залива“, каза той.

Стоянов съобщи, че е поканил следващия месец саудитският икономически министър Файсал Ал-Ибрахим да дойде в България с бизнес делегация, която ще включва представители на компанията за млечния бизнес, на минната индустрия и на туризма.

Министърът на икономиката изрази надежда следващото правителство да продължи в тази посока.

    „В момента работим върху изчистване на текста за спогодбата за защита на инвестициите между двете държави. Без подобна спогодба реално инвестиции не може да очакваме. Също така готвим първото заседание на смесената междуправителствена комисия. Проектите, за които говорим, те биха били подписани на фона на случилите се документи между двете правителства“, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Tука нямаме държавници да мислят за хората-например Поляците казват на ЕС да си гледат работата и си ползват въглищата си и не ги интересува никой.
92
1
 
8
 
! Отговори
ТЕЦ 1 и 3 преди 1 година
Някой да си спомня, че бяха обновени ТЕЦ 1 и 3? Ние, данъкоплатците платихме чрез по-високите сметки за ток, това оновление на ТЕЦ-овете? Много къса памет имат нашите политици. Драпат да Концесионират държавния ТЕЦ2. А когато 2-та ТЕЦА стават български, държавни, изведнъж са ЛОШИ. Милиарди профукаха за Белене и нищо не построиха-НАШИТЕ ПАРИ, ЮП-провален, Бургас Александрополус НЕФТ директно -провален. А Турция строи 2-ри АЕЦ и ГАЗОПРОВОДИ. 30 г. ни управляват анТибългари.
91
1
 
7
 
! Отговори
Реактори Белене преди 1 година
За Белене, какво правим? 5 години под брезент? Сега ще купувате 2 нови реактора, само че западни, отново милиарди похарчени да обслужват небългарски интереси, и така 30 г. ни управляват, анТибългари. Ако имахме Белене, досега да се е изплатил, с продажбата на борса ток, и имахме 51% златна акция и ставаше БГ собственост.. Сега като ни натресат у САЩ реактора цените ще скочат до небесата. Както беше с Концесия на САЩ ТЕЦ-ове. . Но те печелят от перки и фотоволтаици, 6 месеца зима, перки и фото.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ура, ще станем най зелените в ЕС, директно в пър-во-бит-но - об-щи-нния строй! Супер!
89
4
 
1
 
! Отговори
димитър преди 1 година
Благодарение на въглищата ,ще разчитаме на индустриализация ...Майко мила !
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То па в България една индустрия - направо да ти падне шапката ! България е в деиндустриализация още от 1990 г. другарю Стоянов , къде видя , че още има за деиндустриализация - не знам ...
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на българските избиратели!
86
0
 
4
 
! Отговори
знаещ преди 1 година
До МинуващКоя долина имаш предвид? Единственият замърсяващ ТЕЦ е Брикел на Ковачки, който има 200 MW инсталирана мощност.Марица Изток 1, 2 и 3 сумарно имат 3200 MW мощност и са със сероочистки отпреди 10-15 години поне.
85
6
 
2
 
! Отговори
Минуващ преди 1 година
Да ги затварят че ни писна да тровят въздуха на цялата долина и от там всичкият зарзават да нагарча. Някой лично има ли полза от подобно икономическо "чудо" да съществува? Пари на ръка ли раздават? Някаква социална дейност ли равиват? Не, плащат си политици, плащат на тролово във форумите и обират пачелби за сметка на екология. Просто не искат да дават пари за сероочистители явно. Станете чисти и си горете лигнита колкото искате. Иначе ако не могат, то по-добре затваряй!
84
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама има банани бе!!
83
5
 
6
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
За толкова години, поне българската ТЕЦ можеше 100 пъти да е превърната в газова централа, дори и на обикновена газ с големи резервоари - тя е евтина поне и мегавата щеше да излиза много под сегашните цени. За другите две, да си мислят, те не са наши, но и ангажиментите за тока поради неизпълнение на замърсяванията, също могат да бъдат спрени. Съответно съглищата да се продават на който иска за допълнителни пари. Но това е мАтрЯлЪ, който ни управлява.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Допреди войната тия централи гълтаха по 150 000 000 лева наши пари на година, заради евтиния ток, своята неефективност, замърсяване и такса въглероден двуокис. Много е лесно да си умен и предвидлив след като нещата са се случили. Но какво да кажеш. Това е типично за ГРОБ-ДПС
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видя се вече, че тези високи цени на тока от ВЕИтата не е по джоба нито на бизнеса, който държавата субсидира в момента, нито на домакинствата. Да продължават в същия дух... Още скъпи ВЕИта да "присъединяват"... Докато се свърши всичко...
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко ще закрият от Брюксел... И тецове и ядрени централи, за да може после да внасяме на "европейски" цени. Луда работа е всичко това, но нещата са вече изпуснати... Карай да върви.
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средно-европеецът не е особено съобразителен. За него най важното е да е модерен. Може всичко да му продадеш, желателно на по високи цени и с посланието за модерност и той ще е щастлив с "избора" си. С ВЕИтата е същата работа . .. Докато има телета ще има и касапи.
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковачки няма да може да си пълни гушата.
77
3
 
7
 
! Отговори
:):) преди 1 година
ЩОТО БГ не пожела да направи АЕЦ или да направи стратегия за ВЕИ. Но да пълни гушите на ДОГАН и КОВАЧКИ е гледам приоритет за всяко правителство.
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ не спазват квоти, Китай също, Русия, Южна Америка. Европа ще пребори климатичните промени сама като си направи харакири хаха
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е една голяма измама за лековерни преживни. Управляват ви централизирано, пишат ви законите, предизвикват ви криза след криза, накрая и във война ще ви набутат... Пълни смешници сте в очакването си, че някой " западняр" мечтае да ви направи "богати". И там милиони и милиарди се давали от "Европата"... Чак мъчно да му стане на човек, като ви гледа с какъв детски ентусиазъм търкате европейското билетче всеки божи ден... в очакване да ви направят щастливи...
74
1
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Не че искам да затварят мините но само това ли ни остави ЕС. Деиндустриализация?! Бедното и зависимо джудже на Балканите. От енергийна и индустриална сила 1 в невзрачно джудже. Смях. Че и цените ви вдигнаха, еко-електричеството е много добро за бизнеса! Но това е само началото, скоро и за бита!!!