Демерджиев: Русия все още не е дала обяснение за случая с Христо Грозев

МВР всеки ден прави справки в Интерпол
19 яну 2023 18:23, Нели Христова
32
Демерджиев: Русия все още не е дала обяснение за случая с Христо Грозев
Снимка: БГНЕС

МВР ежедневно прави справки в „Интерпол" дали Христо Грозев е обявен за издирване. За да бъде обявено лицето за издирване РФ трябва да се обърне към секретариата и генералния секретариат на „Интерпол". До този момент такова искане в „Интерпол" не е постъпило, тъй като Христо Грозев не е обявен за издирване. Няма постъпили сигнали за посегателства спрямо живота на българския гражданин. Това е информацията с която разполагам.

Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на изслушване в Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения във връзка с предприетите действия по установяване на причините за обявяването за издирване и осигуряване на защитата на Христо Грозев, предаде репортер на БГНЕС.

По официалния ред министър Демерджиев съобщи, че е поискал обяснение от вътрешния министър на Руската федерация защо разследващият е обявен за издирване и какви са мотивите за това, досега отговор от руска страна няма.

Десислава Иванова, директор Дирекция „Източна Европа и Централна Азия" в МВнР, съобщи, че е изпратено официално писмо подписано от служебния министър на външните работи до всички комисии. "Протестирахме срещу това, че нямаме никаква информация, срещу какви обвинения е обявен за издирване. При всички случаи това се разглежда като акт срещу свободата на словото и пр. В отговор на този сигнал, руският посланик не даде отговор. Нямаме информация към момента, няма официален отговор на тази вербална нота", каза още тя.

Комисията реши да слее първа и втора точка от дневния ред, като втора е обсъждане на Проект на решение относно действия на българската държава срещу обявяването на българския разследващ журналист Христо Грозев за издирването от правителството на Руската федерация, внесен от Андрей Гюров и група народни представители на 05 януари 2023 г.

Атанас Зафиров от БСП заяви, че няма да подкрепят проекторешението.

Петър Петров от „Продължаваме промяната" подчерта, че нито той, нито партията му разбират защо проекторешението предизвиква недоумение, след като „каква държава бихме били, ако не защитаваме гражданите си".

Николай Дренчев от „Възраждане" коментира, че това, че някой има черен печат, не означава, че трябва да се дискутира в комисия, като даде за пример лидера на партията Костадин Костадинов, който има забрана да влиза в Украйна.

Предложението на Дренчев е да не се гледа изобщо Проектът на решение на ПП, но то беше отхвърлено с 4 гласа „за", 7 гласа „против" и нито един „въздържал се"

Стефан Янев от „Български възход" поиска на следващо заседание да бъде видян текстът и чак тогава да се пристъпи към гласуване. За неговото предложение гласуваха „за" 10 народни представители, нито един против, а един се въздържа. Така предложението на лидера на БВ беше прието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Какъв Интерпол какви пет рубли,никой не сътрудничи на руснаците от тези служби,и ти за Христо Грозев,Руснаците всеки ден убиват хора в Украйна ще седне някой да им изпълнява прищявки,,тази страна вече е изолирана ,и без тях ще минем както и до сега,някой да е видял поне една гара санирана от Русия ,няма и да види
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що па да ви дава обяснение.
27
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
А Христо Грозев все още не дал обяснение как през 1988-*** година се е оказал в Люксембург.
26
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ВИЕ МЕРЗАВЦИ КАЗАЛИ ЛИ СТЕ ЧЕ ТОЙ Е АМЕРИКАНСКИ АГЕНТ РАБОТЕЩ И СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ! ВИЕ СТЕ ЕДНО ЦЯЛО С НОВИТЕ НАЦИСТИ! ИЗПРАЩАТЕ ОРЪЖИЯ И УБИВАТЕ ХОРА С ТЯХ! ПО КАКВО СТЕ ПО РАЗЛИЧНИ ?
25
11
 
0
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Бай им Христо могат да го цунят за грозда рашките и Мутрофанова най-вече.
24
3
 
13
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
Тоя дебелия чичак на снимката горе се взема много насериозно с идеята, че някой му дължи обяснения. Истината е, че след няколко месеца никой няма да си спомня за него, а след 2-3 години ще тръгне по лекари да си лекува сърцето, болките в кръста и шиповете.
23
4
 
5
 
! Отговори
Българ преди 1 година
На няква България ли ше са обясняват???
22
3
 
3
 
! Отговори
Той преди 1 година
Най вероятно, ще го отровят, няма да м се обясняват.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя смешен ли е или се прави на смешен? Някакъв микроб от България, очаквал обяснения от Русия?!? Те трябва да си вземат микроскоп, за да го видят, камо ли пък да му удистват на мераците...
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Митрофанова обясни, какви още обяснения. Много го знаят в Русия кой е тоя Грозев.
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доживяхме да питат защо враг на дадена държава не едопускат там.
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смилете се над Грозенв, ако не може да влиза в Русия ще муспрат грантовете. :-(
17
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този пък иска Русия да му обяснява нещо за някакъв си български журналист. Като е министър на някакви са работи, да иска да му ги обяснява не Русия, а този който го е назначил. А пък, те Гълъбите на Донев отдавна отлетяха, а главата и ръцете на този, който е известен като зелен чорап, *** или някакъв си бивш генерал отново го заболяха от мислене и връчване на мандата. А път този просто е първият за Новата 2023 г.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очакващите обяснение от Русия не разбират ли, че са твърде незначителни, за да се надяват на отговор?
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и мишшката може да иска обяснение от мечката ама.
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво има да ти се обясняват бе тлуп? Този агент на ббританските служби не е желан там.
13
3
 
21
 
! Отговори
Хааа ха ха преди 1 година
Тоя плъх е мнооого болен. Кой си ти бе ***, че Русия да ти дава обяснение ? Хааа ха ха Няма такива тъпуци на планетата никъде другаде честно. Този никой не го знае, че съществува плъха проклет, разцъркал се вече за кой ли път, че никой не го ебавал хааа ха ха гни.Да
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкмо ще се напечели.
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пита който му плаща. Може другият път в Саудитска Арабия или Иран да го прати.
10
4
 
11
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Демерджиев: Русия все още не е дала обяснение за случая с Христо Грозев -- Дерменджиев, има ли случай??? Нещо не се шуми за Белингакат???