Българският посланик в РСМ остава отзован от Скопие, докога?

Страната ни, макар и да не се обсъжда вето, ще бъде твърда в исканията си
25 яну 2023 22:45, Йоана Цонева
32
Българският посланик в РСМ остава отзован от Скопие, докога?
Снимка: БГНЕС

Българският посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов, който преди дни бе привикан на консултации в София (символичен акт, предприеман при влошаване на двустранните отношения - бел.ред.), ще остане у нас, докато Скопие не отбележи реален прогрес в борбата с актове на омраза като побоя на македонския гражданин с българско самосъзнание Християн Пендиков. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Николай Милков, който бе изслушан на засекретено заседание на ресорната външна комисия в парламента.

"Докато видим признаци на някаква промяна. Иначе ще остане, докато е необходимо. Това ще е знак, че не може да продължава по този начин. Би трябвало да има някакви позитивни стъпки от практически характер. Декларации имаме много, но искаме да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия", заяви той.

Фактът, че Пендиков продължава да получава непрекъснато заплахи по интернет, говори за пълна безнаказаност, смята Милков. Пример за подобна безнаказаност била и условната присъда на запалилия преди месеци културния ни център в Битоля македонски певец Ламбе Алабаковски, предаде БГНЕС.

Не стои на дневен ред налагане на вето на Скопие.

"По въпроса за ветото искам да кажа, че всъщност такова не е имало, това беше процес на договаряне. (...) Така че ветото не бих казал, че е било факт. А за в бъдеще това също не се налага да се прави непременно, защото има ясно разписан механизъм кой какво трябва да прави. И ако РСМ иска да продължи по европейския си път, трябва да изпълни ангажиментите си по т.нар. европейско споразумение (френското предлжение, бел.ред.). Така че България не би трябвало да прави каквото и да било, а просто да следи за изпълнение на ангажиментите, които самата Република Северна Македония е приела", заяви той.

Страната ни, макар и вето да не се обсъжда, ще бъде твърда в исканията си в рамките на международните организации, където членуваме заедно с РСМ. Ще бъдат преразгледани и "редица компоненти и елементи" от двустранното сътрудничество. "Примерно за мен е нонсенс да се обсъжда въпросът за екопътека в планина Беласица, докато Пендиков лежи в болница", отсече министърът.

Още по темата
Българската страна няма официална информация на кои български граждани ще бъде забранен достъпът до македонска територия на 4 февруари, когато ще се отбележи годишнината от рождението на Гоце Делчев, за което съобщи президентът на РСМ Стево Пендаровски. Ако българи не бъдат допуснати, ще има остра реакция от София, увери Милков.

По думите на дипломат номер едно Скопие може и десетилетия напред да не изпълнява ангажиментите си, но това значи, че ще стои в патова ситуация относно евроинтеграцията си.

Недопустимо е докато македонският външен министър окачествява нападението над Пендиков като престъпление, предизвикано от омраза, прокуратурата в Охрид да образува дело по същото обвинение, а в същото време заместник-министърът на местното управление да заявява, че Християн бил нападнат, защото имало сблъсък между наркодилъри, каза на свой ред посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов. "Това не може да бъде така, това разнопорядково говорене на институционално ниво."

Пендиков напуснал безпрепятствено РСМ след граничен контрол, като не е бил обявен за издирване по каквито и да е обвинения, а преди месеци подал молба за българско гражданство, за което подал и чисто свидетелство за съдимост, влезе в конкретика защо са нонсенс твърденията за криминални деяния на българина Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Харотюн Аведис Бакла преди 1 година
Скоро купих от битака автентично кръщелно свидетелство от 1889 г. И знаете ли на кого е? На Чарли Чаплин. Оказва се, че Чарли Чаплин,както впрочем е и Мохамед Али,Ч.Дарвин, Антон Чехов, У.Чърчил,Чингиз Хан,Меси,Б.М.Б. и мн. др. е чист македонеци. В автентичното свидетелство е написано, че се кръщава като раб Чарле Чапленски и че е чист македонец. Не знам как после е успял да замине за Америка и да се прослави там, но изглежда, че ще се окаже че най-голямия комик е македонец. Връло съм доволен!
14
0
 
2
 
! Отговори
Димитър Миразов преди 1 година
Абе тоя дипломата на снимката горе хваща ли го някога усмивка, макар и фалшива да е? А на макетата хич не им дреме за посланника ни. Така да си знаете. Така им е казала американската посланичка, хазяйката.
13
0
 
9
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Май симулираме, че правим нещо, но не правим нищо. Дори поясняваме, че вето няма да има. Лесно може да се предскаже, че нещата ще се задълбочават и ескалират, най- вече защото сме апатични и по този начин им даваме възможности да дерибействат. Няма да ни се случат нещата и ще берем яко ядове с РСМ.
12
3
 
8
 
! Отговори
Рв преди 1 година
Не спират да ни забавляват тези! Ама като посегнат физически, е те тогава ще видят българите как бием. Нищо не може да ни обедини така както макетата го правят. В случая ни правят услуга. Ще разберем че можем да сме абсолютно обединени когато става дума за България!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво човека не е Български гражданин? А кандидат за Български гражданин.
10
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако е било бой между народилъри? Как да го дефинират боя? Както Вие ли искате? Това да не е България. Да правят нещата по поръчка.
9
6
 
6
 
! Отговори
Г преди 1 година
Грешни хора живеят, в какво беше там наименованието на територията. Господ си знае работата. Жал ми е само за свестните хора в тая земя македонска.
8
6
 
18
 
! Отговори
Прожектор преди 1 година
Картината е ясна. Грозни и отровни са плодовете на 100 години сръбски геноцид над българите в Македония, от които 78 години югомакедонистка "антифашистичка" пропаганда срещу всичко българско на една национал- социалистическа идеология от фашистки тип. Факт ! Но факт е също, че някой избира на Охридския български културен клуб име "цар Борис III" вместо да кажем "княз Борис I", "св. Климент Охридски" или "св. Наум Охридско-Преславски". Че маргинализирани псевдопатриоти като Джамбазки и Костадинов вдигат насред Скопие лозунги с двусмислено тълкувание от сорта на "Македония е българска"!
7
13
 
7
 
! Отговори
5-ко преди 1 година
Уште нешто ке ви пишам , нешто што ми падна на ум...сите експонирани ваши наводно сонародници т.к.н жртви на етно омраза , од Македониа се препродиа национално точно во онои момент кога беа исправени пред за нив неповолни судски процеси. Една беше бракоразводна парница , еден бивш функционер што го фатиа на дело како бара мито и сега пред месец дена пронаиден хероин....Вие тоа го приметите или не ви е важно. ?!
6
15
 
4
 
! Отговори
5-ко преди 1 година
Туку не вашиот амбасадор , ако сте заинтересирани за оваа тема и накаде и како ке се движат раборите , побараите по македонските медии што кажа американскиот амбасадор во Скопие пред неколку дена....
5
11
 
7
 
! Отговори
5-ко преди 1 година
Никои нема да се многу потресе овдека дали ке имаме или не блгарски амбададор. И целосно ембарго да воведете не знам дали некои ке осети или примети. Вето сами ке си ставиме , ама ништо нема да ви прифатиме.
4
1
 
12
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Брака блгари, кога ке го градиме новиот берлински зид? За друго пари немаме, ама барем еден зид да направиме, од срамови :)
3
6
 
5
 
! Отговори
Докато Путин преди 1 година
Не загуби войната и не спре да мъти водата на балканите . Сърбия - Косово , България- Македония, Сърбия- Босна
2
10
 
11
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
На сръбските северни македонци Господ им говори по телевизията. Никакво човешко отношение не заслужават. Пълен бан за тях. Останалите са добре дошли у тях в България. Когато започнат гоненията в нова Албания, път за тях към България няма. Никакъв ЕС за тези селяци.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва пълно скъсване на дипломатическите отношения, анулиране на всички дадени до сега паспорти на граждани, пардон селяни на РСМ.