Пеканов: Цените в лева и в евро от август, ако членството ни в еврозоната бъде одобрено

През март или април България ще поиска доклад дали е готова за членство в еврозоната
28 яну 2023 10:33, Елка Василева
245
Пеканов: Цените в лева и в евро от август, ако членството ни в еврозоната бъде одобрено
Снимка: архив, БГНЕС

Регулаторите в България трябва да вземат мерки още преди влизането ни в еврозоната, за да няма спекула от търговците с цените, както направиха отделни вериги в Хърватия, каза служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв.

Още по темата
Ако през юли бъде одобрено членството на България в еврозоната от 1 януари 2014 г., от август т.г. цените у нас ще бъдат изразени и в лева, и в евро.

Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли, след това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро, обясни Атанас Пеканов.

Да, тече подготовката, тази седмица министър Велкова бе в Загреб, разговаря с институциите там и черпим опит как да избегнем част от проблемите, които са се случили, потвърди той.

През март или април ще поискаме доклад от Европа, който да каже дали сме готови за членство в еврозоната. Решението зависи от това дали ще бъдат покрити двата оставащи критерия - инфлацията, която продължава да бъде висока и трябва да спадне допълнително, както и трябва да бъдат приети 3 закони, за да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в парламента има мнозинство за еврото, тези закони трябва да бъдат приети, предупреди Пеканов.

За момента датата за членството ни в еврозоната - 1 януари 2024 г., остава, но тези два критерия трябва да бъдат изпълнени в следващите месеци, допълни служебният вицепремиер.

Първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е вече факт, но парламентът задължи кабинета да предоговори условията в Европа. „Аз съм информирал Европейската комисия за решението на парламента. Обяснил съм им и ясната позиция на България, която е, докато ситуацията в енергийната сфера е такава – а именно въглищните централи правят изключително високи позитивни финансови резултати, които отчасти държавата използва и за компенсации, и се връщат обратно в държавата, докато българската енергетика произвежда ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да изпълним този ангажимент към момента”, обясни Атанас Пеканов.

По думите му следващата стъпка е да се подготви обоснована позиция на България защо тези ангажименти са невъзможни в текущата ситуация. Такава позиция ще бъде изготвена през следващия месец от Министерство на енергетиката. „Ние все още нямаме официален отговор, защото те търсят по кой точно член на регламента или по кой механизъм ние да вървим към едно такова предоговаряне”, каза още вицепремиерът.

Относно влизането на страната ни в еврозоната Пеканов коментира, че и преди присъединяването ни, и след него, регулатори като Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията ще трябва да имат много ясни действия в посока пресичане на нелоялни практики и спекулации.

„Аз видях информационната кампания – лъскава и добре подготвена, на „Възраждане” за техния референдум. Навсякъде те лансират един куп, според мен, митове и неверни факти, че ние ще се откажем от паричната си политика. Ами ние сме се отказали от нея през 97-а с влизането в Борда. Нещо абсолютно одобрявано от българското общество, защото донесе стабилност”, каза още вицепремиерът.

Това донесе стабилност на българския лев, трябва да направим следващата крачка на интеграция, за да можем да участваме в решения, които в момента само асимилираме, добави той.

„Ще повишим участието си в процесите, ще имаме възможност да използваме всички европейски инструменти по време на кризи, банковият ни надзор и банковата ни система ще бъдат по-силни“, обясни вицепремиерът.

Според него ще се повиши и кредитният ни рейтинг. Това по думите му ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се покачват.

Пеканов отказа да коментира дали ще продължи да бъде вицепремиер и в следващия служебен кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не! Не! При огромната алчност на българските търговци (например"Арена"-Мадан)ще подминем случилото се в Хърватия! Не сме озрели още за евро!
161
0
 
1
 
! Отговори
Стенли преди 1 година
Айде нема нужда дръжти си еврото само ВЪЗРАЖДАНЕ
160
0
 
1
 
! Отговори
До Питащ преди 1 година
Какво представлява "прясно охладено то месо" с произход-Испания, Франция, Германия, предлагано в големите вериги собственост на част от горните? Прясно РАЗМРАЗЕНО,15-20 ГОДИНИ ЗАМРАЗЕНО МЕСО, чрез накисване в специални разтвори. Да ни е сладко!
159
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 163 Какъв фактор в управлението от едно момче, пишещо докторат в момента и имащо стаж от по 6-9 месеца из разни институции? С тате и дядо видни другари от соц.време. Да, опитват се да го наложат като "ново" и "непознато" младо и излъскано лице със западно възпитание, но комунистическата закалка прозира. Пременил се Илия, пак в тия. Мислят само как ще прилапат валутния резерв, който ще се освободи в една при приемане на еврото. А другата ще иде в ЕЦБ.
158
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насе, момче младо! Никъде няма да влезнем повече! Нашето влизане в ЕС е до тук! При нас други ще влизат- външен кръг на ЕС, а ние сме до тук! Няма нужда да се набутваме и да ядем щурци- няма смисъл!
157
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 145Ти къде се намираш бе,забрави ли? Ако някъде другаде може в БГ просто не може защото българският манталитет ще го изкриви и ще го направи уродливо това може. Не чете ли как един се пени тука че ще си продава сиренето за 200 лв килограма Това дали е нормално? Българинът няма европейско мислене да не говорим за европейски доходи. А що се отнася за европейскирте вериги тука като не им изнася да отиват другаде. Все ще се оправя без лидъл и подобни.
156
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво прави тоя но ми се струва че е просто търси начин да оправдае съществуването си като фактор в управлението и нищо повече.Това не е човек с икономическо мислене той просто иска да остане в политиката да съществува там. Това е единственото което прави в момента.За мен това не човек който мисли за държавата и за добруването на нейните граждани.Той мисли за своето добруване и на някои хора понатрупали не толкова чисти парици които свободно да си харчорят в БГ
155
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само си представете каква ще бъде пенсийката на СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯ ПЕНСИОНЕР ако се приеме еврото При минимална пенсия 490 лв като го разделиш на две няма и 250 евро! Направо ужас! Това важи и за голяма част от заплатите на работещото население Как при това положение ще ми говорят за евро? Това е върхът на цинизма. Ама нали трябва да си лъскаме... самочувствието на големи европейци. Пълна отврат!
154
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 160Не! Изобщо не му е времето! Може би само на такива като тебе които си правят сивичкия бизнес. България като цяло не е готова за евро просто защото не е адекватна на онези стандарти. Само на такива като тебе и на ония пухльовци във властта които се имат за големи реформатори (ха- ха!) им изнася. Видяхме цените хайде сега оправете и доходите и тогава ще говорим за евро. Стандарт,драги мои, а не само изгоди за някои.
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ега ти *** с претенции за европеец Ухилил се като пълна месечина. Като нищо ще ни набута еврото без да има основание за това. И защо ще има цени в евро без това да е официална валута? Само това ми показва какъв компир е. Пълен ***. Смятайте какво трябва да плащат хората които не могат да си купят евро валута. Как може бе, кой я набута тая отврат във властта бе? Хората нямат ли думата само ще ги гледаме ли как плетат кошницата си? Направо съм в стрес. Ужас
152
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно сега е време да се въведе еврото час по-скоро! И това ще бъде факт на 01 Януари 2024г.
151
4
 
17
 
! Отговори
Ххх преди 1 година
Не е сега момента за еврото !
150
0
 
1
 
! Отговори
Послание селеянджъра преди 1 година
Биси лайката.
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2007 до сега имали ли сме хипер инфлация?
148
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Който 155 Защо мислиш, че с еврото няма да може да имаш Румен Гечев? От 2007г сме в ЕС. Това попречи ли им? И без евро оставаме в ЕС. Справка Полша, Чехия и т.н.
147
0
 
10
 
! Отговори
Бради преди 1 година
Колко са усмихнати! Че в развитите страни никоЙ не се смее толкова! И ЗАЩО?
146
1
 
13
 
! Отговори
Генчо преди 1 година
Светлото бъдеще с еврото! Сега след далавера те с Украйна, нови ходове...няма ли да се сетите за обикновените българи! Какво направихте за тях, че си раздадохте милиони заплати, бонуси и пр!
145
10
 
3
 
! Отговори
Който преди 1 година
иска съвсем скоро,както сме тръгнали нови 96-97г. нека мечтае за референдуми и някаква утопична гордост от бг лева. Лично мен ме е шубе! Само ,като си помисля макроикономисти,като Румен Гечев на какво са способни и тръпки ме побиват. Ял съм му попарата и повярвайте голям бълвоч е!
144
2
 
18
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Бяа пари са взели тия, че да поробят България.
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 152 Ами може да е за това. Търсят последни балъци с надежда да се закреяп и някой още да плаща с другите дълговете им. България и българиге имат досега малко дългове. Трябва да станем като другите задлъжнели.