Картата се променя, 1/3 от изборните райони с нов брой депутати

Парите за членовете на СИК ще са двойно повече
Обновена: 29 яну 2023 12:39 | 29 яну 2023 12:35, Камелия Цветанова
42
Картата се променя, 1/3 от изборните райони с нов брой депутати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първо трябва да бъде издаден указ на президента за насрочване на изборите. След това очакваме неговия указ, с който той ще определи наименованията и границите на изборните райони, въз основа на което трябва да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни райони".
Това каза пред БНР председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

И подчерта, че ще бъдат съобразени няколко обстоятелства.

Още по темата

"Едното е разпоредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена - според нея не може в един изборен район да има по-малко от четири мандата. Въз основа на данните на Националния статистически институт след последното преброяване на населението ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район. В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Очаквам, че през следващата седмица ще имаме решение за това", посочи тя.

Нейкова коментира, че когато изборите са редовни - веднъж на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно планиране на разяснителната кампания и на обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

"В навечерието на избори често се оказваме с промяна в изборното законодателство и трябва в спешен порядък Централната избирателна комисия да организира тези дейности", коментира тя.

В предаването "Неделя 150" тя посочи, че бюлетината за машинното гласуване трябва изглежда така, както законодателят предвижда.

"След като избирателят гласува с машина, трябва да се отпечата бюлетина, върху която е изписан отразеният вот, след което трябва да се сгъне по начин, който не позволява да се разкрие тайната на вота, и на гърба да се постави печат от СИК... Не можем да говорим за бюлетина за машинно гласуване от порядъка на 50-60 см, каквато е обичайно дължината на една хартиена бюлетина", посочи Нейкова

Камелия Нейкова допълни, че органите, които провеждат удостоверителната процедура, е добре да имат по-публична дейност, за да не остане нечута поканата за присъствие на тази процедура.

От ЦИК призовават за повече спокойствие, защото след като е станало ясно, че ще има избори, е започнало да се създава напрежение около това дали ще има, или няма да има хартия, дали ще работят, или няма да работят машините.

"Хартия ще има. Изборите ще бъдат произведени", увери Нейкова.

Членовете на СИК ще получат възнаграждение, което ще бъде не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата.

"Което е около 195 лева. При около 85 лева, които са получавали на последния вот през октомври. Но нека не само възнаграждението да бъде мотивация, а и отговорността към изборния процес", обясни Камелия Нейкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: изборидепутатицик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До Христо 30А бе Христо, мажоритарни избори си трябват! Да го видя човека, за когото ще гласувам, па тогава да преценя дали да дам гласа си за него!
25
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
До Анонимен И защо да гласувам за индивид от МВРО-то на Иван?
24
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
До Чик чок Проблемът е, че по закон вотът е таен, а при електронното гласуване няма как да се опази тайната на вота. Освен това, електронното гласуване е най-лесно манипулируемото.
23
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Не само в броя на депутатите. Трябва да има промяна и в депутатите - не петоколонници мислещи за "началниците в Брюккел", а за България - свободна и независима, разчупила оковите на ЕС и НАТО!
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да назначават изборателните комисии, хората трябва да минат тест за смятане и логическо мислене, без ползване на компютър. Подозирам, че поне половината от сегашните членове, ако им дадат да правят елемнемтарни сметки и таблици на хартия, няма да се справят. Включително млади, включително с висше образование.
21
9
 
8
 
! Отговори
Рендето преди 1 година
Не пипайте ДПС-то, че туй е единствената ПроБългарска партия у нашия парламент, всички други са агенти и из.микяри на чужди държави! -)))
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се вмени като документна измама, като подправяне на документ, когато протоколът е с грешки. Да вземат пари за едното кибичене, не бива. Трябва да носят отговорност за поразиите, които са причинили.
19
9
 
9
 
! Отговори
до нарочо ни разделя преди 1 година
Ами, че аз га ви разправям, че единственатъ и последнъ надежда на Бг е "светата Диктатура" вий не вярвате!!! Държавата ни се е развивала и процъфтявала единствено във времената на Диктатура - исторически доказан факт!
18
4
 
14
 
! Отговори
нарочно ни разделят преди 1 година
След забраната на партиите през 1934г. от звенарите, България постига големи стопански/икономически успехи. Днес сме намалени с 30%, нарочно разделени по партии и нямаме съпротива към кражби, корупция, външни врагове, чужди шпиони и т.н.
17
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВОТО И ДА ГОВОРЯТ И ПРАВЯТ ОТ ГЕРБ-СС И ДПС НИЕ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ДА ПРОДЪЛЖИМ ПРОМЯНАТА И ДА ПРЕМАХНЕМ ПЛЕСЕНТА ИМ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ !!!
16
2
 
8
 
! Отговори
ФЕНИКС преди 1 година
До Бай Иван 2Аз съм обикновен българин,работя плащам си данъците и не хленча.Кой ви дава право да говорите от обикновенните хора и да втълпявате лъжи,че те са корумпирани и т.н.А вие какъв сте?
15
4
 
9
 
! Отговори
Избори ли преДСтоят? преди 1 година
ДС ще сложи поредните поДСтавени лица. Толкоз!
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 16 Най-великият тенисист в историята на тениса до момента щеше да има не 22 титли сега а 23, а Надал 21 от ГШ, само че скапаните австралийци не го допуснаха заради измисления вирус миналата година на турнира. Идемооо НОВААААК!
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-великият тенисист за всички времена изравни назобения Надал току що по титли от ГШ. НОВАААК ДЖОКОВИИИИЧЧЧЧЧЧ! Не съм го виждал да плаче след титла от ГШ. Сега се разплака.
12
11
 
4
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 1 година
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ . Трябва да има Велико Народно Събрание .
11
5
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
доколкотои успях да"вдена",членовете на "сик" били щяли да получат още повече пари ?..Защо?..Да не са принудени да извършват и тежък физически труд?...какво викате?..-"Вържи попа да ти е мирно селото!" ?
10
10
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
доколкото разбирам,УПЛАШЕНИ от Новото,подметките искат да си осигурят числено превъзходство ,като увеличат "бройките" си от местата,в които са малцинство...Или греша?
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да съкратят поне 200 дупетата. Не са нужни и склатят краката а населние намалява и няма кой да ги издържа. Което значи нова конституция и БКП е достатъчна 1 партия за малка държава.
8
8
 
6
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Че Костадин Костадинов няма да направи същото като Волен , честен и почтен човек, не сме наивни деца на 18 .
7
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане. Другите ги видяхме.