Експерти: Двата референдума са недопустими

Коментар на Велислав Величков и Борислав Цеков
Обновена: 30 яну 2023 15:13 | 30 яну 2023 15:13, Росен Стойчев
83
Експерти: Двата референдума са недопустими
Снимка: БГНЕС

Адвокат Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“ каза пред Нова Нюз, че няма да се приемат на второ четене законопроектите за изменение на Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс. Той е на мнение, че няма политическа воля.

Борислав Цеков, експерт по конституционно право, каза, че не може да има общо решение и съгласие за промените. Закони, които засягат съдебната власт изискват спокоен парламентарен ритъм, посочи той.

Още по темата
Тежките лагери, които са се създали по тези въпроси натягат допълнително обстановката, смята Цеков.

Величков каза: „Съдебният контрол върху отказите на прокуратурата да образуват досъдебни производства, което е фактически отказ от правосъдие и няма нищо общо с противоконституционност, се съдържа в два от законопроектите и този въпрос няма да бъде решен.“

Тези разпокъсани партии, които нямат мнозинство са отражение на разпокъсаността в обществото, каза Цеков.

Цеков каза, че и двете допитвания до обществото за приемане на еврото и президентска република са недопустими от конституционна гледна точка. Институциите, които трябва да вземат решение за въвеждане на еврото, критериите въз основа, на които се взема решението са очертани в договора за присъединяване към ЕС, обясни той.

Величков добави, че в момента определени хора си правят ПР. Той заяви, че президентска република означава еднолична власт в държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малии, голям страх от този референдум за еврото. Може да им се объркат леко плановете на османлиите от Брюксел
71
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 74: данъци да плащаш с пари получени от чужди данъци не е да си данъкоплатец! Това, че му взимат ДДС като купува хляб с купони и социална хранилка не го прави данъкоплатец! Данъкоплатец е този който чрез труд или знания генерира пари и плаща данък върху тези пари! Това, че си изместил 20 стотинки от левия в десния си джоб не ти прави парите 1.2 лева! Няма какво да защитаваш римляните! Знаем, че само те ще се вържат на рубладжии и ще се продадат за да гласуват каквото им кажете!
70
1
 
3
 
! Отговори
Долните данъчни там преди 1 година
*** може да не плаща преки данъци, ама плаца косвени, щом работи с пари винаги има дране, на всичко са намерили колая, щом е за скубане.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кво да се заблуждаваме, от всички държави в шенген само 9 са приели еврото, другите не го искат.
68
7
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
За еврото за Европейска България това е пътят на успеха за държавата ни и никакви измислени референдуми от разни копейки атакисти няма да спрат развитието на държавата ни а онзи неговият син как така ще агитира в училище уж млади хора а задръстеняци какво ще очакваш от такива
67
6
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
А нещо за пишман вагнерчето на Копейката което са го набили докато е нарушавало закона събирайки подписи за простотията на Копейката в училището си няма ли да напишете? Копейката кога ще праща вагнерчето си в Украйна да помага на робовладелеца му? Какво търси вагнерче в българската образователна система като мястото му е в някоя руска консерва? То целият му референдум незаконен, че и на отрочетата си промил мозъка и ги направил сателити на Масква!
66
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 69-тото нещо: кой плаща данъци бе? Безработният римлянин ли? Той имот на негово име няма, доходи няма, трудов договор няма, та какви точно данъци плаща римлянина? Ти римлянин с нотариален акт за имот виждал ли си? На работа колко римляни виждаш? Това, че живееш на територията на дадена страна не те прави автоматично данъкоплатец!
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мончо не та знам къв си, но всички, включително и неграмотните и полуграмотните плащат данъци, работят и живеят в тази страна България, така че е валидно и тяхното мнение. Референдум е нужен при такива импо'тентни политици, крадци и съмниляги, които са налазили властта ни и не искам да решават съдбата ни. Нито моята, нито на децата ни.
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А когато влизахме в НАТО и еврейския съюз защо не се проведоха референдуми,а решението бе взето от едно ЕОД.Трябва нов народен съд за такива като тези дето ядат ....
63
9
 
5
 
! Отговори
Мончо преди 1 година
От кого ще вземете компетентно и информирано мнение, от полуграмотните или неграмотните? Я стига с тези глупави референдуми. Доказали са, че взетите от референдуми решения са пълен провал, и не са довели до нищо добро. Четете историята за да не повтаряме грешките от миналото.
62
5
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 57: малкото фирми които изнасят в чужбина им се плаща в евро, всичко което се внася се плаща в евро, даже ишлемето се плаща в евро, кредитите са ти в евро, банките оперират помежду си в евро, дори БНБ купува правото да печата хартията наречена лев в евро. Националната ти банка купува правото да печата валутата ти в евро и то говориш за референдум за спасяване на хартията. Знаеш ли какво представлява лева в момента? Най близкият еквивалент е пластмасата от която се правят банковите карти.
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото България е била добре когато е била под еднолично управление. Това сега изобщо не може да се нарече държава
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре еднолична власт, отколкото тоя орел, рак и щука наречен парламент
59
4
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
57 ти кога си ходил до Швейцария а живял ли си там или така си пишеш да разтягаш локум за ЕВРОТО ТОВА Е РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И СПРЕТЕ ДА ПЛАШИТЕ ХОРАТА В ШВЕЙЦАРИЯ ЖИВЕЯТ ВИСОКОИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА
58
1
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Кънчо: няма, но право на глас имат само данъкоплатците защото те плащат с труда и данъците си всичко което се случва в тази държава! Индивиди с нулев принос за обществото нямат право на глас! Или смяташ, че Асан от махалата който за едно шише ракия ще продаде майка си е редно да определя твоя живот? Пак питам: как точно очаквате безработни, неграмотни индивиди да вземат информирано и смислено решение относно това каква валута да използваме?
57
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 57: няма как да сравняваш Швейцария с България, защото в Швейцария 1/3 от населението не е изградено от неграмотни, безимотни и не плащащи никакви данъци индивиди. А в България е точно така! Няма как да докажеш, че индивид който не е способен да си напише името сам, образованието му е на ниво първобитен, приноса му за обществото е отрицателен има капацитета да вземе информирано решение коя валута е по добра за държавата! Та те дори с една машина като банкомат не се справиха да гласуват!
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този защо се прави,че не знае какво е референдум? По неговата "логика" няма допустим референдум.
55
4
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Хаааа...нали сме свободна и суверенна страна ?!? Има ли по-висша инстанция от желанието на един народ изразено чрез официално допитване ? Референдума за брекзит имаше ли го в договора с инглезите ? Айде да не ни кръщават разни "специалисти" и лобисти, че идва врме в което ще ядете дървото наистина и съвсем реално... Еврото е само още една голяяяяма крачка към загробването на България..
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се подценяват хората!В една демократична страна референдумът е израз на волята на обществото, което е избрало кой да го управлява и какво очакват хората от него!Референдумът е демократична форма на управление в демократична Швейцария!Поне няколко избора се провеждат в рамките на една година, под формата на допитване/референдум/, за приемане или отхвърляне на особено важни за страната позиции в национален или международен план!За еврозоната няма определен срок на влизане, може и след 10 г.
53
5
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 53 и 55 никой не е против референдума, ако отговаря на елементарни изисквания като например право на глас да имат само данъкоплатци които последните 5 години са си плащали данъците и осигуровките в България и да имат минимум средно образование! А не 2 милиона римляни които не са способни да си напишат името да гласуват както им платят и да определят икономическото бъдеще на България! ПП: ние вече сме на евро. Ако не вярваш изтегли кредит от банка в лева ако можеш!