Министър Лечева: Българският спорт е недофинансиран

Какво е бъдещето на спорта, коментира тя пред Bulgaria ON AIR
31 яну 2023 11:45, Анисия Иванова
31

"Опитвахме да направим така, че хората да не усетят политическата криза през последните няколко месеца. Постарахме се да решим някои от най-съществените въпроси, пред които бяха изправени спортните организации. С тях изработихме новата програма за олимпийска подготовка - с насоченост към 2024/2026 г., за да дадем шанс на по-широк кръг състезатели да влязат в нея. Предоставихме възможност за решаване на проблеми, свързани с треньорските кадри", заяви служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ през последните две десетилетия "много от добрите специалисти" са заминали за чужбина поради липсата на адекватно финансиране и заплащане.

"Успяхме да върнем някои от тях - 10 от нашите треньори се върнаха у нас, след като разбраха, че имат осигурена достойна заплата", отбеляза спортният министър.

Лечева коментира и какво планира да направи Министерството на спорта с 3 млн. лв., които си върна. "3 млн. лв. може да са много, но все пак са недостатъчни с оглед на това, че българският спорт е недофинансиран. Най-сериозният въпрос е свързан със спортната инфраструктура. Средствата ще отидат при спортните организации, за да могат те да бъдат обезпечени", поясни тя.

Пред Bulgaria ON AIR служебният министър на спорта обоснова и позицията си относно плувния комплекс "Червено знаме".

"Съоръженията са проектирани преди 40 години, затова смятам, че средствата, които ще бъдат вложени за реконструкция, няма да дадат възможност да се прилага ефективен тренировъчен и състезателен процес. Това биха били хвърлени на вятъра пари, защото те ще бъдат обърнати към миналото, а няма да дават перспектива за бъдещето", подчерта Лечева.

Гостът каза още, че за базата на Белмекен са осигурени генератори, за да бъде обезпечено електричеството и отоплението през зимните месеци.

"Който и да дойде на поста министър на спорта, трябва да направи цялостна картина на спортната инфраструктура и приоритетно да се инвестира върху възстановяването ѝ през следващите 5-10 години", категорична бе Весела Лечева.

Сред предложенията за реформи бе изграждането на нов национален стадион. Според Лечева такъв е необходим, а за да бъде изграден, е нужно единодушие между спортното министерство, БФС и Столичната община, след което да се избере подходящ терен, да се потърси финансиране и да се вземе решение какво ще се случи със стария.

"В спорта все още не е реализиран успешен модел на публично-частно партньорство, затова се надявам, че процедурата за концесията на стадион "Георги Аспарухов" ще бъде първият такъв", обяви още тя.

От изказванията на Лечева стана ясно, че създаването на съвместно дружество между държавата и ЦСКА е в своя финален етап, а държавата ще се включи с 28,5 млн. лв.

"На заден план през последните 20-30 години остана спортната инфраструктура. Ако съпоставим финансирането за спорт с БВП на България, то е 0.09%. Ако гледаме с какви бюджети разполагат страните от ЕС, ще видим, че там е 0,4 до 1,5%", призна тя.

Спортният министър каза още, че комуникацията между ведомството и спортните федерации е добра.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива като тази ,,отврат,,требе в затвора да изгният,а имотите в България и Гърция които ги има с какви пари са купени.Радеф направи поредната грешка с тази ...
24
1
 
3
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Не е виновна Лечева,а престъпника Радев,който реши,че всеки *** може да управлява държава.Какво от туй,че после си нарича избраниците-шарлатани.
23
0
 
10
 
! Отговори
ОСТАВКА!!! преди 1 година
Върни мижавата заплатка на баба Розка, олимпийската медалистка с над 100 медала, алчна ненаядена изеднице! Позор си за майка си и баща си!
22
0
 
6
 
! Отговори
Безсрамница! преди 1 година
Тази алчна и нагла жена уволни шампионката по лека атлетика със стотици медали, защото и се сториха много 700лв за залужил спортист и олимпийски медалист! Тази алчна безсрамница иска още пари за далаверите на ортаците си! ПОЗОР! Срам за роднините и за България!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде,бе.А колко крадете от тотото и не си плащате данъците изцяло,като лукуйл....
20
0
 
3
 
! Отговори
Harley преди 1 година
Стигнахме и до спорта, а!? А образованието добре ли е финансирано? А строителството? А здравеопазването? Дреме ми дали ще имаме бронзов медал по стрелба с пистолет или лък
19
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Лечева, като не е дофинансиран спорта вдигни наема на Сашо Сталийски!
18
0
 
5
 
! Отговори
Йвайло преди 1 година
Спрете кражбите във федерацийте и пари ще има !
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривай!
16
0
 
5
 
! Отговори
Хайде на частно преди 1 година
Както и навремето в древен Рим гладиаторските школи са си били частни. А съвременните "спортисти" и без това са ходещи рекламни табла и на техните спонсори хим не им липсват пари. Който може да побеждава - ще го пляскат с пачки по темето. Който не може - лош късмет, има достатъчно места за общи работници, метачи и компаньонки. Аман от мераклии за парите на данъкоплатците, много сте на клона и все се чупи.
15
0
 
8
 
! Отговори
Тая преди 1 година
Иска да я финансираме,че да живее още сто години с гаджора.цял живот на гърба на нашия народ .айде у нивата с воловете.,И мен ми се живее кат теб другарко.
14
0
 
3
 
! Отговори
Обичаш спорта преди 1 година
ЗАТОВА ПОМОГНИ СИ САМ----ЗА ДА ТИ ПОМОГНЕ СВЕТА И ГОСПОД....!!!!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корумпирана комунистическа мутренска издънка и тя и мъжа и и гаджето и
12
0
 
9
 
! Отговори
СМЕХ преди 1 година
СОЦА--УМРЯ!!!Време е вече всеки сам да се издържа или да си търси спонсори!ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ГРИЖИ САМО ЗА ДЕЦАТА!
11
1
 
5
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
За кой точно спорт става дума?
10
0
 
9
 
! Отговори
От тия финансии... преди 1 година
В СПОРТА----МАСА НЕКАДРНИЦИ И СЛУЖБАШИ НАПРАВИХА МИЛИОНИ И ИЗДИГНАХА ПАЛАТИ!!!!
9
0
 
10
 
! Отговори
РАБОТЕЩ преди 1 година
Отдавна не живеем в развития социализъм,когато д-вата издържаше всичко.Който иска да развива спорт-да си намира спонсори.Единствената грижа на д-вата е да има физкултурни салони за децата, игрища,спортни площадки.Всичко друго е частно финансиране.Защото,който иска да става спортист го прави не да прославя страната както се опитват да ни втълпява напр.Раева.Дават им по 300 -500 хил.лв за шампион(а на инвалидите бяха 50 хил.ако не се лъжа),апартаменти в София,пожизнени пенсии.А другите да бачкат..
8
0
 
7
 
! Отговори
Всеки спорт.... преди 1 година
Да почне да работи за победи и печалби----А НЕ ЗА ИЗДРЪЖКА НА ХРАНТУТНИЦИ!
7
0
 
6
 
! Отговори
Пълни глупости преди 1 година
СПОРТА --‐Е В СЪСТОЯНИЕ САМ ДА СЕ ФИНАНСИРА, А НЕ ДА ПЛАЩА БАСНООВНИ ЗАПЛАТИ НА ФИРМАДЖИИ ИЗМИСЛЕНИ ТРЕНЬОРИ , РЕФЕРИ И СЛУЖБАШИ! ЗАЩО ОТ БЮДЖЕТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЗИМАТ ПАРИ ЗА ВСИЧКИ ТРЪТЛЬОВЦИ У СПОРТА???!!!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А др.ЛЕЧЕВА ДА ПОПИТАМ ВАШИТЕ ИМОТЧЕТА В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ НАЛИ ДОБРЕ СА ФИНАНСИРАНИ!Имате право на отговор.