Кабинетът въвежда контрол на доставките от производител до магазин

Разликите в цените са над 30%, посочи Гълъб Донев
Обновена: 7 фев 2023 14:30 | 7 фев 2023 14:30, Красимир Ангелов
348
Кабинетът въвежда контрол на доставките от производител до магазин
Снимка: БГНЕС

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, като разликите са от 20 до 30% и повече, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини", добави премиерът и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в честните практики.

Ще покажем нелоялните търговски практики, уточни Донев.

Потребителите ще бъдат наясно къде се получават изкривявания на цените при най-необходимите стоки и услуги. Контролът ще се осъществява от всички институции в страната, като Българската агенция по безопасност на храните, а през Агенция Митници и НАП ще се следи дали се спазват законите, как влизат в страната различните стоки и дали се плащат данъците”, заяви още Донев.

Още по темата
Той обеща, че цялата информация от проверките ще бъде налична за гражданите и ще могат да правят сравнение между това какво се произвежда в нашата страна и каква е ситуацията в другите държави в ЕС.

Гълъб Донев посочи още, че държавните институции ще бъдат безкомпромисни в извършвания контрол по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина.

"Искаме да гарантираме, че българският гражданин и потребител е достатъчно защитен, както и че има пълната информация за цената и качеството", каза още Донев.

Премиерът уточни, че цените на основните хранителни продукти не намаляват, което е накарало и институциите да се задействат, след което обясни, че гражданите могат да подават сигнал до КЗП, а занапред МС ще обмислят направата на постоянен сайт, на който гражданите ще могат да се информират, както и ще бъде налична информация от търговските вериги.

Донев посочи още, че ще бъде направено предложение за усъвършенстване на законодателството и даде за пример липсата на нормативно установено определение за това какво е „нелоялна търговска практика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не купувайте , а най вече вносните буклуци. Гълбчо , отиди на някоя каса и виж какво купуват хората , най необходимото
278
1
 
4
 
! Отговори
БайХ преди 1 година
Това ми звучи познато. Нима се връщаме към централизирана икономика?
277
0
 
6
 
! Отговори
Т.Петков преди 1 година
Отново юруш. А контролът трябва да е без прекъсване!!!
276
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко започна от ПП Киро при него всички се увеличи без никакъв контрол на печелбарите
275
2
 
8
 
! Отговори
Ами да преди 1 година
Така трябва - не производителите са виновни, а наглите спекуланти, които искат да печелят повече от тях, само защото са им препродали стоката !
274
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж Гълъб ана Гугудка мяза с тоя тумур на снимката композиран му от гавнюхът зад него
273
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора.. За две седмици съм в България. Цените са зверски!!! На мен ми идва скъпо, а пък за обикновените хора тук просто ума ми не го побира!! Миналата седмица платих 130 лв. за две чанти храна. В страната където живея, за толкова пари ще напълня количка! И това е една надница.. Заплатите на тези цени в България трябва да са около 3500-4000 лв. Минималната - 2000-2200 лв.
272
4
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
КЪДЕ Е МАГИСТРАЛАТА ХЕМУС ЗАЩО САБОТИРАХТЕ ХЕМУС КЪДЕ СА ПАРИТЕ ЗА ХЕМУС ОСТАВЕНИ ОТ БОРИСОВ ЗАЩО САБОТИРАТЕ ИНФРАСТРУКТУРАТА НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ 3 ГОД И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ МЪЛЧАТ И ПЛАЩАТ НЕВИЖДАНАТА ИНФЛАЦИЯ С НИКАКВИ ДОХОДИ
271
3
 
12
 
! Отговори
Лош преди 1 година
Поредното "замажи очи" и отчитане на дейност.
270
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв контрол ще въвеждат в пазарна икономика,че не разбрах. Няма как да им кажат на колко да продават. Държавата даже не показва пробите на храните които взима. Само обявяват,че от 30 вида сирена примерно са намерили в 18 завишено количество на вода. Нито следват глоби,нито публикуват имената на фирмите. Та толкова за държавния контрол
269
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картелите имат пари, а какво се купува с пари, държавни чиновници. Е как държавният чиновник, който е на хранилка към картелите да се бори против тях ?
268
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картела в храните и горивата е упорито поддържана политика, още от управлението на НДСВ до сега.
267
0
 
8
 
! Отговори
льотчик преди 1 година
Искам да ви кажа, че този хамбар за сега е празен, макар и златен
266
1
 
2
 
! Отговори
льотчик преди 1 година
Само исках да ви кажа, че по принцип английските самолети пренасят и храни и стоки за англия, макар и не официално, guess why it never happened with me :D lol
265
0
 
0
 
! Отговори
льотчик преди 1 година
И изобщо това, че искаме да влеземе у българските магазини да тарашиме и всъщност да настаниме милицайки и да плащаме микропроцент, а след време буквално нищо, на собствениците на вериги, е нещо което евреите всъщност не подозираха, въпреки всичките си "пророци", даже Сионските мъдреци не можеха да подозират подобна милицейска инвазия
264
2
 
1
 
! Отговори
льотчик преди 1 година
То с това име Гълъб Донбас съвсем не прилича на Надежда Михайлова като име, а пък РР от по Росен и СС прилича най-много на фейсбукър, тъй като летищата едно време са като плевни или хамбари, ей това исках да ви кажа, тоест старите летища имат нещо като хамбари, да, сетихте ли се сега?
263
0
 
1
 
! Отговори
льотчик преди 1 година
Тази система с непротестите към назначение правителства е от времето на Надежда Михайлова, аз на Надежда Михайлова ли ви приличам?
262
3
 
0
 
! Отговори
Донбас преди 1 година
Българистанския милицай толкова много иска да яде, че иска гражданите съвсем да не ядат, то след подобни проверки, искам да ви споделя, най-хубавото ще е изядено, а за ващ ще има стока като от някой английски уебсайтове, където вътре "работят програмисти", всъщност милицаи, и няма да казваме какви новини пускаме, но на практика има само турски медии, за това Уилям реши един ден да прекрати този турски медиен "подем" като ударихме машина на СУ при застудяване и той HAARp-a после сам си "пръдна"
261
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, Донбас!Много дни ББ събираше смелост да набута Комисията на потребителите точно до халите, всявайки смут в икономическите департаменти на Гугъл, където започнаха да вещаят криза, но ние им запушихме устите с Коронарно-артериалния вирус, понеже Плевенлиев припада нон стопНе е ли смешно, така сме се смяли с ББ!!!!! ?!?
260
0
 
1
 
! Отговори
Донбас преди 1 година
Еее, ние от кога го подготвяхме това, ти помниш ли като сложихме комисията до Халите, а после и даже ремонтирахме една част от сградата на Министерски съвет до комисията точно, и тея двамата евреи с Брин от Гугъл седят гледат и реват от пред, а пък Елена, троянска, не хоро играе а направо куфее, и някакви руски военни се сдраха да реват и пеят военни песни отпретО, Донбас!