Референдумите имали политически оттенък

Според конституционалист са правно недопустими
68
Референдумите имали политически оттенък

Всяка една публична дейност носи своя политически оттенък, референдумите на правят изключение. Всяка партия би могла да помпа своя полически престиж с демократични средства. Освен че използваните средства трябва да бъдат демократични, те следва да отговарят и на Конституцията. Въпросите в референдума трябва да бъдат поставени така, че при вземане на решение те да бъдат изпълняеми. Това заяви конституционалистът доц. д-р Орлин Колев в ефира на "Денят ON AIR".

Той направи задълбочен анализ на въпросите, заложени в референдума на "Има такъв народ" за смяната на формата на управление в страната от парламентарна към президентска република.

"Всяко започване на въпрос с "подкрепяте ли" не може да задължи Народното събрание. Резултатът от подобен тип въпроси е просто едно информиране на обществото за нагласите", поясни конституционалистът.

Според него, избягването на прякото поставяне на въпроса "Дали да преминем към президентска форма на управление", "ще бъде в противоречие с глава 9 от Конституцията".

"Ако изключим политическия ефект на референдумите, от правна гледна точка въпросът е недопустим", категоричен бе гостът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Колев не пропусна на коментира и референдума на "Възраждане" за въвеждане на еврото.

"Не е естествено да питаме народа дали през 2043 г. да приемем еврото. Никой от нас не знае в какво икономическо състояние ще се намира страната, че така да се разпоредим  с този важен за всички въпрос. Има сфери на компетентност, които могат да са обект на национален референдум, но и такива, които не могат", смята той.

Същите критики  отправи и към референдума, подкрепен от ВМРО, относно отлагането на приемането на еврото, до изравняване на доходите у нас с тези в ЕС и забраната на джендър пропагандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 53 АнонименТова не е елит амърша
45
0
 
3
 
! Отговори
За 53 преди 1 година
Именно! Обичат да дават за пример Швейцария за референдуми, ама швейцарците обичат евро, ако е на чужденци, в техните банки. Във войни и конфликти не се месят. Затварят си курортите ако трябва, ама заради провеждане на мирни преговори - да се помни, преговаря по учебници и други срещи по света. Знаят си националния интерес, затова си правят референдуми.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдумът е най-висшата форма на демокрация,която обаче не изнася на колониалния алчен продажен и дълбоко некомпетентен български елит.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съкратено изписване на думата "форма" - Къде е проблема, че го редактирате на ф-**? Това си е въпрос за референдум със свободен отговор. Какъв ви е проблема, бе?
42
3
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Не знам докога в България ще се занимаваме с глупости? Слави Трифонов щял да прави референдум за президентска република, Костя Копейкин за еврото, ВМРО също за евро, но и за джендърите. Тези референдуми са противоконституционни. Ясно е още с влизането ни в Европейския съюз, че рано или късно ще приемем еврото за валута. За да станем президентска република, това го решава Народното събрание или Конституционния съд. За джендърите не ми е ясно какво предлага ВМРО. Да ги изселим ли, убием ли, незнам
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос "Да преминем ли към президентска ф-*** на управление" е като "Айде да прехвърлим цялата отговорност на един човек, а пък ние /партийките/ ще си го сваляме, оплюваме както можем". Тях ги устройва всякаква ф-*** на управление, стига да не носят отговорност. Отстрани е по-весело, по-забавно, повече чалга клипове и съответно пари. Ако не ги устройва отговора на референдума, ще забравят. Ако ги устройва, няма да спрат да се натрапват по медиите пряко или косвено.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти само му виж гушата. Само правилните референдуми са законни. Народът да не си бута носа дето не разбира.
39
1
 
8
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Те са длъжни да вземат решения и точно за това са там. Но изборът на тези решения,би трябвало да се водят от волята на на народа. Щом има референдум,значи част от хората,не са доволни от нещо.
38
1
 
7
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Излиза,че политици, анализатори, конституционни съдии и др. са от един отбор а редовите граждани от друг. Вечно сме в противопоставяне,
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Швейцария правят референдуми през две седмици казано! И какво? Най добре са във всяко отношение, не че всичко им се разминава, но са значително по добре! Извод! Чрез референдуми към просперитет!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо питате хора, които имат BMI (Body Mass Index) над 50 или на български адипозитивни личности? Те самите нямат контрол върху себе си, та какво остава да дават акъл! Всяко друго определение ще бъде обидно и знаете, че теляка ще го изтрие, затова така!
35
1
 
17
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Аз съм юрист и мога да кажа ,че този ако е конституционалист аз съм Гагарин и Бъз Олдрин взети заедно !Това е една правна анатема ,суверена тоест всеки един от нас и неговата воля е най-висшият източник на право !Недопустим си ти гуша такава соросоиднааааа!
34
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Референдумите пречат на европейската демокрация и затова в холандия ги забраниха. Факт.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария референдум за всичко, за евро, за кеш плащания и мн др , важни въпроси, касаещи швейцарците, които сами решават бъдещето си, а правителството служи на народа си, за което дефакто е избрано!
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то всеки референдум е с политически оттенък.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдумът е най демократичната форма на управление на дадена държава по ключови и важни въпроси, касаещи бъдещето и животът на населението и! Допитването до хората е ключът за просперитетът и благоденствието на нацията! Няма по демократична система на управление - Швейцария!
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много гнусно - ми питайте шверцарците дето н ги хвалите - защо я карат само на референдуми - платени краварски слуги искат да затрият лева -затова са тия измишльотини- тая страна асамо с падлоги ли е пълна
29
1
 
18
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
оядената либералка е умно-красива. И съответно гледа с презрение към собствения си народ. Как така ще ги питаме за каквото и да е ?
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистите по принцип не позволяват референдуми.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
народното събрание избира президент на републиката