Валентин Николов: Над 30% е по-висока цената на газа от посредници

По думите му вероятно сме загубили над 200 млн. лв.
8 фев 2023 22:04, Йоана Цонева
11

Имаше две комисии към НС, които изпратиха докладите си към ДАНС, а те ги препратиха към прокуратурата, след това стигнаха и до Националната следствена служба. Заключението, което потвърждават, е, че над 30% е разликата между цената, на която би трябвало да доставя "Булгаргаз" и същата газ, но доставена през посредници, заяви бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг и АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов пред Bulgaria ON AIR.

"Според обвинението сме загубили 88 млн. лв., но най-вероятно минават над 200 млн. лв.", каза той.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов са с повдигнати обвинения.

Той коментира твърденията на Александър Николов, че обвиненията срещу него са заради отказа му да се опъне под руския шантаж.

"Това би било добра теза, ако беше закупил газ, която не е руска. Няма как да се скрие това", категоричен бе гостът.

Според Валентин Николов разковничето се крие в резервирането на капацитети.

"Преди да откажем да плащаме по искания от "Газпром" начин, някои фирми са резервирали капацитет на Ревитуза или в Сидирокастро. Те са го направили, докато министрите умуват как и дали да откажат", смята гостът.

Бившият шеф на БЕХ изрази становището си, че възможността "Газпром" да ни осъди е много сериозен проблем.

"Булгаргаз" не е заявила капацитет, а взема този на "Газпром" и когато са поискали да купуват в долари или рубли, са им  казали да си резервират капацитет. Такъв обаче няма в Балкански поток, тъй като целият е на "Газпром", разясни Николов. Той е на мнение, че "руснаците на забравят, а чакат подходящия момент".

Обект на дискусия беше и АЕЦ "Белене".

"Проучванията показват, че към 2030 г. ще имаме недостиг в регион от 2 000 мегавата, а към 2050 г. те вече ще бъдат около 4 000. Ако не извеждаме мощностите, ще имаме недостиг, тъй като ще бъде спряно производството на дизелови и бензинови коли - ще се купуват електрически такива. За да бъдат зареждани те, има необходимост от 4 мегавата до 2050 г. Един АЕЦ се строи около 10 години, а подготовката преди това също е около 10 години, ако имаме политически идеална атмосфера. В даден момент ще стане необходимо "Белене" и "Козлодуй да бъдат реализирани. В близките 10 години обаче "Белене" няма да е готов", категоричен бе той.

"В момента АЕЦ "Козлодуй" е в най-напреднала фаза и ако сериозно се работи по него, може да заработи до 2032 г.", изтъкна Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Нещастнико, купувай си го тогава газа без посредници. Но ще трябва да ходиш да се биеш срещу Путин и Русия. Вземе със себе си и приятеля ти от Герб Бойко Борисов. Може и депутатите от пжоредното бившо НС може да вземеш. СТОЙНЕТО. Специален поздрав за хприятелите ми Нистор и Бойко Цветков. От жк.то Дружбата, в град София. Как да не ги поздрави човек, като аз им давам левове, а пък те ми плащат сметките.
5
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 1 година
До УжасГлупости!По-голям крадец от комуниста Винету и ГЕРБ -НЯ-*** !
4
3
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Шарлатаните от харвард ни сьсипаха жалко ,че ще се измькнат като много други преди тях
3
4
 
5
 
! Отговори
Този преди 1 година
Върна ли се при баничките или ГЕРБ пак го уреди някъде?
2
0
 
7
 
! Отговори
Пффф преди 1 година
Е. Оправяйте се с Чалгата. Нали сте гъсти там.
1
5
 
10
 
! Отговори
Простокировци преди 1 година
А александър николов е обвинен за 88 млн лева откраднати от данъкоплатците, а от слугинаж.бг не публикуват нищо по темата срещу господаря простокиро и партията майка продължаваме предателството ПП