Абровски: България не формира интереса си и сега страдат всички

По думите му трябва да сме солидарни към Украйна, но не и за сметка на нашите производители
21 мар 2023 22:14, Йоана Цонева
13

"България не можа да формира собствения си интерес. В резултат на това сега страдат всички", каза съветникът на земеделския министър Пламен Абровски.

"В момента имаме голям проблем, но крушката си има опашка. Това се случва заради това, че миналата година ЕК започна да разглежда солидарните коридори, когато тръгнахме да помагаме за Украйна", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Не че сме против Украйна, трябва да сме солидарни с Украйна, трябва да помагаме с каквото можем, но не и за сметка на нашите производители. Целта на тези коридори беше да позволи за тапата, която направи Русия, да бъде отпушена, да може това зърно да не изгние в Украйна, а да отиде в развиващите се трети страни. За това беше голямата европейска сделка, за да помогнем, хем да не изгние зърното, хем да не оставим гладни хората в развиващите се страни", припомни той.

"16 милиона евро са повече от 0 евро. Тези пари не отиват при всички зърнопроизводители, отиват само при тези, които имат залежани количества", подчерта гостът.

Абровски сподели, че в момента работата на държавата е да отсее тези хора, които имат нужда да получат тези пари.

"От 16 милиона евро може да станат 32 милиона евро. Това зависи от парламента, който може да взема решения, каквито сметне за необходими. Бил съм част от парламента и съм наясно, че когато има политическа воля, има решение", каза още гостът.

На въпрос защо земеделците въпреки всичко останаха недоволни, той отговори, че земеделието е особен сектор.

"Ако сгрешиш сега, може да коригираш грешката след една година година, това е уникалността на този сектор. Сега берем плодовете на нещо, за което говоря от една година", коментира той.

Според Абровски зърнопроизводителите са недоволни от цените.

"Най-големият проблем е по отношение на слънчогледа. Ние сме от големите производители на олио. Може да се окаже, че сме в първата петица в света на производство на олио. Когато се взимаше онова решение за онези коридори, се оказа, че евтиният украински слънчоглед измести качествената българска продукция", добави той.

По негови думи държавата ни е удвоила качествените проверки по границата ни с Румъния.

"В Украйна се произвеждат специфични препарати за защита, които в ЕС не са разрешени. Първата и основна наша цел е да гарантираме, че олиото и хлябът са произведени от качествена суровина", категоричен е Абровски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
България не можа да формира собствения си интерес." - Ами политиците гледат само какво да окрадат и за някоя далаверка. Децата им в чужбина - ползват България за дойна крава само. Няма кой да мисли за националният интерес. Резултата се вижда - България изчезва.
11
0
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
И ние не сме доволни от цените, никакви пари за тея, които не продават, а си чакат увеличението на цените.
10
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 1 година
Този обиколи няколко партии докато се докопа до МЗ. Сега там се вихри защитавайки зърнопроизводителите. Дребния земеделец, зеленчукопроизводителите, животновъдите са избутани на ръба на оцеляването. И ще ми говори за преди една година. Та преди една година той беше шеф на земеделската комисия в НС. Значи сърбаме неговата попара...
9
2
 
4
 
! Отговори
демокрация преди 1 година
Да подаряваме оръжия на Украйна и да събираме пари от СМС-и за лечение на българските деца!!Това е "хубавата демокрация", нали??
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-големи глynocmu скоро не бях чел ! Всички ли бездарници трябва да са на държавна хранилка , за да говорят небивалици, лишени от всякакъв смисъл ?! После чудим що не мърдаме от дъното ...
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В Украйна се произвеждат специфични препарати за защита, които в ЕС не са разрешени. Произвеждат или използват такива препарати?! И ако цитатът ви е точен какъв точно е проблемът с украинското зърно? Или целта на статията е дезинформация и наслагване на излишно напрежение сред българското стадо? Hещастници!
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мазен лъжецц и плужекк. Пазарна икономика искали? Борсата била виновна за цените, когато са високи. Конкуренция трябвало. А украинците не получават и субсидии като тези измамници и изнудвачи.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е, че ПП и ДБ са забатачили нещата преди година.
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин за бесилката.
3
2
 
6
 
! Отговори
Яяя преди 1 година
Когато си пълнят гушите е пазарна икономика а когато е добре за народа се нарича измама.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига глупости. Да сме били солидарни към Украйна за да не изгние злокачественото и жито там благодарение на което нашето доброкачествено да изгние тук и заради това нашите зърнопроизводители да получат помощ. Аз от където и да го гледам всички са губещи освен Украйна. ЕС с помощите, българските и други европейски производители. Развиващите се страни защото украинското зърно остава в Европа вместо да иде при тях. Това се нарича демагогия
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв интерес? Всичките ни политици с някои изключения си правят предизборните агитации под мотото всичко за Украйна. Хванали се за нея, като удавници за сламка. Дано ги удържи...Интересите на народа са някъде в далечната им периферия.