България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

Радев: Няма да предоставяме изтребители и танкове
21 мар 2023 13:12, Александър Попов
329
България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна
Снимка: БГНЕС

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като говори по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, посочи Радев. Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, каза още той.

В Брюксел вчера беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. Служебният министър Димитър Стоянов посочи, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Редно е българските граждани да знаят позициите на партиите, които очакваме след изборите на 2 април да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната, коментира президентът. Според него пред Европа това е знак на суверенно решение.

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Президентът взе отношение и по вътрешнополитически въпроси.

Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, заяви Радев. По думите му категорични спекулации са и твърденията, че ще има орязване на курса на лева спрямо еврото и ще има нови заеми от Международния валутен фонд.

Финансите на държавата са стабилни, но това е едно предупреждение, което служебното правителство отправяше и от трибуната на Народното събрание, заяви Румен Радев.

„Това е предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем, евентуално, да стигнем и до някой от тези негативни сценарии. Но зависи от отговорността на народните представители това да не се случи“, допълни президентът.

Министерството на финансите държи стабилни държавните финанси, посочи Радев и поздрави ведомството, че е осигурило рекордна събираемост и е гарантирало ежегодно нарастване на пенсиите и заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКосово коя територия е? Защо Донецк Луганск и Крим да не могат да искат независимост а Словения, Македония или Черна Гора да могат? Защото в единият случай е срещу интереса на САЩ а в другият случай е в интерес на световният разбойник Кравария!
252
1
 
3
 
! Отговори
..... преди 1 година
гледам с плаха надежда, че не сме само продажни р.у.сороБски дупки, които, като послушни useful idiots реват от колхоза несвързано и заплашват:) но сме доста голяма част така :(((
251
4
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Ало,редящ се под номер 273.Президента Р.Радев,има още по-вече от четири години от мандата си който му определя конституцията на Р.България.Твой ред е да спреш да бълваш простотии,които са герберско производство.Долна пасмина сте.
250
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Номер 280,какъвто беше,такъв си остана про.т екземпляр.
249
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предоставянето на военна помощ за Украйна е решение на парламента , който за разлика от президента има правото да взима подобни решения . Я президента щом не спира с общите приказки за мирно решение да изкара един план как точно вижда мирното решение , особено след като руските войски са на чужда територия и не виждам намерение да спират да се бият ! Нещата са елементарни, ако руската войска не е на чужда територия тази война нямаше да съществува
248
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България няма да дава оръжие, нооо НАШИТЕ СПОНСОРИ ЩЕ ИЗНАСЯТ ОРЪЖИЕ СРЕЩУ МИЛИОНИ ДОЛАРИ ПЕЧАЛБА! СПОНСОРИТЕ СА ПРОВЕРЕНИ ДРУГАРИ!
247
3
 
8
 
! Отговори
васал преди 1 година
Руския васал, иска да унищожи воената промишленост на България. После американците били виновни...
246
10
 
3
 
! Отговори
САЩ МРЕ преди 1 година
Браво на Радев, че озаптява стремежите на шайка безхаберици да затрият държава на 1300 години за сметка на Урсули и ЕвроПенделЛиберали! Да на Европейските ценности и твърдо не на НеоЛибералниМултикултурниПедераски брътвежи на евроАтлантициМекиКитки!
245
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам ме е от президента и всички гласували за тази копейка .
244
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемерието и демагогията на русофилите и руснаците са безгранични...
243
2
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Лъжеш, Синергисте! Износът не е пряк, но крайната точка е Украйна!
242
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ от 274 коментар назад всички все на един и същ ПУМ,пал.
241
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
274 - И ОЩЕ ДЪЛГО ЩЕ ПЪТУВА КАТО ПРЕЗИДЕНТ. А ВИЕ СЪС МЕКИТЕ КИТКИ И МЕКИ КРАЧЕТА САМО ЩЕ ГРАЧИТЕ.
240
6
 
16
 
! Отговори
Радев е пътник преди 1 година
Румен Радев ще си отиде, както изчезна и Слави Трифонов. Ред е на прокуратурата да вземе съответните решения за повдигане на обвинения, относно многобройните престъпления от екипа на Радев - Йотова.
239
9
 
15
 
! Отговори
в преди 1 година
Нюза махнете този от сайта си.Сваляте си имиджа.Най-слабият държавен глава за всички времена в историята на България.
238
4
 
14
 
! Отговори
Решетников преди 1 година
Само банановите републики в Африка си избират в мирно време военни за президенти! България дегенерира тотално!
237
11
 
16
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 1 година
Радев е руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача Корнелия. Отваряш Корнелия, а от вътре изскача Путин...
236
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига сте плашили гаргите с мобилизация, бе лльольовци смешни.
235
19
 
8
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Скоро България ще стане и част от общата мобилизация на русофоби за Украина.Стига само сме викали "Слава Укрию" по форумите. Време е да покажем и малко лична ангажираност към проблемите на вероломно нападнатата Украйна. И за да не се чувстват самотни жената и децата , в дома му на мястото на всеки изпратен на фронта русофоб държавата ще настани по един бежанец украинец. Да изпълнява съпружеските задължения на мобилизирания . ЩЕЛИ ДА БЪДАТ МОБИЛИЗИРАНИ САМО РУСОФОБИ, ВРАГОВЕ НА ПУТИН. Гответе се.
234
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската държава се е отказала да бъде държава и е станала територия управлявана от престъпни организации с етикетчета политическа партия. Псевдодържавата Б-я отказва да разследва престъпните им лидери и ги пробутва за преизбиране. Бойкотирайте псевдоизборите на псевдодържавата България. Спрете да плащате данъци -- по-добре отидете си купете нещо с тези пари -- дрехи, ядене и пиене, вместо да ги дадете на псевдодържавата и тя да ги подари на фашистката хунта в украйна.