САЩ с критика към България: Корупцията унищожава големия ни потенциал

В доклада се отбелязва нехуманното отношение към групи арестувани, мигранти и деца в институции
21 мар 2023 19:31, Йоана Цонева
53

САЩ отправи критики към България по отношение на спазването на човешките права в новия годишен доклад на Държавния департамент. В документа се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и зачитане на човешките права са "недостатъчни".

В доклада се отбелязва нехуманното отношение към групи арестувани, мигранти и деца в институции. Посочват се още незаконните арести, като се припомня ареста на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване. До момента обаче няма повдигнати обвинения, предаде Bulgaria ON AIR.

По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. В доклада са направени заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост.

"Нито една от посочените точки в доклада не е непозната за нас", коментира държавният глава Румен Радев. По думите му страната има нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии.

"България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някой в чужбина, а на своите граждани. Апелирам и се надявам, че партиите осъзнават, че предизборните обещания трябва да водят не само до парламентарно представителство, а и до конкретен резултат - до изкореняване на безнаказаността, но и до обективно правосъдие", категоричен бе президентът.

Според временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ в България Андриа Родригез корупцията е пряко свързана с националната сигурност.

"Санкциите по глобалния закон "Магнитски" не са насочени към гражданите или към определени политически партии, а към конкретна група хора, за които имаме данни и знаем, че са източили стотици милиони долари обществени средства. Корупцията унищожава големия потенциал на България и присвоява пари от джоба на всеки български гражданин", подчерта тя.

На антикорупционен форум бяха очертани основните стъпки, които страната ни трябва да предприеме за борбата с корупцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Корупцията унищожава големия НИ потенциал" -- ами да, ама това е ваша корупция, практикувана от цру и разнасяна по целия свят като зараза.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията идва от сащ и от марионетките, които се опитват да поставят на власт тука за да могат да въртят гадни номера на Русия -- тях друго не ги интересува. Войната в украйна е тяхно дело. Превратът преди това също. Целта им е била да инсталират ядрени оръжия на украинска територия срещу Русия -- автоматично война, българските будали нека им ръкопляскат.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще правим обратното на това което ни казват от сащ за да сме добре.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската държава се е отказала да бъде държава и е станала територия управлявана от престъпни организации с етикетчета политическа партия. Псевдодържавата Б-я отказва да разследва престъпните им лидери и ги пробутва за преизбиране. Бойкотирайте псевдоизборите на псевдодържавата България. Спрете да плащате данъци -- по-добре отидете си купете нещо с тези пари -- дрехи, ядене и пиене, вместо да ги дадете на псевдодържавата и тя да ги подари на фашистката хунта в украйна.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно корупцията и сервилността към Русия спъва България вече 30 години!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам критика към САЩ, че държат хората бездомни, дават им наркотици в Сан Франциско и Филаделфия, че имат много наркомани, бедни и бездомни хора, държат индианците в резервати и имат много инциденти с оръжие и стрелби в училища, университети. Препоръката ми е да дадат жилища на бездомните, да забранят оръжието и да спрат вноса на дрога от Мексико.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие като си изберете президент, който не се напикава през 2 часа тогава може да давате акъл.
35
2
 
10
 
! Отговори
Един там преди 1 година
Моля американските палячовци да не се обаждат много. Скоро им предстои да им бият шута от много места.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са ли прекалено устати за хора, които са ангажирани да се грижат за сенилен дядо?
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В доклада Магнитски включили Влади Горанов като един от най-корумпираните политици,в следващия доклад,че ареста му бил незаконен.Тия тотално са се объркали,защо ли им четем писанията,като много добре си ги знаем всичките що за стока са.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно оня,дето е ходил 3 пъти в американското посолство е дало резултат.
31
1
 
14
 
! Отговори
мак преди 1 година
Дрън дрън ярина. Те най-много спазват човешки права чрез разпалване на конфликти, да не кажа войни. Освен това у тях си не всичко е наред, а са тръгнали да критикуват други. И не им влиза в работата какво става в България или другаде.
30
2
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Тръмп да върне парите на Ружа и да възстановят шефа на ФБР и после да ми говорят. Да не говорим за убийствата които се преливат пред Капитолия и личния му остров. Кой кого разяжда?
29
1
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
е какво доживях, да чета как ни анализират американците, пишат доклади, че дори и ги четем ... ти да видиш. Едно време се кланяхме на Москва, сега бършем обувките на Вашингтон
28
3
 
11
 
! Отговори
КИРО-ДОМАТА преди 1 година
1 ЯЙЦЕ = 1ЛЕВ....1 ДОМАТ=4 ЛЕВА.. ИЗМАМНИЦИ, ВЪН, ДОЛУ, АУТ....!!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за кирчу няма ли санкции от сащ задето прави нелегални арести
26
1
 
12
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Крадеца вика дръжте крадеца...
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асандж къде е,а?Тия като ги чуя да ми говорят за демокрация и да сочат някой с пръс,лошо ми става.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Како ние ,както и вие ги знаем всичките с ошфорните сметки,сега им извивате ръцете за да направят покорно правителство.Сега ли се сетихте да говорите за корупция
23
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
на това се казва жива гавра с народа ни ,най големите коропционери ,далавераджии и насилники правят забележки за корупчци