Радев: България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна

Произвеждала само за партньорите ни, ако те ги поискат
243
Радев: България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, отсече президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел.
По думите му България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна.

Още по темата

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев.

Президентът заяви още, че България не се е отказала от Плана за справедлив преход.

"Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев.

Според него е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени.

Президентът коментира и въпроса за българските клубове в РСМ.

Според него решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля е израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
2
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Никога досега сме нямали такъв жалък президент - той е позор за страната ни! Дано да образуваме по-скоро нормален парламент и правителство и да го разкарат тоя проруски шушумига - той дори не заслужава да живее в България! Да го натирят заедно с оная мисирка Митрофанова при убиеца Путин в Русия - нека там да се бори за мир!
160
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо май не можете да четете.Сега не дава.Браво!Крайно време беше.А коментаторите,които тук халюцинират комунисти е редно да се лекуват,а не да пишат по форуми!!!Комунизъм в България няма от 1989-та година!
159
2
 
7
 
! Отговори
Ми преди 1 година
Когато Русия беше нападната САЩ ИМ ДАВАХА ОРЪЖИЯ, ХРАНИ, БОЕПРИПАСИ ТОГАВА РАДЕВ ДАЛИ ЩЕШЕ ДА ИМА НЕЩО ПРОТИВ, А??? СМЕШНО НЕКОМПЕТЕНТНО ЧОВЕЧЕ С ОГРАНИЧЕНО МИСЛЕНЕ, МЕЧТАЕЩО ЗА РУСКИЙ МИР! ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
158
1
 
1
 
! Отговори
МиМ преди 1 година
Няма да даваме на Украйна, но ...ще даваме на Полша...! Тоест ЕДНАКВО с позицията на Нинова!!! Тия са си с общ Началник. Това е като да НЕ даваш оръжия и боеприпаси на РУСИЯ ПО ВРЕМЕ НА ВСВ СРЕЩУ агресора ХИТЛЕР. СЪЩОТО Е.
157
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да имаш президент комунист е пълно дъно... но бъгларите са доказали че се ровят по дъното.
156
1
 
13
 
! Отговори
сандо преди 1 година
ама кого лъжат? Заводите бачкат на 3 смени от една година и всичко се изнася. Не било ЗА Украйна, да, за Полша и Чехия са които ги дават на Украйна. Защо ни правят на маймуни?
155
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позиция на евтина жена. Значи БГ няма да праща на усранците,но ако някой от ес и нато поискат БГ ще даде на тях,за да дадат те, бг снаряди на усраинците?! Радев,надмина всички *** в БГ.
154
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищожество, типичен представител на скъпоплатената съветска колониална армия.
153
2
 
10
 
! Отговори
. преди 1 година
т.нар.президент,киро-простото, кокорчо, бойкикев- красивия, гнома-харизматичния, маямата, бабикян, хаджикян, учиндолския чалгар, корнела - ето тези са първата група за хотел Белене-алкатрас. Неудачниците и будалите, които бяха излъгани от тези шарлатани да гласуват за тях, ще си останат голтаци за цял живот.
152
7
 
8
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
До Анонимен 169 - Излишно е някой да ни дава патенти и разрешения за 155 мм снаряди, когато поточните ленти за 152мм продължават да работят, а украинците имат огромно количество оръдия, за да стрелят и чупят руските кратуни.
151
6
 
18
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Позор.
150
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обитаващия Дондуков е безроден руски роб. Ако остане с нещо в историята, то ще е само с презрение.
149
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 166: Ако не беше Игнатиев Левски нямаше да бъде обесен !!!!!
148
2
 
12
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Да Сигурно.Още малко ще каже че ефин патрон не сме изнесли
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мхм, и който докуца от нас да купува оръжия. ще ги препродаде за някоя друга война.Мижи да те лажем...
146
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че досега знаели тоя че снарядите с които урките трепат в донбас донецк и луганск има щемпел на бг завод. По руската тв която гледам от спътника показаха бългатски парчета от снаряд на който ясно личи щемпела. Продавате на поляците а те ги пращат на урките. После поляците са вода ненапита а ние сме вражедка държава.
145
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се Радев или Орбан е по-голям близaч на путинcки зaдници.
144
9
 
10
 
! Отговори
Бинго Васил преди 1 година
А какво зависи от зеления чорпогашник? Ако утре тиквите и кокорчовците гласуват да пратим още джепане на укрите, той освен да си разпъне жартиерите какво друго може да направи?
143
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
точно така, бг еднолично доставя на уркия, даже еднолично я спасява
142
3
 
3
 
! Отговори
браво преди 1 година
До ХОРА! .. Абсолютно си прав. Аз съм на същото мнение.