Чрез конкуренция цените можело да намалеят

МС проверява дали има нелоялни практики при храните
76
Чрез конкуренция цените можело да намалеят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство прави всичко възможно да провери дали има нелоялни практики при формирането на цените на храните. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред bTV.

По думите му кабинетът търси баланса и разговор с търговските вериги.

„Във фокуса на служебния кабинет в момента е темата с цените на храните. На първо място, не можем да намерим обяснение защо някои продукти в България са по-скъпи в абсолютни стойности, отколкото в Австрия и Германия, например“, добави Пеканов.

Той обясни, че именно заради това служебното правителство прави всичко възможно да види дали има неправилни практики, дали регулаторите могат да бъдат по-активни.

„В регулаторите има ниско заплащане, може би трябва повече ресурс да се задели, тази критика я приемаме“, заяви вицепремиерът. 

Той допълни, че смисълът от правителствения сайт за сравнение на цените на основни хранителни продукти е доста сериозен.

„Това се прави с цел крайните потребители да имат информация, на която да вярват по отношение на цените“, заяви Пеканов.

Вицепремиерът допълни, че се надяват чрез конкуренция да се стигне до понижаване на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елементарно е - никой не иска да прави бизнес в България понеже е малък и беден пазар, и тези които трябва си слагат надценка за тежкия труд и високия риск. Освен това бизнеса е неефективен и конкуренция няма. Има само корупция. Няма нито една причина цените да са ниски, освен ниските доходи. Защо някой западен производител да продава по-евтино в България отколкото в Австрия и Германия, където е ситуиран? Тези проверки няма да намерят нищо, освен очевидното, което го знаят всички.
40
0
 
0
 
! Отговори
Експертин преди 1 година
Аз ще ви кажа, защо цените са толкова високи. Нейде по веригата, плащаме за нечие Ламборгини. И още нещо. Не сте ли забелязали, че на чуждестранните вериги, компаниите майки, нямат уау резултати, а такива според ситуацията на пазара. Докато в България.... Те тия тука са първенците. Винаги страхотни финансови резултати. Не само магазините, но и при банките е така. А всъщност, служителите им не са чак толкова добре запалителни...
39
0
 
2
 
! Отговори
Всеки път, преди 1 година
когато видя празната пеканова краtyна с втренчения маниакален поглед,автоматично сменям канала,без значение по коя пр0дажна тв го превъзнасят ми$$ирките!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО ВСИЧКИ ГОВОРЯТ ЗА ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ,КАКВА Е РАЗЛИКАТА В ЦЕНАТА НА МАЛКИТЕ МАГАЗИНЧЕТА!ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ СЕ ИЗКАРАХА ХЕРУВИМЧЕТА!ЗОРОВ НАПРАВО С КРИЛЦА!И ДА ИЗГОНЯТ ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ, МЕСТНИТЕ МАЙМУНДЖУЛУЦИ ЩЕ СИ ОСТАНАТ!НАВСЯКЪДЕ НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ ЗА КОЛЕДА И ВЕЛИКДЕН У НАС СКАЧАТ И ПРЕДИ ДА ИМА ВЕРИГИ И ТЕЗИ ПРИХВОНАХА НАШЕНСКИТЕ ТАБИЕТИ!ЗАЩО ОЛИАТО БЕШЕ 5 ЛВ.И СЕГА НАМАЛЯВА...ЗАЩОТО ЩЕ ГРАНЯСА!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама ние вярваме бе Наско.Като влезем в магазина се уверяваме всеки ден как цените са все по-високи.Иска сигурно да каже да гледаме в сайта и като видим,че вече яйцето станало 1лв/броя хич да не ходим до магазина.Така ще спестим време и пари.Всичките ни експерти такива.Едина вика бяло,другия черно.Хампацумян сега рече абсолютно безсмислен сайт от който никой не печели.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но не и с тази КЗК, която имаме в момента.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доби дръжка rлyпоcти и се надява някой да му даде чорап
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавните служители си стоят на държавната софра пък ако някой им каже да вършат работа го вършат факт Точно кскто каза и те ходят да пазаруват и т.н и виждат проблема Въпросът е кой на каква длъжност е и как си върши работата иначе за съставяне на Актове нямат конкуренция
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 Аз ще ти дам пример.Последният месец се заговори за високите цени и започнаха масови проверки от държавни служители. И изведнъж от 500 проверки установяват 400 нарушения. Това какво значи. Че или някой е взимал подкупи и си е траел с години или някой не е ходил да проверява. Но тъй като и държавните служители са хора и ходят на пазар ме съмнява да не са забелязвали нарушенията на големите вериги и на другия ден като отидат на работа да не си кажат " Я сега да им напиша акт на тези".
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ се погрижиха да няма конкуренция и неудобните бяха разчистени. Но народа явно го кефи това, щом още гласуват за тях. *** народ, слаба държава!
31
2
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Не разбрах по кой закон държавните служители трябва да правят нещо, което ти си въобразяваш, че те трябва да правят?!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На държавните служители им намалиха заплатите, когато държавата пое на 100% осигуровките им, което си е прецакване на държавните служители. Те най-много от всички искат сами да си плащат техния дял от осигуровките като останалите, но в този случай ще трябва да ни вдигнат данъците, заради по-големите разходи за труд на работодателя (държавата).
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавните служители изпъляват това което им наредят От години се повишавят цените нима не са видели това тези които работят в тази сфера Видяли са го но си държат на мястото и едва ли повдигнали тази тема Иначе държавните служители не внасят никскви вноски плаща им ги държавата т.е плащат им ги тез които не са държавни служители
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Далаверите на ГЕРБ няма да успеем да ги спрем и през следващите 10 години, така че цените и по-високи ще стават.
27
0
 
4
 
! Отговори
Име преди 1 година
Комкуренция има само на хартия и при малките фирми. Големите бизнеси са чист олигопол, само за пред хората се правят на конкуренти.
26
0
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Кой закон не изпълняват държавните служители според теб? Цитирай закон и текст от закона! Прехвърляш вината от болната глава на здравата.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Лидъл хлаба е дигнат с 15 Ст .сирене и кашкавал са скъпи с сравнение с тмаркет
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 12 години на власт мутрите изградиха стройна престъпна система, която елиминира конкуренцията. Това не е изчегъртано и трябва промяна, която да възстанови България от престъпното управление на ГЕРБ.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За високите цени у нас обвиняват конкурецията щот нямало такава Лъжи конкуренция има държава няма Държавните служители са там само за да си получат заплатата и топлото място Но А да работят някой трябва да им нареди По висшеят а той само си дрънка за оправдание Къде са българските стоки -изнасят ги Ние кондумираме всичко друго но не и българско и затова е виновно правителството коеъо и да е то
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питай твоите от ПП те знаят как става далаверата