Божилов: Вече е ясно, че български боеприпаси ще стигнат до Украйна

Няма да може да използваме фондовете за модернизация на армията
27 мар 2023 11:14, Елка Василева
405
Божилов: Вече е ясно, че български боеприпаси ще стигнат до Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Българските боеприпаси ще стигнат до Украйна, макар и не директно и това вече е ясно за всички, коментира пред БНТ директорът на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов.

Той изтъкна, че страната ни разполага с един от най-големите налични стари съветски тип арсенали - въоръжение и боеприпаси.

Още по темата
"Тази фаза на войната изисква изключително голям запас от боеприпаси съветски тип и България е може би единствената страна в Европа, която може в момента директно да предостави такива. Министерски съвет прие акта, с които ще достави на Вазовските машиностроителни заводи боеприпаси и то точно от тези, които сега са най-необходими и за всички е ясно, че те няма да останат във ВМЗ - Сопот", каза Божилов.

Страната ни обаче няма да може да се възползва от американските и европейските фондове за модернизацията на Българската армия и това е проблематично, допълни той.

"Министерство на отбраната дава стари боеприпаси на ВМЗ, а след три години ВМЗ трябва да произведе нови и да ги даде на Министерство на отбраната. Това не е модернизация на армията и не ни приближава към стандартите на НАТО, защото ВМЗ ще произведе пак стар тип боеприпаси", обясни той.

Божилов коментира и решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. Според него с този ход Путин се опитва да сплаши Киев и държавите от НАТО.

"За да се използва едно тактическо ядрено оръжие, трябва да имате голяма цел. Тези оръжия са създадени да се порази голям военен обект, например, кораб или завод за производство и големи градове, включително. Но използването на такова оръжие ще прекрачи една граница, която никога досега не е прекрачвана. Путин се аргументира с това, че други държави предоставят оръжия с обеднен уран на Украйна и това води до руската реакция. Искам да ви кажа, че обедненият уран не са ядрени оръжия. Просто в снаряда има, да кажем, един голям пирон. Това е много твърд метал. Аз съм държал в ръката си обеднен уран. Засича се някакво, но много слабо излъчване. Целта на този обеднен уран е да пробие броня, да пробие бункер. Аз съм бил в Швейцария, където изследваха точно влиянието на обеднения уран в природата и мога да ви кажа, че няма никакво замърсяване", посочи Йордан Божилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам и позор този *** да ни убеждава че боеприпасите с обеднен уран са безвредни. Кой те сложи на тази длъжност бе ***. Питайте Вучич за даренията които получи Югославия от САЩ и последиците. Продадъхте се на американците и сега повтарят като папагали техните брътвежи. Ще ги слушаме тях когато тъкива снаряди почнат да падат там, тогава ще види каква песен ще пеят.
342
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България винаги е била най-верния сателит на Русия, единственото с което си го обяснявам е че тук хората са най-глупави и най-лесно се манипулират, повечето с ниско образование и вярващи в какви ли не глупости.
341
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този никскъв Божилов знае ли, че ракета ше достигне сто процента София и както си спи и така и ще отлети
340
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАРКЕТНИЯТ ДИРЕКТОР ФОРУМ ЙОРДАН БОЖИНОВ ОСВЕН, ЧЕ Е НЕГРАМОТЕН, НО И ОТКРОВЕННО Е ЛЪЖЕЦ!!! КОГАТО ПРЕДОСТАВИШ РЕЗЕРВАТА ОТ БОЕКОМПЛЕКТИ С УГОВОРКАТА ВМЗ"СОПОТ" ДА ГИ ВЪЗСТАНОВИ СЛЕД ТРИ ГОДИНИ,КАКВО ПРАВИШ?!!...САМО ПИТАМ - ХИРОШИМА И НАГАСАКИ КАКВО СА,ЧЕ НЕ ПОМНЯ ДАЛИ НЕ СА ГИ ОБСТРЕЛВАЛИ ЯНКИТЕ С БРОЙЛЕРИ?!!... И МОЖЕ ЛИ ДА СИ ЗАДЪРЖА БИДОНЧЕТО С УРАН 238, ЧЕ НЕ Е ОПАСЕН?!...
339
4
 
4
 
! Отговори
О,Шипка преди 1 година
Голямо заключение.БГ.оръжието за хохлите се изнася още от началото на войната.
338
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 2 думи всичко което правят американците е добро и демократично а каквото правят руснаците а против всякакви човешки норми. Така излиза от изказването му
337
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В Русия снаряди с обеднен уран се разработват от 70-те години и са приети на въоръжение в началото на 80-те. В момента имат на склад към половин милион.
336
9
 
12
 
! Отговори
срамота преди 1 година
Пак паднахме на колене пред подлите кравари.Краварите са тези които печелят от войната в нацистка Оссрайна.Всички останали са губещи.
335
12
 
16
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 1 година
Радев е руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача Корнелия. Отваряш Корнелия, а от вътре изскача Путин...
334
6
 
13
 
! Отговори
Решетников преди 1 година
Само банановите републики в Африка си избират в мирно време военни за президенти! България дегенерира тотално!
333
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли защо не са включени 152 милиметра снаряди ами само 155 айде помислете
332
2
 
9
 
! Отговори
Всички приказки преди 1 година
имаха една цел-да оправдаят тежката верига от посредници,които си прибират парите и снасят яки комисионни на политиците ни псевдопацифисти.
331
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
к'о ста'а путинофили? Бахмут ще го превземаме ли днес?
330
11
 
6
 
! Отговори
БОйпоруските парцали преди 1 година
Браво, само снаряди по ***. Те друго не заслужават!
329
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, накурник плешив, я вземи, вместо у Швейцария, да се разходиш малко до Сърбия. Е така, да видиш колко безвреден е обеднения уран!
328
2
 
15
 
! Отговори
кой плаща преди 1 година
Директор на какво-Софийски форум за сигурност,как звучи само!Тва платено дезинформаторче що не каже кой плаща за този форум?ЗА такива като него янките са създали 30-те години на миналия век-закон за чуждестарнните агенти.Е сеха янките плачат като другите ги копират.А тва директорче дали след години няма за седи на посъдимата скамейка..Неведоми са пътищата божии...
327
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мааму стара, че те са там още от първия ден,бе Божилов!!
326
3
 
18
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
САЩ имат разположени ядрени оръжия в шест европейски държави. Това, а и разполагането на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус, не е в нарушение на никакви международни споразумения. Сигурно не им харесва това нито на Киев, нито на Брюксел и Вашингтон, но трябва да свикват.
325
5
 
15
 
! Отговори
Да си припомним преди 1 година
През 1999-2001 НАТО води война до нашата граница. Бомбардировки, използване на боеприпаси с обеднен уран. Една ракета падна в Горна Баня и събори покрива на къща. Добре че нямаше жевтви и не уцели центъра на София.
324
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЪЖЕЦ