"Уестингхаус" ще строи два блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

За Белене готвим споразумение с Франция
28 мар 2023 17:37, Стела Стоянова
84
"Уестингхаус" ще строи два блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка БГНЕС

Предстои окончателното подписване с американската компания "Уестингхаус" на инженерингов договор за изграждането на два блока на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков:

"Както с Америка ще бъде подписано междуправителствено споразумение, подобно ще има и за изграждане на тези два ядрени блока с "Белене" между България и Франция.

"На 4 април пристига в София за среща с министъра и след това работна среща с нас френският изпълнителен директор за нови мощности на „Електрисите дьо Франс“. На 18 в Белене ще бъдат на посещения и на оглед френски специалисти от ЕДФ".

Договорът с американската компания „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е за 10 години, посочи зам.-министърът. Първата доставка ще е през 2024 г. Предстои горивото да бъде лицензирано, като в момента се представят отчетите за това пред Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

С френската компания "Фраматом" е подписан договор за доставка на свежо ядрено гориво за 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", добави Еленко Божков. По този договор доставката е също за 10 години.

Първата доставка ще се осъществи през 2025 година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Чудя се с кой акъл сключваш договор за нещо засягащо националата ти сигурност с компания обявила банкрут през 2017 г. и продадена от Toshiba на други две компанни нямащи нищо общо с този вид бизнес Brookfield Renewable Partners и Cameco ????!?!Има и други американски компании занимаващи се с този бизнес, ако целта е компанията да е американска, които са доста по-мощи финансово.https://en.wikipedia.org/wiki/Westinghouse_Electric_Company
71
1
 
4
 
! Отговори
Яяя преди 1 година
Целта на америка е да има енергиини роби ,най високи цени и чернобил 2 .Компроматите на политици крадци работят за краварите.
70
0
 
0
 
! Отговори
баце преди 1 година
еленчо прическов
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано се справят, че в САЩ последният им проект е с огромно забавяне и многократно увеличение на цената поради проблеми в сигурността
68
2
 
9
 
! Отговори
Нашите п0длоги преди 1 година
ще предизвикат Чернобил 2 в България! Що за YRodu пр0дажни сте бе и33вратеняци?!?!?!?!?
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане като с мариците на Костов.Фиксирани високи изкупни цени на електроенергията от държавата.Това ще е заробване бе празноглавци.
66
0
 
10
 
! Отговори
??? преди 1 година
Американската компания за ядрени реактори "Уестингхаус" е поискала съдебна защита от кредитори, съобщи Ройтерс. Дружеството е собственост на концерна "Тошиба", който е в дълбока криза, и за 2016 г. се очаква да има загуба от 9,13 млрд. долара.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А хората знаят ли как е замесена Уестингхаус с Тошиба и аварията във Фукушима? Не фалираха ли тогава?
64
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една полза от войната. Втората Студена война ще ни направи богати. Запада ще хвърля пари за влияние и ще строи като лудд, за да прогони врага.
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двете построени централи трябва да бъдат държавни. Това е стратегически ресурс за елекрификацията на транспорта. Частните фирми също искат евтин ток, който може да им даде само държавата чрез своите стопански предприятия. Пазарната икономика се изражда винаги в картелна икономика или борсова, спекулативна икономика. Всички страдат, малцина алчни чужденци или българи печелят.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мери Капоне и Малтин Димитлов бяха за "БеляНЕ". Сега ще мълчат или ще скандират "БеляДА".
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез след като ни взеха Мариците и златото от Трън сега са на Атомната Така ли искате да хъде Не съм от Възраждане от България съм САЩ само ни цоцат ресурсите
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 милиарда нови заеми.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната движи Света напред. Напред, другари евроатлантици. И Белене, и Козлодуй, и Александруполис-Бургас ще строим. Никой няма да протестира и да спира проектите и да пита за Цената.
58
0
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 1 година
До КОНСТАНТИНОВ: Ние не ги избираме. Те ни ги назначават, защото сме губерния
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана, нали Белене беше земетръсна зона?
56
0
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ПАК НИ ЗАРОБВАТ С ТАЯ ФИРМА НА С.А.Щ.,ЩЕ ПЛАТИМЕ КАКТО ПРИ САМОЛЕТИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО,ПЪ ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ. НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ СА НАЧЕЛО НА БЪЛГАРИЯ И РОБИТЕ ПАК ЩЕ ГИ ИЗБЕРАТ НА 2 АПРИЛ,НИЩО ЧЕ ТЕ НЕ СТАВАТ ЗА УПРАВЛЯВАЩИ И СА ГО ДОКАЗАЛИ ПОСЛЕДНИТЕ 32Г.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат от 38 ...интересно как се взимат тези решения от служебно правителство. И кой ги одобрява,... Ами американското посолство на "Козяк" взима тези решения и те ги одобряват, а техните долни прислужници ги реализират, срещу дребни подкупи и сериозни заплахи за разкриване на кирливи ризи.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз Цените на Уестингхаус са около 4 пъти по-високи от руските.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три пъти фалиралия Уестингхаус щял да строи в козлодуй?!? Явно решенията ги взимат *** ло у мници в тази държава!!! Във Фокушима гръмнаха реактори на Westinghouse управлявани от поделение на Toshiba. При това, за сравнително еднакви реактори цените на Уестингхаус са около 4 пъти по-високи, при по-лоши технологии. Тази сдлека е следващия след сделката за златните самолети - подарък на колониалните господари от бедната колония.