Окончателно! Депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор

Разследващ ще е наказателен съдия, избран на случаен принцип
25
Окончателно! Депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промените Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Измененията предвиждат главният прокурор или неговите заместници да могат да бъдат разследвани от избран на случаен принцип наказателен съдия с ранг на съдия от Върховния касационен съд (ВКС).

Предвижда се при данни за престъпление, извършено от главния прокурор или неговите заместници, разследването да се води от наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС.

Той ще се се определя на случаен принцип от списък с магистрати, предварително одобрен от Наказателната колегия на ВКС, които са дали съгласие, и ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Друг наказателен съдия ще контролира действията на този специален прокурор.

Целта на идеята съдия да разследва главния прокурор е той да бъде независим при взимането на решения.

За престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник ще бъдат образувани дела в Софийския градски съд като първа инстанция. Две съдебни инстанции ще се занимават със случаи на отказ от образуване на досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това за съжаление не решава проблемите.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Геша откраде трабанчето на соломона
14
1
 
0
 
! Отговори
Нормални преди 10 месеца
нема на какво ви научат чичо мраз дечица мошеници откачалки
13
1
 
0
 
! Отговори
дедо мраз и снежанка преди 10 месеца
много са като нейното име всики се казват като нея и всички ги ползват ялови изказвания секс с малолетни
12
2
 
0
 
! Отговори
Нормални преди 10 месеца
готова баба ромка с нейния червен *** или от ползуване на бабата отсрамихме се пред света с не я помага жената и го вкарват и за нормална минава браво гордеем се с ромските жрици
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оставиха си голяма възможност за манипулации и саморазправа, на случаен принцип...
10
2
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 10 месеца
До няма време! 6 ВСС няма да гласува отстраняване на Гешев. Да не са лу-ди. Няма да си нарушат статуквото на недосегаеми.
9
6
 
5
 
! Отговори
1989-БЪЛГАРИЯ ФАЛИРА преди 10 месеца
ФАЛИРАЛИТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ ИЗПЪЛНЯВАТ, КАКВОТО ИМ СЕ НАРЕДИ..... СЛЕД КАТО НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗХРАНВАТ, А САМО ЧАКАТ НЯКОЯ КОПЕЙКА ДА ИМ ПОДХВЪРЛЯТ
8
2
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 10 месеца
До Питанка 3 Да. И онзи късия от Кремъл още шава.За още някой да питаш ?
7
1
 
9
 
! Отговори
Закривай преди 10 месеца
15 минути им трябват за гласване на бюджет а цял ден се занимават с гбупости.Закривайте я тая излагация вече за смях станахме пред света.
6
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
..та:..-АБСОЛЮТНО ЯЛОВИ същества се опитват да "коригират" НЕДОМИСЛИЯТА на други същества..демек:..-"Надежда тука всяка оставете!"..
5
2
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 10 месеца
Е , браво! Какъв е този главен прокурор, обвинител 1, да бъде разследван от съдия от ВКС ?А кой ще разследва съдията на "случаен " принцип ?Така до никъде няма да се стигнем. И кой разследва Лаура Кьовеши ?Съсипаха и ВСС.С това промяната в СС приключва.
4
1
 
7
 
! Отговори
няма време! преди 10 месеца
А след като вече не е главен прокурор, кой ще го разследва и съди за престъпления, извършени докато е бил главен прокурор? Понеже, доколкото разбрах, ВСС трябва до една седмица да гласува отстраняването му, даже вече са един-два дена по-малко.
3
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
ега ти дивотиите !!!!!...Каква е тая шизофрения?...Ако става въпрос за "престъпления" на гл. прокурор към подчинените му,то би трябвало да се дефинира какво е това"престъпление" ?..Ако е юмручен бой или плясване на шамар,то НЕ Е НЕОБХОДИМ "извънреден закон" !..Ако е ОТНОШЕНИЕ на главния към дейности на подчинените му прокурори,то той Е КАЛЕСАН ТОЧНО ЗА ТОВА -да осъществява контрол,а ПРЕЗУМПЦИЯТА за действията на прокурорите е "..ПО ВЪТРЕШНО УБЕЖДЕНИЕ" !!..Е,работата е ясна:-Абсолютно ЯЛОВИ
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
чичо Фестър
1
9
 
6
 
! Отговори
Питанка преди 10 месеца
Тази плешива м а й му н а на снимката още ли шава??