Денков: Може да се мисли за експертен кабинет с ГЕРБ, нужни са гаранции, че няма да има чистки

Част от разговора щял да бъде Асен Василев да е финансов министър
Обновена: 30 май 2023 18:11 | 30 май 2023 18:00, Анисия Иванова
137
Денков: Може да се мисли за експертен кабинет с ГЕРБ, нужни са гаранции, че няма да има чистки
Снимка: БГНЕС

Трябва да седнем заедно на масата и да видим какво е реалистично. Кабинетът е условие и за да има работещ парламент, заяви пред bTV акад. Николай Денков, номиниран за премиер с втория мандат от ПП-ДБ.

Радвам се, че ГЕРБ-СДС дадоха знак, че са готови да седнем на масата за преговори, посочи Денков.

"Ясно трябва да се дадат гаранции, че няма да има чистки, които да не са свързани с ясна процедура и преглед, те трябва да са насочени към оптимизиране на администрацията, а не политически назначения. Трябва да започнем с принципите, да видим какво е притеснително за другата страна. Трябва да се спазва законът и нормативните актове", подчерта Денков.

Трябва да разговаряме дали експертен, дали политически кабинет, заяви Денков.

Още по темата

"Едната версия на ГЕРБ беше да вкарат политически лица, другото експертен кабинет, трябва да се мисли в тази посока за експертен кабинет, не знам какво смятат за приемливо те. Накрая трябва да има кабинет, в който хората да си бъдат на мястото като експерти и да се носи политическа отговорност, неприемливо е да се появят експерти, за които никой не носи отговорност и да се окаже, че те се подчиняват на външни фактори, каза още той.

По думите му този кабинет трябва да работи като екип или ще стане като орел, рак и щука да дърпа в различни посоки, има опасност и зад някои от министрите да има икономически интереси и да се окаже, че обслужва чужди интереси. Важно е затова да се разберем и около тези принципи и да видим как да сглобим такъв състав, при който и Габриел и аз да се чувстваме спокойно, отбеляза Денков.

Сглобяване на кабинет от нулата пък изисква много повече време. Част от разговора ще бъде Асен Василев да бъде финансов министър, уточни още Денков.

"Когато се оказа, че можем да направим правителство, в този момент се активизираха всички, и това изглежда като сериозен опит да бъде блокирана тази възможност, изявата на президента вчера много добре се вписва в цялата тази картина. Виждаме заседнали с години дела, сега виждаме да се възбуждат за първи път. Трябва да работят службите, ако някой е направил нарушение да си понесе последствията. Мен ме притеснява, че много е лесно да кажеш тук има проблем, който да попречи нещо да се реализира, видяхте как се активизираха Възраждане, ИТН, по посока да се блокира съставяне на правителство", заяви Николай Денков.

ПП-ДБ трябва да върнат мандата на президента изпълнен или неизпълнен в понеделник до 17 ч. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.