Явор Божанков: Президентът излезе от конституционната рамка

Нови избори ще дадат повече тежест на партии като "Възраждане"
30 май 2023 10:14, Стела Стоянова
85
Явор Божанков: Президентът излезе от конституционната рамка
Снимка БГНЕС

"Ако някой не иска България да има правителство, това е президентът. А инструментът, за да няма правителство, е прокуратурата. Не изключвам и чужди интереси да играят огромна роля. Изводите правя на база на това, което виждам. Изглежда, че за пореден път държавното обвинение е по-скоро играч в политическия процес, отколкото независим държавен орган".

Това коментира пред БНР Явор Божанков - депутат от ПП-ДБ.

Още по темата
"Президентът в прав текст излезе от конституционната рамка. Президентът би трябвало да съдейства и да е онзи медиатор, който да полага всички усилия, независимо дали е първи, втори или трети мандат, България да има правителство. Че Радев работи за поредното служебно правителство не е тайна, но не го беше заявявал така директно. За него Конституцията е някакъв досаден декор, изглежда. Атаките от президентството не са спирали, но това е техният връх", коментира той относно връчения вчера втори мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ+.

За записите, разгласени от Радостин Василев, Божанков изказа мнение, че разговорът не е излизал от нормални рамки:

"Ако всички се правят на ощипани, президентът е чувал и по-страшни разговори, но не е бил така впечатлен, сега обаче е силно притеснен, когато трябва да връчи мандат и България най-сетне да има редовно проевропейско правителство".

"Президентът смени не просто административни ръководители, а служебният кабинет кадруваше на ниво редови горски служители. Президентът направи брутална чистка в администрацията", отбеляза Явор Божанков. Според него това трябва да бъде поправено, но не може да бъде самоцел.
 
"Имаме ясен план какво да правим в следващите месеци. Нови избори не дават решение. Те биха дали още гориво на президентската република. Нови избори биха дали и повече тежест на партии като "Възраждане". Този мандат е единственият път пред България и ще направим всичко възможно, за да го реализираме".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
5
 
! Отговори
от село преди 10 месеца
Много па умно това недорасло яре ,но така е като обиколи толкова партии.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
2 кафета, Божнаков, 2 кафета!
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Божа кравичка.
64
0
 
13
 
! Отговори
СЛЕДВАЩИЯ ЗАПИС.. преди 10 месеца
ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ПО КИНАТА....... ОТ ЯВОР БОЖАНКОВ.....
63
2
 
13
 
! Отговори
До 66 преди 10 месеца
Абе що не млъкнеш ***- малолетен. Кога се научи да четеш, кога даваш оценки?
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Божанката, Божинката, няма значение същото е!
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно Божанката, дето излиза извън всякакви възможни рамки, седнал да дава оценки за президента. Я погледни себе си, наглец!
60
5
 
3
 
! Отговори
ВИС = преди 10 месеца
ПРЕЗИДЕНТСТВО + ПРОКУРАТУРА
59
1
 
4
 
! Отговори
До Зозо преди 10 месеца
До ЗозоАбе Зозо, кого ще подгонваш ти? Ти да не си хрътка? Да не си ловно куче? Ха! Какво ти разбира главицата бе Зоз? Много ме развесели, даже повече от Кирчо!
58
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма ли кой да му каже на този загубеняк,че мнението му на струва и пет пари за никого???!!! Омерзително е за нормалните хора такива пропаднали *** да се опитват да дават акъли! Много интересно е откъде Нинова изрови тази ***?!
57
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
58 И защо да бъде спрян? Той връчи мандата. Спази конституцията. Странно квичене от ПП,ДБ, които правиха с него "алабала" и "Радев, с теб сме!".
56
5
 
28
 
! Отговори
Наглост преди 10 месеца
Защо г-н Божанков, вашите идеолози да не би да спазват Конституцията на Р.България! Когато някои хора извършват национално предателство в полза на чужди власти или посолства и това е документирано нагледно, едва ли има нормален човек , камоли Президент на предадената Република , който с радост да им връчи документ с който да имат шанс да си реализират предателските намерения!А относно Вас, ами не съм фен на БСП, ама още по-малко харесвам професионалните политици без морал и ценности!
55
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей лапенце, недей да лаеш много, че лошо...:))) Ти нали със селския си акцент приказваше за джендърите, което по принцип образован челяк никога не би ги приказвал тези улични жаргони :)))
54
4
 
15
 
! Отговори
BONZO преди 10 месеца
Я, за втори път бързо ми изтриха коментара. Само, че аз го сейфнах и пак ще го пусна. Не зная, какво толкова лошо казвам, че го трият бързо.Здравейте. Пак съм аз. Ще подновя изтрития ми коментар.Та казах, че ми се повръща, като видя физономията на този п***мияр, без да чета изказванията му. По гнусн@ същество от ренегата няма.
53
11
 
5
 
! Отговори
Дава му право преди 10 месеца
да прави политически коментари, обаче не му дава право да призовава да не се прави правителство. Все пак зад ПП и ДБ стоят над половин милион души. Той трябва да изразява единството на нацията, а в случаи разединява нацията с диктаторски уклон.
52
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Божанков, сега накъде? Май, само във Възраждане не си бил.
51
17
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Рундю Митрофанов трябва да бъде спрян! На всяка цена.
50
2
 
22
 
! Отговори
Линда галопа преди 10 месеца
Големо специалист.Президентът може да изказва мнение по всяка тема.Връчил ли е мандата?Връчил го е!Точка.
49
15
 
4
 
! Отговори
Радев преди 10 месеца
много грубо и арогантно наруши конституцията. Гласувах за него, тъй като мислех, че е против мафията. Оказа се, че мафията си го привлече към себе си, и това е руската мафия- масонът Гергов, Копринков, Вълканов, Стоян Денчев и т.н. В момента привлича кметове на ГЕРБ, за да превземе и местната власт. Отявлен диктатор!
48
9
 
4
 
! Отговори
Dtrumppp преди 10 месеца
Президенто е позорДобре че му свьршва мандалото но до тогава ще нанесе непоправими щети на БГ