Депутатите промениха Закона за мерките срещу изпирането на пари

Поправките са важни за присъединяване към Еврозоната
Обновена: 31 май 2023 12:05 | 31 май 2023 12:05, Камелия Цветанова
11
Депутатите промениха Закона за мерките срещу изпирането на пари
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо чете промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, внесени от МС.

Измененията са с цел въвеждане на мерките, заложени в Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), Плана за действие за ограничаване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, установени в Националната оценка на риска от изпирането на пари и финансиране на тероризма, и Препоръките от Доклада за България от Петия оценителен кръг на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа.

С новата уредба се цели да бъдат адресирани някои пропуски и непълноти в действащата нормативна уредба, включително въвеждане на ефективен механизъм за идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление и на адекватни процедури за проверка на служителите, ангажирани в предоставянето на услуги по дружествено управление.

Усъвършенства се механизмът за разрешаване на несъответствия между информацията за действителна собственост в Търговския регистър и регистъра на юридически лица с нестопанска цел и информацията за действителна собственост, установена по други канали, както и се въвежда в регистрите възможност за вписване за наличие на уведомление за несъответствие.

Коригират се и някои неточности от техническо естество, които са идентифицирани от надзорните органи.

По време на дебата Мартин Димитров от ПП- ДБ посочи, че това е един от проектите от изключително значение за Еврозоната.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов гласуването на тези промени са национално предателство, защото има действащ закон, при това добре работещ, от 2019 г.

Той предупреди, че промените са поредна намеса във вътрешните работи и е подчинение.

Ивайло Вълчев от ИТН призна, че според депутатите от групата в промените са заложени твърди лични критерии.

„Въпросът е дали един адвокат или счетоводител ще се усъмни в нещо или няма“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: парламентпране на пари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
9
 
! Отговори
Накратко: преди 10 месеца
Закона е лобистки и е в полза на ЕСССР. Директивите спуснати от Козяк и Брюксел се изпълняват от случайниците ППЛГДБТ + и техните евроатлантически партньори от Греб-ДъПъСъ и останалите пребоядисани абревиатуриРиторичен въпрос:Ще бъде ли приет поне веднъж закон в полза на българския народ и в ущърб на губернаторите на колонията,някога гордо наричана България!
10
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя Коцата ми е вече досаден, то да лаеш, да лаеш, поне малко да има полза за обществото, а Коцата само си лае, да го дават по новините.
9
3
 
6
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Без бюджет може без национална валута е задължително
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дааааа до последно ще си гкасуваме промени дето нас обагодетълстват. И без това утре ще ми изритат , поне законите да обслужват нас. Бравос на подменените гробаджии!
7
17
 
8
 
! Отговори
Мдааа преди 10 месеца
Алооо Възрожденците, нали нямаше уж проблеми с изборите а ?Как веднага забравихте че вашия вожд открадна лизни данни чрез подписките и ги ползва за фалшификация на бюлетини ?
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия едеоти в НС нямат никаква реална представа какви затруднения създават на реалния бизнес с тьпотиите, които гласуват за да се подмажат на началниците! Ама и не им пука!
5
19
 
8
 
! Отговори
ХАхаха преди 10 месеца
Яяяя колко кремълски кибици от Възраждане са наскачали веднага тук да плюят по промените. Искате или не нещата отиват на там господа .... ЕЗ и Шенген
4
0
 
22
 
! Отговори
Коментар преди 10 месеца
Досега имало ли е закон че са го променили?Защо няма нито един осъден за пране на пари!Навсякъде е пълно с перачници на пари,като се почне отгоре че и до "футбола" и комара
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правили шашмалогии на изборите,сега закони си гласуват.Този парламент е нелигитимен,да приемат каквото щат,ако искат да приемат закон,че Кокорчо е с 3 цомби.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе да приемат Бюджет,да махат машините и да се саморазпускат тея наглеци бе.Парламент 7% Ала-Бала с машините-в кофите и нови избори !!!
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз мислех, че са срещу прането на пари па то било в угода на еврозоната да им се покажем че сме убави. С тоя подход еврозона нъцки.