Националната следствена служба беше извадена от прокуратурата

С промени в закона тя става независим орган
2 юни 2023 14:24, Елка Василева
20
Националната следствена служба беше извадена от прокуратурата
Снимка: архив, БГНЕС

Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от прокуратурата и става независима структура с приетите на второ четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Така занапред НСлС ще се ръководи от директор. Досега ръководител на службата беше главният прокурор - пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването.

Още по темата
Директорът на НСлС ще назначава следователите и ще осъществява административно-организационното и методическо ръководство на структурата. Предложения за кандидатури за директор на НСлС могат да правят не по-малко от трима от членовете на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието, прие парламентът.

Създават се окръжни следствени служби към всеки областен административен център, а за София – и следствена служба „София-град“.

Предложенията за отделяне на следствието от прокуратурата са направени от Петър Петров от „Възраждане“ между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо гласуване законопроект. Все пак днес мнозинството прие те да бъдат разгледани в пленарната зала и бяха приети след редакции.

Бойко Рашков  от „Продължаваме промяната-Демократична България“ припомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало през 2009 г. С това направихме следствено-прокурорска съветска система, която за около 14 години, като резултат не показа, че е било добре решение. Затова се налага да се върнем към старо решение, с него се спазва принципът на независимостта, подчерта той.
(БТА, Теодора Цанева, Нелли Желева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първата крачка от поредното измамваме на българският народ, днес беше направена. Вероятно, разследващ на Главния прокурор ще е от следствието, а там пак са наши хора. Не забравяйте, че и Възраждане го предложиха, нищо че уж са срещу всички.
19
2
 
3
 
! Отговори
Следваща стъпка преди 10 месеца
изваждане на прокуратурата от съдебната система, премахване на фигурата главен прокурор, и всеки да си върши работата.
18
1
 
1
 
! Отговори
Tенгри кан преди 10 месеца
Това сливане на двете, беше направено от Бойко, доколкото си спомням, а сега, пак при Бойко, защото той спечели изборите, не, кой да е, а инициирано от "Възраждане" предложение се приема от всички партии, включително и Бойко;))) това нещо, въпреки, че те са против "Възраждане". Слагам акцента тук и така,з ащото това е Симптом за това, какво са "Възраждане";))) Щото много казват: отиваме да гласуваме за тях на другите избори. Спрете, стоп! Не! Гласувате за политическата платформа на ДС!
17
2
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 10 месеца
Разделянето на следствието от прокуратурата означава, че главния прокурор за да обвини някой, ще са му нужни доказателствата, събрани от следствието! Дотук добре. Ама ако следствието не ще да разследва близки до властта лица / примерно олигарсите, които пълнят партийните каси / и не събира / умишлено / читави доказателства годни за обвинение, което да издържи в съда какво правим? Така е било до 2009 г. и нямаше нито един олигарх забягнал зад граница. Сега ясно ли е, каква е целта на промяната?
16
2
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 10 месеца
Разследването и досега беше на Следствието. Само че Прокуратурата решаваше Над тях кое разследване да отпадне и кое - не. Считам че това сега е по- доброто!
15
4
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 10 месеца
Това дамаджаната ли е? Скъпия алкохол добре го запазва.
14
2
 
6
 
! Отговори
баба Пена преди 10 месеца
Ами направете още 50 хиляди администрация, той гражданина ще плаща защо да не плаща още дето по цял ден да клатят крака и да пият кафенца мафенца
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 11. Така е, за действията на Рашков тогава е отговарял министъра на МВР. Този министър е подчинен на Премиера, от тук на Парламента и мнозинството. По- добре ли е следовател и прокурор да са под една шапка с един шеф, който е неконтролируем. Сега единия и другия ще имат отделни началници и комуникацията ще минава по друг начин. За съжаление вече всичко е обвързано и години трябва да минат за да проработи (ако стане въобще)
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво! Сега Гешев може да обвинява Бойко, но неможе да го разследва подслушва и събира доказателства. Ще го обвинява на думи колкото си иска.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А преди 2009, от 1995 до 2001, когато Бойко Рашков ръководеше независимо НСС, тогава бяха цветя и рози. Нищо че останаха, като най-мутренските години с възхода на ВИС и СИК. Тогава и жена му натрупа маса имоти, докато той се въргаляше под масите с хора с известни прякори. Точно това време е супер да се върне!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След 2009 г. следствието отиде в Прокуратурата. Гл. прокурор стана по-силен и важен от Премиера и Президента. Няма кой да го контролира, той обаче контролира от следствени дейности до входиране на обвинителен акт. Твърде дълъг цикъл и навсякъде може нещо да се обърка и да не влезе в съда както трябва. Така и беше. Затова им трябваше гл. прокурор зависим политически. Затова и г-н Гешев беше направен такъв. Защо обаче изобщо на тази държава и трябва гл.Прокурор по модел на СССР това никой не знае
9
3
 
1
 
! Отговори
сам си прецеЕням преди 10 месеца
и ко ми пука?
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички поправки, които се внасят днес са написани за Борисов, отваряйте си очите кой ги подкрепя
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво е НСлС, какво е това нещо :)))
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това се прави за да се даде повече власт на Сарафов да не разследва Боко, и любопитно кой подкрепя това решение, о изненада, Възраждане
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали възраждане са лоши и евразия ама не са им лоши предложниеята неща
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво е това НСлС, некакво животно ли е...хахахаха :)))
3
0
 
8
 
! Отговори
Кон с татация преди 10 месеца
Голямата Ченгесарница!Ченге до ченге мила моя майнольо!Страната с най много ченгета на глава от населението в целия свят!И всичките освен огромни заплати си заработват допълнително от далавери,рекет,изнудвания и тормоз над населвнието!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво ли ще реши Конституционния Съд за законите,които си гласуват тея айдуци,само и само да избягат от правосъдие???Тъпчат Конституцията всеки божи ден.Боже,боже,откъде ни докара тези престъпници с имунитети???
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха, Бойко 19те имота казва че нещо съветско не е хубаво. Нещо ми е трудно да повярвам