Ще има ли промяна в позицията към Киев при новото правителство?

Коментар на Илия Налбантов и проф. Валерий Тодоров
8 юни 2023 18:08, Анисия Иванова
25

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че страната ни ще продължи с помощта за Украйна, без да се увреждат отбранителните ни способности.

"Не е изненада, че в това НС този екип от съмишленици ще подходи по-радикално към въпроса за помощта за Украйна и външната политика. Декларацията на парламента преди време беше по-обтегаема, предвид възраженията на част от политическите сили. Сега ще видим дали ще успее да прокара друга линия и доколко ще бъде полезна за нашата външна политика и за успокояване на нагласата в обществото", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров.

Той беше категоричен, че България има какво да даде, но въпросът е какво ще правим след това.

"Оръжията, които ще дадем, трудно ще бъдат заменени  у нас. Най-много се харчат боеприпасите, ние сме един от основните производители на руските боеприпаси. Нашето участие вече е регистрирано, трябва да се освободим от комплекса какво, как и кой го дава", призова журналистът.

Военния експерт Илия Налбантов също заяви, че страната ни би могла да бъде най-полезна за Украйна с доставките на боеприпаси.

"Българската армия има достатъчно складови наличности, които правителството може да предостави в спешен порядък. Те са неотложно необходими за украинската армия, правителството няма нужда да чака решение на НС", каза военният експерт пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако дадем друго въоръжаване, ще бъде необходимо време за адаптирането му към украинските условия.

Като повратна психологическа точка и двамата определиха предоставянето на жива сила за Украйна, до каквото решение не очакват да се стигне.

"Никой, никога и по никакъв повод не е поставял въпроса България да изпраща в Украйна свои въоръжени сили. Това е в правомощията на българския парламент. Но това няма как да се случи, Украйна има достатъчно мобилизирана жива сила, нуждае се от западно въоръжение и боеприпаси. Всичко останало са манипулации за вътрешна употреба", коментира Илия Налбантов.

Той е убеден, че Русия е взривила яз. "Каховка", като по думите му украинските въоръжени сили нямат средства да направят такъв пробив в стената с артилерийски системи.

"Русия взриви стената, за да попречи на контранастъплението на украинските въоръжени сили. Украйна, благодарение на мобилизацията на украинския народ и помощта на Запада, нанася оперативни и стратегически поражения на Русия и сега Москва се чуди как да излезе от тази ситуация с различни маневри", мотивира позицията си военният експерт.

Журналистът Валерий Тодоров обаче изрази мнение, че все още няма категорични доказателства за авторство на взрива.

"И двете страни биха могли да бъдат потенциални автори, въпреки че няма логика Украйна да залива свои територии, логично е Русия да го извърши. Това вече е атака на стратегическа инфраструктура, което международните правила и закони отхвърлят", каза Тодоров.

Той представи и книгата си "Медии и време, журналистика, истина, реалност", чрез която анализатори, журналисти и хора, които се интересуват от медии, ще могат да надникнат в кухнята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
6
 
! Отговори
Де късмет преди 10 месеца
... да пратим родните депутати и укрофилите да се бият за майка Украйна. Без тия предатели България има шанс...
20
1
 
1
 
! Отговори
Кос преди 10 месеца
До БЪЛГАРИН Ром *** да му го мачкаш, кой ти пречи.
19
14
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 месеца
МАЧКАЙ РУСНАКА, ПРАЩАЙ ВСИЧКО, ПО-ЕВТИНА ЗАЩИТА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ОТ ВАТ НИЦИ НЯМА
18
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Давайте на поразия бомби, стига са гърмели складове. То със или без тия боеприпаси, все тая. Навремето бяха решили командирите да стреляме със стари патрони, отворихме едно сандъче над 1000 патрона дето всеки път мъкнех по учения и на 3 патрона един не гърмеше. След съвсем кратко време се отказаха да ползват старите патрони, хаха. Халал да са им на украинците . А и те се оплакваха преди време от българските боеприпаси и с право.
17
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
днес 30 танка, западна марка, са станали за скрап! руснаците вече ги претопяват и правят ракети! стига желязо, дайте им прашки!
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Та някой нормален българин очаквал ли е нещо друго от този Магарев. По цели нощи сънува руснаци, как го гонят, като онзи генерал- джудже.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радмунамсикой - завършен нацист!!!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Войната е на прага ни: Група желаещи държави от НАТО може да навлезнат с войски в Украйна, обяви бившият генсек на блока Расмунсен...
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каквато и да е позицията на продажниците, ребятата бият по всички фронтове укронацистите, и удържат позициите. Така нареченото мощно контранастъпление на нацитата, започнало в малките часове на деня нещо не им се получава. Украинските СМИ мълчат като Н а с рА ни. Ребятата защитават изконните руски земи и население от заразата, наречена нацизъм.
12
1
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
"Никой, никога и по никакъв повод не е поставял въпроса България да изпраща в Украйна свои въоръжени сили. Това е в правомощията на българския парламент." - то това може да се промени само за един ден с искане от страна на САЩ за сформирване на "приятелска армия" от страните на Източна Европа в подкрепа на Украйна и с гласуване от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС...
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Той е убеден, че Русия е взривила яз. "Каховка", като по думите му украинските въоръжени сили нямат средства да направят такъв пробив в стената с артилерийски системи." Да разбираме ли че M142 HIMARS и Storm Shadow според този военен "експерт" отстъпват на руските оръжейни системи ? Аууу ами това е руска пропаганда. Илия Налбантов следователно е агент на Путин. Веднага да бъде арестуван, за рапространяването на дезинформация и руска пропаганда :-)
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Промяната ще е в подаряването на украина на новите ни ф 16, а в замяна ще получим ф 35. С доплащане естествено.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За толкова години в ЧВК НАТО, армията ни бе преоборудвана на 100%с натовска техника. Сега ще я предоставим на украина за да може министър тагарев, чрез фирмите от военната индустрия, в които участва да продаде на собственото си ведомство консервирана, неупотребявана и непотребна техника. Но кой ти гледа това - нали сме евроатлантически ориентирани!!! Къде са самолетите от авиобаза Безмер?
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пределно ясно е каква ще е позицията на правителството, тя вече е такава - хванати за палците, стиснали сапуна.
7
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ZZ top, aхам, пак ли ушанките са снимали трактори маскирани като Леопарди!?? Хахах, а за контрофанзивата ще разбереш когато вече сте ударени там където трябва, както стана миналата година, когато чакахте атака към Херсон, а те ви удариха край Харков! ХАХАХААХ
6
6
 
21
 
! Отговори
ZZ top преди 10 месеца
Абе няма ли да ни информирате как протича чаканата от 6 месеца контраофанзива ? Не, че не знаем ама искаме вие да ти поднесете новините да видим как ще ги представите. За 5 дни от началото на офанзивата Укрофашистите изгубиха над 6000 войника много танкове и бронирана техника от които прословутите Леопарди. Днес отново пълен колапс страшно много жерти и този път освен ударени Леопарди има и Брадлита. Изключилно много Украинци днес захвърлиха оръжието и се предадоха в плен. Това е общо вцето.
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това министерство на отбраната на България ли е или на покрайнина? А, министър Тагаревчук.
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това, че уж никой, никога и по никакъв повод не е поставял въпроса България да изпраща в Украйна свои въоръжени сили е към днешна дата. Вчера Расмусен каза, че не е изключено отановски войски да влезат в Украйна. Кои войски първи ще влезат американските или нашите? Пишете +, ако мислите, че ще са нашите.
3
6
 
16
 
! Отговори
Неутралка преди 10 месеца
Кога от Украйна ще подпомогнат с нещо България или ние сме свикнали все да сме на ти с чуждопоклонничеството и послушанието 😊 Кога ще се помисли за нашия изстрадал народ? Или ще продължим да казваме на черното бяло както едните никога нямаше да подкрепят другите но в името на властта се целунаха ... Бог да пази майка България и дано има млади хора за революция
2
6
 
18
 
! Отговори
Магарев ВЪН преди 10 месеца
ПП ДБ Предателите от Посолството и Доносническа България във от българската политика, НЕ ВИ ВЯРВАМЕ ПРЕДАТЕЛИ отивайте в Посолството да ви издадат визи и изчезвайте от България!!!