Дечев: Гешев има надежда за закрила от САЩ и ЕС, съмнявам се да я намери

„Поисканите имунитети на Борисов и Петков създават впечатление за реваншизъм“, каза зам.-министърът на правосъдието
Обновена: 10 юни 2023 16:19 | 10 юни 2023 14:22, Елка Василева
38
Дечев: Гешев има надежда за закрила от САЩ и ЕС, съмнявам се да я намери
Снимка: архив, БГНЕС

„Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално решение“, каза заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев пред bTV.

Още по темата
„Това, което мога да кажа като впечатление по предсрочното освобождаване на Гешев е, че оставаме с неприятен привкус всички, които сме гледали заседанието на ВСС. Едни хора, които до вчера защитаваха главния прокурор, станаха негови критици. В обществото остава неприятно съмнение кои са истинските причини за това обръщане на 180 градуса“, посочи Дечев.

По думите му това е третото искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. „Част от магистратите, които искат да бъде освободен заявиха, че е имало натиск от върху тях. Може да приемем тяхното обяснение, че под натиск са оттеглили искането си, а другото обяснение е, че оформящото се мнозинство във ВСС са осъзнали, че първото искане на шестима ще изисква повече време, докато второ искане е на четирима прокурори, то се отнася до нещо, което не изисква събиране на толкова доказателства – за едни думи изречени от главния прокурор“, подчерта той.

„Моите впечатления са, че в първото и второто искане имаше далеч по-сериозни искания за освобождаване. Тогава направиха всичко, за да го запазят. Сега същите тези хора са способни за някакви по-леки причини да действа наистина сериозно, да наложат сериозна санкция, като предсрочното освобождаване“, каза зам.-правосъдният министър.

„Има надбягване на две процедури. Едната е тази, а другата е определени искания за сваляне на имунитет във връзка с досъдебни производства, включително сигнали, за които дълги години не са се образували досъдебни производства“, посочи Дечев.

По думите му на предстоящата среща в Брюксел, на която ще участват с Гешев, очаква главният прокурор да говори за процесите у нас и за опитите за отстраняването му. „Около една година Иван Гешев има дипломатическа активност, кое не е типично за един главен прокурор. На моменти се държи като външен министър, но вероятно има надежда, че по някакъв начин в САЩ и ЕС ще намери закрила. Съмнявам се да я намери“, заяви Дечев.

„Има проблем, че всичко е свързано с неща, които се говоря от години, а сега изведнъж прокуратурата се задейства. За къщата в Барселона прокуратурата нямаше сериозна реакция. Чакахме превод на 200 страници от испански в продължение от над една година. Случаят е отпреди пет години. Как така изведнъж, сега в послания момент, след като ГЕРБ и Борисов решиха да подкрепят закона на МП, как изведнъж главния прокурор реши да е активен. Това създава впечатление за реваншизъм, за липсва на безпристрастност, което не е добре за правовата държава и обществото“, заяви заместник-министърът на правосъдието в отговор на въпрос как би коментирал исканите имунитети на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

 „Разговарях с директора на Главна дирекция “Охрана” и той ми заяви, че никой не се е обръщал към дирекцията за охрана на лицето Васил Божков на ГКПП „Кулата“, заяви Дечев в отговор на въпрос дали Васил Божков ще се завърне у нас.

По думите му най-големите пробиви на полиция и прокуратура срещу мафията са се случвали  през вътрешните хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 10 месеца
И да знаете, че ако остане Гешев няма да арестува всички, а само тези дето му искат оставката.
27
1
 
3
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 10 месеца
Самият факт, че искат освобождаването на Гешев за две думи е показателен, че в България политиката се опитва да командва съдебната власт. Не съм фен на Гешев, но да му искат за това оставката е не само смешно но и трагично. Хайде сега си помислете ако някой друг прокурор или съдия беше казал " политически *** " как щяха да го накажат, ами никак. Просто нищо ново " крадеца вика дръжте крадеца ".
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вярвам на главния прокурор. Защо всички се обединиха срещу него, значи има нещо гнило и се страхуват от Иван Гешев?!
25
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
КАШАТА е толкова голяма,че поне аз не виждам някаква минимална възможност да се изчисти...Що се отнася до "надеждата" на Каскетя за подкрепа от сащ,то това НЕ е надежда !..Той получи уверения от Кравария за дейността му..И то не от любов !..Първо,Тиквун е "тъмно петно" в тяхната външна политика,но понеже Мутрьо си купи животеца с прословутите "ефки",ония гледат да не го натискат ДИРЕКТНО..Освен това:-Оказва се,че Гаргамелката е затънала и тя в далавери и престъпления..Та:-"Фак ЕС!"..Сфатяте ли
24
0
 
6
 
! Отговори
Morski преди 10 месеца
Според решение 3 на КС от 2003 министъра на правосъдието няма правомощия да иска отстраняване на главния прокурор!Според същото това решение И ЧЛЕН 158. 3 само ВНС може да взема решение за промяна на държавното устройство и УПРАВЛЕНИЕ! Т. Е. не може обикновено народно събрание да взима решение за премахване на длъжността Главен Прокурор! КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА ПРОВЕРИ В КОНСТИТУЦИЯТА И СЪЩОТО ТОВА РЕШЕНИЕ НОМЕР 3 НА, КС ОТ 2003!
23
0
 
1
 
! Отговори
Sd преди 10 месеца
Ппц за запада ще е най-добре да върнат доверието в народа като дадът кард-бланш на Гешев да арестува всички и почнат на чисто със нормални про-западни некомпрометирани политици иначе отиваме към Възраждане и аз също ще гласувам за тях ако запада не се усети каква глупост прави да спасява Боко Пеевски Кирчо и кокорчо..
22
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
И аз се чудя дали не го подвеждат. Но не разбирам в какво го упрекват. Всички закони се правят така, че едни и същи хора да се обогатяват легално. Външни не се допускат. А пък виновните имат политически имунитет и имат синекурни длъжности, преференциални влогове и пенсии.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чичо Джо обявява награда от 30 сребърни долара за Гешев, жив или мъртъв. Всички предатели можете да го взривите и да си вземете наградата. Прекалено много главни прокурори и премиери имате. Трябва да ги съкращавате.
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Подкрепяте сатанистите на власт?Скоро ще усетите това и върху вас,като ни вкарат във войната с жива сила и с развращаването на децата ни с джендърските им идеологии!По лошо ще става по добре не чакайте!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Закрилата от Сащ вече я има, да хванем ли бас, че скоро няма да бъде свален от позицията си
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като отрежем поста на ламята главен прокурор, от нея ще изникнат многобройни глави на ламята на местно ниво, подчинени на местните клонове на Мафията. Мафията се приспособява бързо, не можете да я измамите. "Така не работи, хайде да опитаме онака", не работи. Мафията по-бързо ще намери път към местните Гешевци. Сега Гешев е виновен за всичко, а как ще търсят виновни из стотици малки Гешевци, Сарафовци? Независими от отговорност и зависими от Мафията, местни, като Галевград и галевградчани.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ и ЕС са също толкова корумпирани и подкупи, че ще платят на някой лобист и надеждата ще се изпари. Само вижте Джо и синчагата му Ънтър и Урсулата и мъжо и, да споменавам ли кохортата алчни измамници около им
16
2
 
6
 
! Отговори
Ц до 15 преди 10 месеца
ТочНо поръчката на Черепа да го направят фигурант - НЕ Е ИЗПЪЛНЕНА. ГЕШЕВ СЕ ВЪЗПРОТИВИ. ЗАТОВА И ЩЯХА ДА ГО ЛИКВИДИРАТ.
15
1
 
9
 
! Отговори
Психолог преди 10 месеца
Досега обвинявахте Геша че не работи!!! Сега го обвинявате че Работи!!!! Ами оставеТе го накрая! СТИГА СТЕ ГО ЗАПЛАШВАЛИ?
14
9
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Че то и аз имах доверие на Гешев, но откакто му пуснаха димката, изцяло мина от другия бряг! Изобщо не се държи като главен прокурор, а като бухалка, която щяла да раздава правосъдие! Поръчката на Черепа да го направят Фигурант е изпълнена! Държа се нагло и назидателно към ВСС, и няма да се учудя, ако го треснат! Вече не е за там!
13
1
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Със сигурност друго освен върховенство на закона няма, справедливий:)))
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички са престъпници. Ако Гешев е решил да ги погне, дали по лични причини или, защото му е дошла съвестта, все тая. Да ги пука един по един! Пълна подкрепа. И американци и руснаци да се обединият и да ги свършат наще бандити! Стига деление. Всички срещу алчните престъпници дето даже и достойнство не ни оставиха.
11
6
 
6
 
! Отговори
Няма значение преди 10 месеца
Приятелите на Иван Гешев са си направили собствена Инквизиция, участват и Ромски Барони но това няма значение! Инквизиция бе хора направил си е Инквизиция през 21-ви век в условия на Демокрация!
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така е, нашата политическа мафия не се съобразява ни с ЕС камо ли със САЩ.Затова Гешев ще излезе на избори и ще издуха политическия ***.Поне всички видяха , че сте мафия, обединени срещу прокуратурата.Престъпници срещу прокуратура.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Твърда подкрепа за Гешев.Искам да повдига обвинения на всички и аванта на никой .На 5 депутата са им поискани имунитети до момента плюс обвинения на Делян Добрев.Плюс обвиненията на Петър еврото.Тоест зор да махнат Гешев ,да сложат някой послушко че да може да им паднат обвиненията.