Най-великата българска песен е "Ако си дал" на Емил Димитров

Васил Найденов с най-силно присъствие в класацията "Великите 500"
25
Най-великата българска песен е "Ако си дал" на Емил Димитров
Снимка: Булфото, архив

Над 10 000 души дадоха своя вот за най-обичаните български песни в класацията "Великите 500", организирана от БГ Радио. Те присъдиха първата позиция на Емил Димитров и "Ако си дал".

За трети път слушателите на радиото подредиха любимите си златни хитове в българска музика. В предишното издание на Великите 1000 песента, събрала най-много слушателски гласове и номер 1 в класацията, бе отново песен на Емил Димитров - "Моя страна, моя България".
 
Статистиката показва, че най-силно присъствие сред Великите 500 имат изпълненията на Васил Найденов – цели 27, следва Лили Иванова – с 24, Графа – с 23, Сигнал и Дони – с по 15.

Ето и топ 10 на любимите български песни:
 
1. Ако си дал - Емил Димитров

2. Клетва - Кирил Маричков

3. Моя страна - Емил Димитров 

4. Да те жадувам - Сигнал

5. Светът е за двама - Орлин Горанов

6. Бягство - Авеню

7. Адаптация - Васил Найденов

8. Двама - Мария Нейкова

9. Сбогом, моя любов - Васил Найденов

10. След 10 години - ФСБ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Георги Тръшлев преди 4 години
А къде е публикувана цялата класация? Тук само до 10-о място са дадени песните.
22
1
 
2
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Имаме страхотни песни с чудесни текстове и музика ,изпълнени от много талантливи изпълнители. Публиката е най- добрия критерии за правилна класация.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 21.Драги ми анонимко,Емил Димитров не е болен вече,просто почина и то преди години.А Лили Иванова е разкошна дама макар и на години,но винаги ще младее пред такива капацитети като теб!Хайде,бъди здрав и не толкова първичен!
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Емил Димитров доста е остарял. Станал е грозен и концерти не прави. Не знам болен ли е но не се говори за него напоследък. Мумията Лили Иванова също я няма.само Веско Маринов слушам напоследък и Кондьо от старите шлагери на Кондьо направо класика
19
0
 
0
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Кретенска класация... бездарния графит и той в нея... ФСБ най-великата българска група 10-ти с чужда, сравнително елементарна, композиция. Велики сме, велики... а ако не се лъжа, Клетва не е песен на Маричков, но на кой му пука... важното е да направим някаква класацийка, и си покажем простотията... все си мислех, че Адаптация е на Митко Щерев (вярно, най-добре изпълнена от Васил Найденов, но все пак) ... подробности.
18
5
 
1
 
! Отговори
Джугашвили преди 10 години
Борис Велчев е роден в Етрополе на 23 юли 1914 година и завършва Техническота училище Христо Ботев в София. През 1936 година става член на БКП, а в началото на 1941 година оглавява Първи районен комитет на партията в София, но е арестуван и през ноември е осъден на смърт, като впоследствие присъдата му е заменена с доживотна.[1]След Деветосептемврийския преврат от 1944 година Велчев работи в Синдикалния съвет и в различни структури на БКП в София. През 1954 година става кандидат-член, през 1958 година член на ЦК на БКП, а от 1959 година е негов секретар. През 1962 година става и член на
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам ама от гласа на кака Елвира Георгиева се възбуждах най-много едно време....
16
6
 
4
 
! Отговори
Един преди 10 години
Заради най-преследвания му филм "Завръщане от Рим" (1977) баща му Борис Велчев е освободен от постовете му в ЦК на БКП, макар да е считан за втори човек в партията след Тодор Живков. Това е тезата на самия Илия Велчев. В същност при прожекцията на филма по телевизията се надига вълна от присмех и подигравки, като се разпространяват листовки с присмехулни стихчета, които пародират филма. ДС издирва авторите и разпространителите на листовките. Много хора са привиквани за разпити, някъде са правени
15
5
 
5
 
! Отговори
Един преди 10 години
Първоначално песента не вижда бял свят, но в последствие, когато нещата се поразмиват, понеже самата песен е хубава започват да я пускат.
14
4
 
7
 
! Отговори
Един преди 10 години
А някой сети ли се да напише историята на тази песен? Ако си взел от славата на някой другдори една частица.Ако си чул от клюкатаи я повторишдори една секунда.Ако си враг на подлия,но го послушашдори един единствен път.Ако си ял от залъка на свой приятели го забравишДали е трябвало Дали е трябвалоДали е трябвалоизобщо да се раждашТекстът е написан от Иля Велчев, след като баща му е освободен от политбюро, ЦК и секретариата и скрито е насочен срещу Тодор Живков.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Koi e tozi Doni, be...az poznavam samo Emil Dimotrov, Vasil Naidenov i Georgi Hristov...Doni -Moni ne poznavam !!
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
i kato prochete tazi klasazija baba lili Ivanova,...i..pripadna !!
11
9
 
14
 
! Отговори
firstcmt преди 10 години
Графа???????????????????????????????????????????????????????????????
10
4
 
17
 
! Отговори
Васил преди 10 години
Песните наистина са много хубави, само да не разрешават на арменчето пигмей да ги пее!
9
7
 
12
 
! Отговори
Косъо преди 10 години
Стига с тези класации , не разбрахте ли , че те само разединяват и без това съсипания ни народ ! И с тези гръмки новини : НАЙ - ВЕЛИКАТА ПЕСЕН , НАЙ - ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН и т н. Всяка българска песен е велика , всеки българин е велик , ако разбира се мисли , чувства и се бори да бъде такъв !
8
3
 
19
 
! Отговори
axa преди 10 години
"След 10 години" е Италианска, а не Българска песен! Кога ще го проумеете най-сетне? Еййййй, аман.
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Илия Ангелов с Диана Експрес да е след Бягство и Авеню. Браво бе, разбирачи!
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Георги Христов- Не казах нищо!Най-големият ни мъжки глас!
5
17
 
10
 
! Отговори
секирджията преди 10 години
Прав си брадварче-нищо нема да им даваме на тея!Обаче,мене най ме кефи едно друго парче,къде го нема у топ 10- Пътнико свиден,пътнико млад на Ани Павлова/Леа Иванова!!! Особено припева,къде се пее-"Че на света е *** само една,една-толкова ГНУСНА и ГАДНА страна! Е тва бате ме кефи на МАКС!!!
4
5
 
34
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Как не ви е срам да сравнявате лигльовци ,подвизаващи се под някакъв *** псевдоним със Емил Димитров,Лили Иванова!?След 30-40години кой ще си спомня за такава псевдонимна звезда?Никой!