"Wannabe" на "Спайс гърлс" - най-запомнящият се хит в британската история

На второ място в класацията е "Mambo No 5" на Лу Бега
Обновена: 1 ное 2014 13:00 | 1 ное 2014 13:00,
9
"Wannabe" на "Спайс гърлс" - най-запомнящият се хит в британската история
Спайс гърлс през далечната 1997 г. Снимка: архив, Reuters

Дебютният хит "Wannabe" на "Спайс гърлс" е най-запомнящата се песен в британската история, съобщи Би Би Си.

Участниците в експеримента са разпознали "Wannabe" за 2,3 секунди, при средно пет секунди за други популярни песни. На второ място е "Mambo No 5" на Лу Бега със средно време 2,48 секунди, а на трето "Eye of the Tiger" на "Сървайвър" с време от 2,62 секунди.

Учени от университета на Амстердам създадоха интерактивна игра в рамките на проект, търсещ какво прави музиката лесна за запомняне. В интернет експеримента им, подкрепен от Музея на науката и индустрията, са участвали над 12 000 души. Те е трябвало да разпознаят песен, избрана произволно от над 1000 откъса от хитове от 40-те години на миналия век до наши дни.

Ръководителят на екипа Ашли Бъргойн от университета на Амстердам обясни, че изучава музикалните познавателни способности - начина, по който мозъкът обработва музиката, и по-специално музиката и паметта и защо някои музикални парчета се запомнят толкова дълго. Човек може да чуе нещо два-три пъти и след 10 години да го разпознае, а други песни нямат такъв ефект, макар да ги е слушал много повече. Учените искат да разберат и дали най-запомнящите се песни имат общи характеристики.

"Wannabe" на "Спайс гърлс" оглавява британската класация няколко седмици през 1996 г., припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Половината ми детство мина с тях, песничките им бяха забавни, да не говорим, че всяко второ момиче копираше стила им. Хубави дни бяха! Весели песнички без претенции, които идеално забавляваха децата.
8
2
 
0
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Иэобщо не ми ХАРЕСВАТ!!! Аэ съм в момента на Patty Ryan - You' re my Love, You're my Life .....!!! Супер е, пуснете си го!!!
7
6
 
1
 
! Отговори
aa преди 9 години
Ми ... посредствени.Сори, но това е истината, макар че и аз бях по-млад тогава. Има хитове, които са безсмъртни, певци които ще се помнят завинаги. Тези не са сред тях. Forgetable...
6
1
 
6
 
! Отговори
гърлс фен преди 9 години
Бях по-млад, пък и те. И сега сме млади по душа. Рядко има такъв старт за момичешка банда, но индивидуалните певчески и други кариери, доказаха качества, имидж и бъдеще. "Запомнящи се"-тук добро подсъзнателно изживяване. Добри продуценти и видеомейкъри. И най-вече добър подбор-всички те заедно са "готиното момиче-мечта".Земни,като че ли от квартала(не от нашия), леки разбойнички - радост във време, когато хората се опитваха да са по-добри.
5
5
 
5
 
! Отговори
пепа преди 9 години
много са си добре ! разбира се че е запомняща се песен . поне създаваха настроение - нямаше простотии - бяха свежи , интересни, неангажиращи с нищо . просто Релакс с тяхната музика - лека и забавна . то това е смисъла според мен . нито политически ангажирани нито да ти втълпяват някво възпитание - просто забавно. Доволна съм от избора БРАВО
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да вземат да съберат всички новосъчинени думи от коментиращите и да издадат алтернативен речник на българския език . "чекнеж" , "***" , "***" и такааа до края на светааа...
3
3
 
6
 
! Отговори
раз два преди 9 години
*** да видиш преслава нема ли чекнеж
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми запомнят се защото взривиха света с парчета и танцуват по добре от Росица Кирилова ...По голям чекнеж от тях не е имало на сцена от тогава ...
1
6
 
2
 
! Отговори
бахаха преди 9 години
Смятай!