Започва първата национална кампания за обучение по лични финанси в България

Учат хората как да управляват своя личен и семеен бюджет разумно
Спонсорирано съдържание | Обновена: 16 апр 2014 09:26 | 16 апр 2014 09:26, Екип на Dnes.bg
Започва първата национална кампания за обучение по лични финанси в България
Снимка: Easycredit

За първи път в България ще се реализира национална програма за финансово образование, която ще обучава хората, при това напълно безплатно, как да използват различни финансови услуги, без да задлъжняват прекомерно и как да управляват своя личен и семеен бюджет разумно.      

Това ще стане чрез проект „НЕ на дълговете, ДА на парите”, в рамките на който през следващата една година в 11 града ще се провеждат обучения по лични финанси за потребители. Проектът се реализира от фондация „Инициатива за финансова грамотност“, единствената неправителствена организация в България, работеща за увеличаване нивото на защита на потребителите на финансови услуги и Изи Кредит, водещата компания в небанковите парични заеми. Целта е повишаването на финансовата култура на пълнолетните граждани в страната.

Организаторите очакват в пилотното издание на програмата да се включат поне 300 пълнолетни граждани. В рамките на „НЕ на дълговете, ДА на парите”, вече е разработена липсващата към момента в страната образователна програма по лични финанси за възрастни. В нея са включени теми като: финансово планиране и бюджет, кредити, спестявания, инвестиции и застраховки, основни финансови продукти и услуги, свръхзадлъжнялост. Програмата е практически ориентирана и ще се поднася по атрактивен начин - чрез видеофилми, игри и помагала. Предвидени са също практически казуси и групови дискусии.

Програмата ще бъде преподавана от специално обучени 12 професионални обучители, чиято подготовка стартира тази седмица. В част от обученията ще се включат и сертифицирани финансови консултанти с дългогодишен опит в управлението на личните финанси.

Конкретните дати, места и часове за провеждане на безплатните обучения за потребителите в различните градове, ще се публикуват на http://social.easycredit.bg/. Всеки желаещ ще може да се запише в тях чрез обаждане на национален телефон 0700 20 240. Приемът ще се осъществява до изчерпване на свободните места, които ще се обявяват предварително на http://social.easycredit.bg/.     

„НЕ на дълговете, ДА на парите” е пореден етап от дългосрочната програма на Изи Кредит за подобряване на финансовата култура в България, която стартира през есента на 2012 година. Досега като част от усилията си за повишаване на финансовата грамотност в България, Изи Кредит издаде и разпространи половин милион копия от „Наръчник на разумния кредитополучател” и проведе безплатни обучения по „Управление на семейния бюджет” в 11 града. Наръчникът беше издаден с експертното съдействие на Комисията за защита на потребителите. 

„Безплатните ни обучения са шанс най-вече за хора, които имат желание да придобият финансова компетентност, но не могат да си позволят курс. Обученията ни са отворени за всеки, който желае да се реализира успешно в живота, защото добрата финансова грамотност означава и перспектива за по-добър живот. Създадената по проекта „НЕ на дълговете, ДА на парите” образователна програма ще може да бъде преподавана и през следващите години от обучените преподаватели. По този начин резултатите по проекта ще бъдат мултиплицирани в бъдеще”, коментира Росица Вартоник, управител на фондация „Инициатива за финансова грамотност”.

Ина Илиева, директор „Корпоративни отношения” на Изи Кредит допълва: „Добрата финансова грамотност в едно общество зависи от усилията на всички – държава, бизнес, образователни институции, медии, неправителствени организации. Бизнесът обаче има особено важна роля за това да подкрепя усилията в тази посока. За нас, компаниите от финансовата индустрия, е от полза потребителите да изградят по-добри познания за финансовите услуги и да са по-информирани. Едни по-грамотни и по-информирани потребители биха разбрали по-ясно ползите от финансовите продукти и е по-вероятно не само да ги ползват, но и да останат доволни от тях.”  


Още по темата: Easycredit
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации