ПроКредит Банк обявява годишен процент на разходите по бизнес кредити

Показателят за реална цена на финансирането ГПР ще служи и на предприемачите
Спонсорирано съдържание | Обновена: 25 апр 2014 13:22 | 25 апр 2014 09:43, Екип на Dnes.bg
ПроКредит Банк обявява годишен процент на разходите по бизнес кредити
Снимка: ПроКредит Банк

В кредитирането на физически лица обявяването на годишен процент на разходите (ГПР) отдавна е законово утвърдена практика. Всички оферти и договори за потребителско и жилищно кредитиране на банките в страната съдържат информацията за ГПР. ПроКредит Банк въвежда същата практика и във фирменото кредитиране.

Към настоящия момент няма законово изискване банките да предоставят на бизнес клиенти информация за този показател. Предприемачите често не знаят каква реална цена ще заплатят за желаното от тях финансиране. А в допълнение, различните видове и наименования на таксите често правят сравняването на банкови оферти трудоемка задача. Получаването на информация за ГПР по бизнес кредити ще помага на собствениците на много малки, малки и средни предприятия да взимат информирани решения.

Още на етап предоставяне на оферта експертите на ПроКредит Банк ще информират настоящи и потенциални бизнес клиенти за ГПР по желания от тях кредит. Изисквайки същата информация от други банки, клиентите ще могат да сравняват условията на различните институции и ще знаят реалната цена на финансирането. 

ПроКредит Банк обявява информацията за ГПР и на своя интернет сайт – www.procreditbank.bg. Там посетителите могат да се запознаят с примери за изчислен ГПР по най-често срещаните типове бизнес кредити. Специално разработеният онлайн калкулатор позволява на всеки да направи изчисление по кредит с желаните от него сума и срок на погасяване.

Всеки договор за бизнес кредит на ПроКредит Банк ще съдържа информация за годишния процент на разходите по него. Тя ще е достъпна и в интернет банкирането на банката – ProB@nking.

„Въвеждайки практиката за обявяване на ГПР по бизнес кредити, още веднъж показваме на клиентите си, че даваме изчерпателна информация и не се притесняваме да говорим открито за цената на нашите услуги. Това е от изключително значение за изграждане на дългосрочни отношения с нашите клиенти,“ – коментира Рени Пейчева – Член на Управителния съвет на ПроКредит Банк. „Възприемането на този подход от други финансови институции е ключ към по-голяма прозрачност в банковата система.“


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации