Ранната диагноза на рак при децата води до надеждни резултати

Родителите да не пренебрегват превенцията, съветват от Анадолу Медицински Център
Спонсорирано съдържание | 16 фев 2015 09:52, Екип на Dnes.bg
Ранната диагноза на рак при децата води до надеждни резултати
Снимка: Анадолу Медицински Център

Ракът е на второ място сред причините за смъртност и честотата на проява тревожно нараства. Статистиката отбелязва рязко покачване на процента на децата с ракови заболявания. По последни данни в световен мащаб всяка година около 200 000 деца са диагностицирани с рак, като 20% умират от коварната болест поради липса на средства, донорска кръв и квалифицирана медицинска помощ.

Международният ден на децата, болни от рак – 15 февруари, идва да ни напомни, че ранното диагностициране е предпоставка за предотвратяване на риск. Родителите са тези, които трябва да бъдат особено внимателни към здравето на децата си. Колкото по-рано бъде установена диагнозата, толкова по-надеждни са прогнозите, казват специалистите от Анадолу Медицински Център, многопрофилна болница, в която успешно се прилагат и програми в областта детското здраве.

Най-често срещаните ракови заболявания при децата се подреждат в следния ред – левкемия, рак на централната нервна система, рак на лимфната система. Острата лимфобластна левкемия е най-характерна за детската възраст. Глиомът и медулобластомът са най-разпространените солидни тумори в мозъка. А по отношение на лимфната система, най-честият рак е лимфомът.

Лекарите от отделението по педиатрична онкология в Анадолу Медицински Център съветват родителите да не пренебрегват превенцията, да стимулират децата си да водят здравословен и активен начин на живот, да включват в хранителния им режим повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, по-малко месо и рафинирани въглехидрати. Те подчертават, че значителният напредък в диагностиката и лечението води до съществено подобряване на преживяемостта, особено когато заболяването е открито навреме.

„Ние искаме здрави деца. А на тези, които се разболеят, искаме да дадем нужното лечение, с което да ги върнем към пълноценен начин на живот“, казва проф. д-р Алп Йозкан, специалист педиатрична онкология.

Информация за Анадолу Медицински Център може да намерите на www.anadolumedicalcenter.bg, а историята на шестгодишния Кристиян, лекуван успешно в отделението по Педиатрична онкология, може да прочетете тук.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации