Оставили сме ниви за милиони да пустеят, българска компания безплатно изчислява колко печелим от земя

В лятната томбола на "Агрион" ще бъдат раздадени 35 000 лв.
Спонсорирано съдържание | Обновена: 26 юни 2015 12:29 | 26 юни 2015 12:03,
Оставили сме ниви за милиони да пустеят, българска компания безплатно изчислява колко печелим от земя
Снимка: PR

Масово хората смятат, че управлението на земята и сделките свързани с нея са трудни и отнемат много време. Затова се примиряват с каквато и да е ситуация – понякога рентата им се изплаща само с произведени продукти или със закъснение, далечни роднини решават на кого да се отстъпи тя или просто земята е оставена да пустее. Така на практика се получава ситуация, в която печалбата от земя остава неизползваема, докато хората остават притиснати от финансови затруднения, сочат наблюденията на „Агрион” за пазара на земеделски активи и нагласите на собствениците.

Затова фирмата освен със сделки, се занимава с безплатни консултации и справки как да се печели от ниви. А през месеците юни и юли безплатната проверка за цената на земята в някои от офисите на "Агрион" в цялата страна дава шанса да се спечелят награди. Фирмата вече започна да тегли късметлиите като имената на първите победители, които получиха по 500 лв. са публикувани на интернет страницата й, а до края на играта остават още три тегления. На 20-ти юли ще бъде изтеглена и голямата награда от 10 000 лв.

Според данните на "Агрион" средният размер на притежаваните ниви е до 20 дка, като  голяма част от собствениците живеят на над 100 км разстояние от земята. Основните пречки пред ефективното й ползване са ниска доходност, трудностите при управлението и отдалечеността, което поражда необходимост да се ангажират роднини.  Изследванията на "Агрион" за пазара показват още, че по-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло комасирана. По-често тя е частично или напълно раздробена на малки части. 
"Това, което ни различава от други компании в бранша е, че разглеждаме всеки парцел независимо къде се намира и колко е голям. Освен това изкупуваме идеални части от парцели. Смятаме, че е голямо улеснение за хората и сме полезни и за т.нар. „трудни” сделки – с много наследници", посочиха експертите. И допълниха, че едно от големите предизвикателства е да се намери пресечна точка между очакванията на клиентите по отношение на цените и пазарните реалности.


Още по темата: Агрион
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации