Кредитна линия от 35 млн. евро за МСП предоставят Сибанк и Банката на Съвета на Европа

Сибанк е една от малкото банки в България, която използва привлечени средства от БРСЕ
Спонсорирано съдържание | 2 юли 2015 14:21, Екип на Dnes.bg
1
Кредитна линия от 35 млн. евро за МСП предоставят Сибанк и Банката на Съвета на Европа
Снимка: PR

CИБАНК и Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) подписват рамково споразумение за финансиране на малки и средни предприятия в размер на 35 млн. евро. Това е първото споразумение между двете институции като СИБАНК е една от малкото банки в България, която използва привлечени средства от БРСЕ.

Кандидатурата на СИБАНК за ползването на кредитната линия, беше одобрена от Административния съвет на БРСЕ през 2014 г. с подкрепата на българското правителство. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционни проекти и оборотни кредити на МСП в почти всички сектори на икономиката с цел създаване на допълнителни работни места и развитие на малкия и среден бизнес в България.

БРСЕ ще предостави до 50% от средствата за изпълнение на проектите, а допълнителното финансиране ще бъде собствен ресурс на СИБАНК и/или ресурс на други финансови институции – партньори на банката. Кредитите ще дават възможност за ползване на преференциални условия за бизнеса, а допълнително удобство ще бъде възможността за комбиниране с гаранционни инструменти.

Новата кредитна линия от БРСЕ за финансиране на малкия и среден бизнес е поредна стъпка в разширяване дейността на СИБАНК в този пазарен сегмент. През 2014 г. банката успешно приключи усвояването на четвъртата си кредитна линия за МСП в размер на 50  милиона евро от Европейската инвестиционна ланка (ЕИБ). Комбинирането на различни финансови механизми с цел облекчаване на условията по кредитирането на МСП е приоритет в работата на СИБАНК.

БРСЕ насърчава активно създаването на заетост чрез кредитиране на МСП. В своя план за развитие за периода 2014-2016 г., единодушно одобрен от Управителния съвет на банката, БРСЕ определя подкрепата за микро, малките и средните предприятия като самостоятелна секторна насока за действие. През последните 20 години БРСЕ е одобрила близо 10 млрд. евро за финансиране на МСП.

От името на БРСЕ споразумението подписа управителят Ролф Венцел, който коментира: "Споразумението, което подписваме днес, свидетелства за значението, което има за БРСЕ осигуряването на финансиране за МСП. Подкрепата за малките и средните предприятия е от съществена важност за създаването и запазването на работни места, а това води до икономически растеж. Това е нещо, от което Европа се нуждае днес." 

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и кънтри мениджър на KBC Груп за България, коментира: "Партньорството с БРСЕ е изключително важно за СИБАНК и нашите амбиции да използваме и комбинираме различни финансови инструменти в подкрепа на развитието и растежа на малкия и среден бизнес в България. Надявам се, че тази кредитна линия ще добави стойност за нашите потенциални бизнес клиенти, а това означава реализиране на качествени бизнес проекти."


1
Още по темата: СИБАНК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
John преди 8 години
Смешници

Спонсорирани публикации